Ako sa dedí majetok manžela po matke?
Prosím Vás žienky...
keď môj muž zdedí po mame dom _vlastne jej polovica domu sa rozdelí po jej smrti trom súrodencom, je dávno rozvedená, otec už prepísal na všetky 3 deti svoju polovicu domu,
tak dedím ako jeho manželka aj ja? (dúfam, ze nie, sú s tým iba opletačky,nech si to to rozdelia oni traja súrodenci, predjú alebo čo 😨)
či až keď svoju časť z domu ON predá a ON dostane hotovosť ....z tej hotovosti je polovica moja?
Ďakujem
@sasa1310 ked kupis byt pred manzelstvom, mas LV a je len tvoj aj ked sa ozenis/vydas. Ak ale ten byt predas v manzelstve, cinknu ti peniaze na ucet a ziadne LV uz( logicky) nemas A na zmluve je datum predaja v case trvania manzelstve. Su stale tie peniaze iba partnera, ktory kupil byt pred manzelstvom ?
@sasa1310 cize potom by to malo platit aj na zisky z tych penazi, napr. skrz akcie. Mam pravdu? Po predaji mam 100 000 a po 5 rokoch to stupne na napr. 110 000. ( len tam neprihadzovat z vyplaty, lebo tie su spolocne, bol by mis-mas z toho)😀
Lenze co ak z tych penaxi kupim byt...to by zas bolo...😆, viem narocne otazky, ale môzu sa niekedy zist odpovede
@sasa1310 zaujimave kedze predaj toho pred manzelstvom kupeneho bytu je zisk tiez uz za manzelstva a cena bytu narastla... nerobi sa rozdiel ceny? Odpocita sa z ceny aku si ziskal pri predaji cena v tej lokalite aka bola v roku pred manzelstvom? A len cast je iba jedneho? Fuuu, riadne pocty😆
@hellwant lebo ja si myslím, že z toho rozdielu by mala mať nárok na polovicu, nakoľko je to stále tvoj príjem z predaja nehnuteľnosti, aj keď len z tvojej nehnuteľnosti. Veď aj keď do 5 rokov predáš, tak rovnako to berie štát ako tvoj príjem a patrične z toho platíš daň. Ale ono to asi závisí aj od manželky-manžela či si to žiadna pri prípadnom rozvode. Ale môžem sa mýliť.
@sasa1310 a prečo by mala mať manželka nárok, keď by predal so ziskom? Jeho šikovnosť.
@matullienka to ano, ale zisk uz je za manzelstva, nie ze zena chce, riesime zakon. Otazka na uctovnika
@hellwant stále sa ale točíme o tom istom. Aj keď predá dkm z dedičstva predá ho tak má z neho zisk tak sú to len jeho peniaze
@matullienka Ano tocime, lebo zakony su hnusne, a neznalost neospravedlnuje, bodaj by to bolo tak, ako pises.
Ja sa sice nerozvadzam, bsetko je ok, len ma to napadlo.
Ak by z predaja ziskal peniaze a za tie by potom nieco hocico kupil (auto, byt, vysavac) tak to uz spada do bsm a mas na to narok. Neviem ci alebo ako sa to potom pri rozvode riesi.
Toto tu v komentoch akosi nikto nespomina 🙂
@dkethe nie, nespada to do BSM. resp.spada, ale on tu kupu vie zdokladovat SVOJIMI ZDEDENYMI peniazmi. takze ani z toho by autorka nemala polovicu.vzdy by to bolo len JEHO
@matkahelka no prave. Ze spada. Napriklad kupia dom za 200k - Spatne sa to da dokladovat, ze z dedicstva slo 100k, ale cokolvek navyse by uz slo rovnym dielom. Aj zhodnotenie. Ci?

@sasa1310 to ano, ale po predaji v manzelstve na peniaze LV nie je. A byt uz ma druhy.