Ako sa dedí majetok manžela po matke?
Prosím Vás žienky...
keď môj muž zdedí po mame dom _vlastne jej polovica domu sa rozdelí po jej smrti trom súrodencom, je dávno rozvedená, otec už prepísal na všetky 3 deti svoju polovicu domu,
tak dedím ako jeho manželka aj ja? (dúfam, ze nie, sú s tým iba opletačky,nech si to to rozdelia oni traja súrodenci, predjú alebo čo 😨)
či až keď svoju časť z domu ON predá a ON dostane hotovosť ....z tej hotovosti je polovica moja?
Ďakujem
čaute
tak a je to tu pokračovanie môjho trápenia...
takže len zopakujem...
je jeden dom, kt. je vysporiadaný tak, že polovica po otcovi je rozdelená pre 3deti(majú to na papieri),ale druhá polovica domu(tá matky) ešte nie, mama nechce zatiaľ prepísať svoju polku domu na tie 3 deti.
Jedno z tých troch detí (môj muž),ale chce tam bývať lebo mama už rozpráva že ide dolu bývať lebo nevládze už hore chodiť po schodoch. Môj muž ešte nemá na papieri, že jedna tretina je už jeho z otcovej strany(sestra chcela pred dlhými rokmi a dohodli sa ústne, dal jej hotovosť ), takže môj muž má oficiálne na papieri po otcovi jednu tretinu a jednu tretinu od sestry ústne= čiže má dve tretiny (a teraz sa robia okná a mame platí, za tie okná, že dve tretiny z celkovej sumy, aj zateplenie sa tak robilo, aj poistku platí, že má dve tretiny,aj balkón sa teraz robí a platí to)
Do tohto ma chce zamotať,
aby sme si vzali vrchnú časť domu (hore bývanie, kde treba záchod urobiť, je tam iba vaňa+umývadlo, záchod je totiž dolu iba)
hore treba samozrejme neskôr riešiť strechu, dom je zateplený iba z dvoch strán, rúry na vodu sú hrubé spred 35rokov a aj na plyn kúrenie je staré, možno bude treba aj nový plynový kotol, no proste je toho VEĽA, podľa mňa...
Vzali by ste si na toto úver a išli tam bývať?
Podľa mňa:
1. nič tam nebude moje(takže zveľaďovať dom môjho muža? dediť budú naše deti, áno, OK ale o povedzme 25-30rokov???) dediť môžem jedine po mužovi, ALE peniaze mi nik nikdy odtiaľ nevyplatí ak by sa náhodou niečo stalo
2. sestra má jednu tretinu z maminej strany a už má dve deti, ona sa o nič nestará ak my by sme to tam zveľaďovali, tak by to bolo pre naše deti a naše deti by sa neskôr mohli vysporiadať s jej deťmi, no mne sa to nepáči, aby sa moje deti handrkovali o 30rokov s jej deťmi a to som ešte nezobrala do úvahy od brata deti(zatiaľ nemá)
3. ja by som si dala podmienku: vyplatiť sestru (jednu tretinu)a brata (on má dve tretiny) a celý dom nech je iba vyslovene náš, nemusí to byť na mňa napísané,ale na naše deti aspoň,alebo jedna tretina mne jedna tretina nášmu dieťatu a jedna tretina nášmu druhému dieťaťu.
Dúfam, že to pochopíte, že som to správne a zrozumiteľne pochopila a napísala.
Lokalita sa mi páči, 11minút busom dom centra mesta, dom zatiaľ nemá plot, vstup je krásne veľký otvorený, no za domom je spád,ale rastie tam mrkva, petržlen, zemiaky, cesnak, cibuľa, maliny, sú tam sliepky...len teraz sa tam robia úpravy podľa toho ako mama chce a vyberá si ona ako a čo, kebyže sa tam nasťahujeme, tak už nemôžem nič zmeniť, podľa našich predstáv a potrieb, vchodové dvere napríklad...usporiadanie nábytku, kuchyne...
@carrot_apple a ešte doplním, máme 3izbový byt, môj muž ho chce predať a z tých peňazí robiť prerábku domu, teda tej vrchnej časti, no s tým súvisí aj kúrenie tá spomínaná strecha, čiže by sa robilo kúrenie aj... aj pre mamu čo by bývala dolu...
@carrot_apple nie, nesla- pretoze to nie je papierovo vysporiadane a iste a v pripade rozvodu (nedajboze) ides s igelitkou von. Plus by mi vadilo, ze sice za "moje peniaze", ale ani okna si vybrat nemozes a budes sa musiet stale podriadit svokre. A absolutne najvacsia nevyhoda- byvanie so svokrou pod jednou strechou...🫣🫣
@carrot_apple a teda jedine, kedy by som nad tym uvazovala, keby ani jeden z rodicov neboli nazive a dom by sa riadne na papieri vysporiadal (cize pisomne, ziadne ustne a normalne vyplatenie surodencov z ich podielov) a potom normalne zrenovoval.
@carrot_apple nie nesla
@carrot_apple nikdy by som do toho nešla
@vevesh moja svokra je neskutočne tolerantná a perfektná žena, je to moja druhá mama a ja jej druhá dcéra, tu vôbec problém nevidím, a ona si uvedomuje, že niekto sa bude musieť o ňu starať a to budeme jedine my lebo ostatní sú dalekooooooo až až moc ďaleko od nej a domu o ktorý sa treba starať...pomáha nám s deťmi, nikdy nepovedala nie, hrá sa s nimi, učí, varí...skôr by som povedala, že somnou si lepšie rozumie ako so svojimi deťmi😅
@carrot_apple vies, "dialka" robi svoje🫣tiez mam super svokru, byvat s nou, ee ee- len keby som fakt inu moznost nemala. Pretoze je ine, vidiet sa par x do tyzdna a zdielat jeden dom, kde je vsetko "jej"- budes chciet zasadit por, no pokial to budes chciet niekde, kde ona nieco ma, mozes zabudnut. Budes chciet grillparty a ona klud, no smola. A dalo by sa menovat....
@vevesh vidíme sa každý víkend, bývame od nej 4 km, a sadiť v živote nič nebudem, ja k tomu vzťah a chrbticu nemám, vraj ona nám bude pestovať tak ako doteraz..
@vevesh grill party robi s nami a je spoločenská,sama pozýva moju mamu s priateľom na narodeniny, meniny, prijímanie. atď...nevidím problém