Ako správne naložiť s dokladmi po smrti?
Dobrý deň po smrti babky mám zaniesť na políciu jej pas? Do poistovne preukaz poistenca? a občiansky? Na úrad Zťp preukaz? Je to povinné? A tych 200€ neviete či vyplacaju v hotovosti na pohreb? ďakujem vam velmi pekne. Treba zavolať aj všetkým doktorom čo chodila? že zomrela? Ďakujem velmi pekne za pomoc
Ja som odovzdala len OP na mestkom urade. Nikde som potom nic neriesila. Ani u lekara.
ja som odovzdala aj pas
@marusiao Chcela by som vedieť keby neodovzdam a necham si na pamiatku čo sa stane
Karticku poistenca neodovzdavas. Ostatne podla mna treba.
Po smrti svokry sme nič neodovzdávali a doktorom sme nevolali lebo nevieme kam všade chodila a obvodný o úmrtí vedel
Lekarov netreba, doklady sme my odovzdali vsetky.
nič sme neodovzdali ani od babky ani od svokry, jej lekárka o jej smrti vedela, zomrela v nemocnici, babka v DSS
úprimnú sústrasť 😔
Ja som tiež neodovzdala pas a nechala som si ho na pamiatku a nič sa nestalo, už je to 15 rokov.
Nic, svokra ma doma
Občiansky vzala pohrebná služba . Ostatné doklady sme vrátili. Ak nevrátiš,nič sa nestane.
a pas si nechaj, prinajhoršom keď sa bude niekto pýtať povieš že si nenašla…
@biba_18 No ja som vnučka mňa sa nikto nič nebude pýtať, manžela nemá a deti su daleko v zahranici…
OP ti vezmu pri vybavovaní umrtneho listu...ostatne vracat nemusíš. Ale my sme všetko odniesli. A zrušili-oboznámili všetkých lekarov kde bola objednaná, nech neblokujeme termín. Iba ocne som zabudla zrušiť a odtiaľ mi volali v deň keď msla prísť, ze prečo neprisla. Ospravedlnila som sa, že sme tento termín zabudli zrušiť.
tak práve preto si ho ho nechaj…
ja by som vsetky doklady vratila ale z kazdeho si urobila kopiu - u nas to aj pomohlo v jednej veci... svokra mala ine meno pisane v rodnom liste a ine na obcianskom, cize mali sme problem s elektrarnami... riesili sme to prave kopiou rodneho listu, kopiou obcianskeho a zaroven s notarkou.
ja som si nechala otcov vodicak, este ten ruzovy zalaminovany...je to uz 12 rokov a nikto nic
Co viem, tak občiansky ma pohrebná služba ale teda neviem, či ho potom odovzdáva rodine alebo úradom, vodicak otcov ma mama doma a kartičku poistenca netreba, pas otec nemal, takže to neviem
Kľudne si nechaj aj tak je doklad neplatný.
Poviem to takto, ty si ten pas stratila, alebo ho nevieš nájsť. A či je to prevda alebo nie, nič sa neudeje, žiadna pokuta ani postih za to nejestvuje. Budeš mať aspoň peknú pamiatku..
Neodovzdavali sme nič.
peniaze za pohreb dostaneš až o mesiac... pošľú alebo poštou, alebo na účet...
pas a všetky prkotiny si môžeš nechať. to nikomu nechýba. ani lekárom nemusíš volať.
Ja som vo štvrtok pochovala dedka.
Občiansky mi zobrali na obecnom úrade ked som bola vybavovat umrtny list oni ho poslali na políciu.
Na zdravotke si prefotila umrtny list a odovzdala som tam kartičku.
Do banky som niesla umrtny list aby pozastavili mesačne poplatky na účte a hneď aj zablokovali účet.
V piatok som niesla papiere na upsvar čo som dostala z pohrebnej služby.
Čaká sa cca mesiac .
A v piatok som bola ešte dedka poodhlasovat v nemocnici co bol poobjednavany u lekárov a pani mi hovorí ze ona tam nič nevidi ze systém ho už odhlásil.
@deti95060810 No volala som kardiologičke pretože tam mala termín a je to dobra doktorka su tam dlhe čakacie doby tak som jej odhlasila termin zo slušnosti
OP si nechala pohrebná služba a VP som si nechala ..
Nič..nemusela si ho ani najsť

Doklady ako cestovny pas alebo OP, VP su majetkom statu aj ked v drzbe ich ma osoba na ktoru su pisane takze trebalo by ich odniest.