Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?
Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.
Prosím bez urážok a osočovania,že som blba
@eleanor2510 tak ak ti umrie partner/manžel a dedí neplnoleté dieťa-hoci aj tvoje nie je to výhra kvôli nakladaniu z majetkom, že s tou nehnuteľnosťou nevieš nič urobiť bez súhlasu súdu, čo je na dlho. Ak napríklad by si nezvládala platiť hypotéku a chcela nehnuteľnosť predať alebo ísť bývať do rodného mesta a tam kúpiť byt a ten dom predať alebo predať dom preto, že napríklad umrie v ňom a bude ti to ten dom pripomínať.
@marsmykkok s rozhodnutim sudo ho ozes predat - poial to bude v prospech maloleteho
Že , teda manželia mali dieťa ktoré ale zomrelo bezdetné, či platí že dedi manžel-ka a rodičia.
@h2 @autorka a ostatní, kto v tom nemá jasno... tu prosím
Podľa § 473 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka, "V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."
Podľa § 474 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka, "Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva."
@mateson2004 Ak zomrie slobodný bezdetný človek, dedia jeho rodičia. Ak zomrie bezdetný človek v manželstve, dedí 1/2 jeho manželský partner a 1/2 jeho rodičia. Ak zomrie človek v manželstve a má deti, rodičia nededia, dedí manžel/-ka a deti, každý rovnakým dielom. Toľko dedenie zo zákona. Ak spíše závet, tým sa zase všetko mení.
@suzitok tak ale ak brat býva v tom dome, zveľaduje ho, bral úver na strechu a doopatruje rodičov nemá nárok? Podľa mňa teba najviac štve že si našiel ženu... Bol dlho sám, keby to aj rodičia na neho prepíšu raz, ale je sám a dedíš po ňom ty alebo tvoje deti netrápilo by ťa to tak. Nerieš čo nezmeníš a stále môže jeho žena umrieť skôr ako on a budeš dediť ty alebo tvoje deti, treba nechať život plynúť.
@marsmykkok To, že niekto niekde býva, zveľaďuje to a opatruje rodičov, mu nedáva absolútne žiadny právny nárok na majetok.
Nevedela som/zabudla, že bez detí dedia aj rodičia 🙈 o dôvod viac mať deti 😁
Ešte mi tak napadlo, autorka, aj keby si bola vlastníčkou polovice domu, tvoje prípadné dieťa bude vždy dediť po svojom otcovi v prípade jeho smrti. Čiže také, aby si bola výlučnou vlastníčkou len ty a nie dieťa, nie je možné. Dieťa by v takom prípade malo 1/4.
inak @autorka mňa by zaujímali dôvody, na základe ktorých banka nesúhlasí. Vo finále to je banke úplne jedno, pretože jej práva zostávajú úpravou vlastníckych podielov nedotknuté, rovnako ako mechanizmy platenia a prípadného vymáhania. Konkretizovala banka tie podmienky, ktoré akože nespĺňaš?
@h2 ja nepíšem o právnom nároku, ale morálnom... Tebe by sa páčilo ak by bývaš u rodičov, staráš sa o nich, o dom, dáš do opravy niekoľko 10 000 eur, na starobu opatríš rodičov, súrodenec len príde sa pohostiť na návštevu a po smrti rodičov máš zrazu dať súrodencovi napríklad 100 000 eur ako hodnota polky domu?
@marsmykkok nemáš hrať na morálku, ale na právne úkony a kým nie je dom v tvojom vlastníctve, tak doň vrážať prachy. Zvlášť, keď vieš, že niekde striehne hamižný súrodenec...
@marsmykkok táto diskusia nepatrí mne, len som sa zapojila, lebo som hľadala tiež odpovede na svoje otázky a naozaj sa nechcem púšťať do diskusie, ktorá by bola rozsiahla a dosť osobná...a nechcem sa tu s nikým hádať, aj keď už som sa dostala evidentne na terč...
O rodičov sa nestará, žijú samostatne, zatiaľ sú sebestační...
@h2 takže je dobré spísať závet v prípade bezdetných manželov. Myslím, že veľa ľudí netuší že je to takto. Keď rodičia už nežiju, dedia súrodenci . Sa píše v tom linku čo si dala. Neviem si predstaviť , že manželia niečo roky budujú, myslím bezdetných, jeden zomrie a druhý bude musieť vyplatiť jeho súrodenca z majetku.
@mateson2004 a to este mnohi netusia, ze pokial maj leden z manzelov deti z ptredchadzajucich vztahovm dedia rovnakym dielom, ako deti s aktualnou partnerkou/partnerom...aj ked sa, napriklad, cely zivot nestretavali
@suzitok ani ja nechcem súdiť ani jednu ani druhú stranu, mne išlo len o to, že proste keby aj boli rodičia prepísali na brata dom a je sám, tak aj tak ten dom ostane Vám (tebe alebo deťom) a je to iné ako tá situácia čo nastala ak si našiel manželku. Ale tak stále môže manželka umrieť skôr ako on a zase dedí len niekto z tvojej rodiny (rodičia, ty, tvoje deti) alebo ak ju pustí k vode skôr ako zomrie... O to mi išlo, že ešte to stále môže skončiť aj tak vo Vašich rukách hoci to už nie je tak isté ako keby je slobodný a bezdetný. Išlo mi tu hlavne o to, že nik nevieš ako to dopadne.
@marsmykkok Moja sestra žije v zahraničí. O mamu sa starám ja, Je pravda, že mama je sebestačná a vie sa o seba postarať, ale ak niečo potrebuje, riešim to ja. A aj budem v budúcnosti, keď to bude treba. Moja sestra príde za mamou raz za rok, aj s deťmi, je u nej, doslova ako hosť, mama platí celý jej pobyt, sestrine deti tu zostávajú aj mesiac, mojej mame a aj mne na krku, lebo aj my si ich berieme k sebe, zatiaľ čo sestra sa vráti domov kvôli práci. Som úplne uzrozumená s tým, že moja sestra bude dediť rovnako, ako ja. Necítim kvôli tomu žiadnu krivdu, ani nespravodlivosť.
@nyusika to sú deti, to by som brala.
@mateson2004 Vieš, ale zase si predstav situáciu, že bezdetní manželia majú povedzme dom v hodnote 500 000€. Prežijú spolu dlhý šťastný život, dožijú sa vysokého veku... Rodičov už nemajú, ani súrodencov, len nejakých synovcov, netere. Kvôli zjednodušeniu povedzme, že každý by mal jedného synovca. Zomrie jeden z manželov. Ak by zdedil všetko ten druhý a nikto iný, tak po jeho smrti, ktorá môže prísť pokojne krátko po smrti toho prvého, bude VŠETKO dediť len ten jeho synovec. Zdedí celý majetok a ten druhý nič a to všetko len preto, že mal tú smolu, že ten jeho strýko/teta žil/-a o pár mesiacov kratšie. Presne kvôli takýmto prípadom dedia obe strany rodiny.
@mateson2004 nooo...poznam osobne pripad, ked pozostala manzelka s ich spolocnou dcerou musela predat jednu z dvoch zdedenych nehnutelnosti, aby vyplatila dve deti z predchadzajuceho vzrahu - tie deti nikdy neboli v kontakte s otcom - byvala partnerka sa postarala o to...a tie nehnutelnosti boli z vacsej caSTI KUPENE ZA JEJ PENIAZE
@nyusika ale tie deti nemôžu za to, že majú blbu matku ktora sa o to postarala a že majú otca, ktorý možno viac nebojoval. Stále je to ich otec a oni majú právo dediť.
To už skôr keď sa chceli vyhnúť, mali to poriešiť za života a všetko prepísať na manželku alebo ich dcéru. Veď s tym museli rátať že raz zomrie a dediť budú všetky jeho deti....

@jaaty však čítajte. Píše, že im to banka neakceptuje