icon

Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?

19. feb 2025

Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.

Prosím bez urážok a osočovania,že som blba

nyusika
19. feb 2025

@joannita jasne, je to tak.
on to chcel riesit, zial, nestihol.

h2
19. feb 2025

@joannita Súhlasím, @nyusika , dotyčná urobila chybu, že kúpila za svoje peniaze spoločné nehnuteľnosti. Všetky deti majú právo dediť po ich otcovi.

chrobak7
19. feb 2025

@h2 Podľa príspevkov máš v tématike najjasnejšie. Sa čudujem, koľko amatérskych neprávd tu niektorí popíšu, alebo vytrhnú z kontextu iných prípadov, pričom uvedú len polopravdu. Alebo domotajú rôzne situácie.

andreakotesova
19. feb 2025

@suzitok ak zomrú tvoji rodičia, tak na dedičskom konaní môžeš požiadať o "započítanie daru". Aj takúto máš ešte možnosť.

kitycat
19. feb 2025

Pises hrozne chaoticky...

Uz ste teda manzelia?
On ma nejake deti z predosleho vztahu? Vy spolocne nemate, som pochopila.
Hypoteku plati iba on, ci aj ty? A zase ste uz teda manzelia?

Mna by zaujimalo, preco nie si uz od kupy na LV aj ked nie si dlznikom banky a mam aj ine myslienkove pochody, ake to by si museka odpovedat

lienka.7
19. feb 2025

@autorka ako ti tu už dala link @h2 je potrebné spísať 2 závety, v ktorom budeš dedič ty, a v druhom zase tvoj muz. Inak časť domu zdedia aj rodicia (jeho, tvoji), pokial nebudú deti

bielasovicka
19. feb 2025

Autorka, ja sa vôbec neviem vysomarit z toho co píšeš. Tak teraz ste manželia alebo ešte nie. Píšeš ze pred svadbou atď. To znamená ze už svadba bola. Potom ze teraz máme svadbu.... To co znamena ze teraz? Koľko vlastne mate rokov ze už rozmýšľate o dedeni? A akého vášho dieťaťa? Mate vlastne dieťa? Keď nie, tak už teraz viete, že keď bude, tak nechcete aby dedil? No ja to cele nechápem.asi som blbá 🫣

erika212
19. feb 2025

Ak by zomrel pred tým ako by ste mali deti, tak dedia jeho rodičia a ty nič. V prípade, že budete mať deti, tak dedis ty a aj deti. Deti z dedičstva vylúčiť nemôžeš. Jedine, že by som napísal len na teba. Ale naopak ak by sa tebe nie o stalo pred narodením deti, tak dom by zdedili tvoji rodičia.

h2
19. feb 2025

@erika212 Prvá veta platí, len ak nebudú manželia. Druhá, len ak budú.

betulinka1
19. feb 2025

Ale banka ta nemusi akceptovat ako spoludlžníka a tvoj muz moze prepisat polovicu domu. Spravte darovaciu zmluvu na 1/2 domu a dajte si ju odsúhlasiť banke, banka da do 30 dni suhlas a mozete dat na kataster aj so suhlasom banky ako zalozneho veriteľa. Na druhej strane tu druhu polovicu budu dediť jeho rodicia a ty. Ale nie len dom ale aj uver. Ta polovica a rozdelí podla počtu dedičov. Rodicia ti tvoju cast mozu darovať. Ja by som isla do darovacej na 1/2 a potom zavet na mužov podiel. To plati aj pre tvoj podiel muzovi. Celkovo je toto dedenie nastavene zle. Dufam, ze casom sa niekto zo zákonodarcov bude venovat aj tejto teme, ze ma dediť manzelka vsetko ak nie su deti.

h2
19. feb 2025

@betulinka1 V príspevku o 13:55 dávam príklad toho, prečo to tak je. Podľa mňa je to takto spravodlivé.

mateson2004
19. feb 2025

@h2 mysliš? Ja si napríklad neviem predstaviť, že by sme nemali deti, manžel zomrel, jeho rodičia už nežiju a ja by som mala vyplatiť podiel z nášho domu jeho bratovi, ktorý za celý život nič nenadobudol , pretože je lenivý ako voš, iba k mame pre dôchodok nebol lenivý chodiť. To fakt nepokladam za spravodlivé. Som názoru že dediť má iba manžel, manželka.

ariesi
19. feb 2025

Dieťa je v našom právnom poriadku neopomenuteľný dedič, to znamená, že dediť musí. Existuje aj inštitút vydedenia, ten má ale dosť prísne podmienky a určite sa nevzťahuje na maloleté dieťa. Ak by aj bol závet, v ktorom by dieťa maloleté nebolo zahrnuté, bol vy neplatný. Aj by aa jednalo o už dospelé dieťa, musí dostať polovicu zákonného podielu.

h2
19. feb 2025

@mateson2004 Ale ber do úvahy, že aj po tej pozostalej manželke bude niekto dediť. A nebude to rodina jej skôr zosnulého manžela, ale len a len jej rodina. Spomenula si manželovho lenivého brata. Ak by ste s manželom nemali deti, zdedil by po smrti tvojho manžela polovicu domu tento jeho brat. Ak by to však bolo tak, ako chceš ty a náhodou by si ty zomrela, ako prvá, tvoju polovicu domu by zdedil tvoj manžel a ak by hneď na to zomrel, tak by išiel CELÝ dom tomu bratovi. A tvoja rodina, rodičia, súrodenci, či ich deti, by nedostali nič. Len preto, že ty by si zomrela, ako prvá. Zdalo by sa ti to spravodlivé aj v tomto prípade?

zuzana76
19. feb 2025

@h2 ale ani závet nie je spravodlivý, či je?

h2
19. feb 2025

@zuzana76 To už závisí od uhla pohľadu. Ale aspoň tým poručiteľ vyjadrí svoju vôľu.

zuzana76
19. feb 2025

@h2 áno, ale aj to dedenie sa teda da všelijako obísť.

h2
19. feb 2025

@mateson2004 Pardón, zle som napísala "Ak by ste s manželom nemali deti, zdedil by po smrti tvojho manžela polovicu domu tento jeho brat." Zdedil by polovicu z manželovej polovice, čiže 1/4. Druhú polovicu by si zdedila ty, ako manželka. Čiže ešte vždy by si mala 3/4, zatiaľ čo brat len 1/4.

chrobak7
19. feb 2025

@lienka.7 To si ako myslela, že 2 závety? Poručiteľ nemôže mať 2 závety. Vždy platí ten, ktorý bol spísaný naposledy.

balerina2025
19. feb 2025

@h2 ak zomrie bezdetny clovek, dedi rodicia a surodenci.

joannita
19. feb 2025

@balerina2025 po bezdetnom slobodnom človeku dedia len rodičia. Ak rodičia neziju až potom dedia súrodenci.

balerina2025
19. feb 2025

@joannita dedi aj surodenec. zomrel mi brat. tak viem. teraz to riesime. :(

joannita
19. feb 2025

@balerina2025 podľa zákona dedia najskôr rodičia v druhej dedičskej skupine a až následne súrodenci v tretej dedičskej skupine.
Ja ti píšem ako je to definované v zákone. Samozrejme ak sa dedi zo zavetu,je to inak....

chrobak7
19. feb 2025

@balerina2025 Toto sú tie veci vytrhnuté z kontextu. Obč. zákonník jasne definuje dedičské skupiny v § 473 - 475:

§ 473
(1)
V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2)
Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

§ 474
(1)
Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.
(2)
Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.

§ 475
(1)
Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.
(2)
Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

Nepíšeš, či žijú vaši (tvoji a bratovi) rodičia, Ak áno, tak dedíš nie z titulu, že si sestra poručiteľa, ale z iného dôvodu - možno si mala s ním trvalý pobyt. Ale pokiaľ žijú vaši rodičia, tak ty nie si dedič. Jedine, že by ste sa tak na dedičskom konaní dohodli. Inak to nemôže byť.

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
h2
19. feb 2025

@balerina2025 Keď žije už len mama, po tvojom bratovi dedí ona a mal by otec. Ak otec nežije, dedíš polovicu jeho podielu ty, druhú mama. Ak nemáš viac súrodencov.

balerina2025
19. feb 2025

@h2 ano otecko nezije.

balerina2025
19. feb 2025

@h2 pisala som ti.

joannita
19. feb 2025

@chrobak7 myslíš že TP má vplyv na dedičstvo? To asi nie...

h2
19. feb 2025

@balerina2025 ✉️