Ako zabezpečiť podiel na byte pri rozchode?
Ahojte
Idem sa poradiť najlepšie nejaký právnik ak by sa vyjadril .
Takže mam s priateľom byt už skoro 10 r keď sme ho kupovali nemohla som ísť do hypo koli platu /muž pracuje v banke /, takže hypo aj byť je napísaný na neho. Mame spolu 2 deti zobraty nie sme .
Kým sme nemali deti šli sme všetko na pol hypo nájom náklady všetko....potom samozrejme nie bola som na rodicaku avšak už nastupujem do prace a samozrejme požaduje opäť pol vsetkeho.
Moja otázka ako viem právne ošetriť to ze ak by sa niečo stalo /rozchod atd / bude pol.bytu moja ? Samozrejme počítam aj s hypo , nie som ze len majetok a osstatne nie.
Momentálne nemôžme refinanocat úver lebo mame dobrú úrokovú sadzbu...
Poraďte ako to spraviť aby som mala nejakú istotou ze platím niečo co je aj moje ?
Dakujem
mozete sa zobrat - ak by aj nadalej splacal hypo pocas manzelstva, tam ti uz nejaky narok vznika. Ci ta moze napisat do LV len tak, ked bytom ruci banke kvoli hypo, je otazka skor na banku kde hypo dostal.
@nikusik0107 list vlastníctva nemá s hypo nič spoločné. Žiaľ žiješ s hadom na krku. Tak sa tomu pekne hovorí. Strašné....
Véd to nemám nič q to ma.hneva nasla som na nete ze je možnosť darovacej zmluvy mi dat polovicu ...každopádne by som pred 10 rokmi ináč rozmýšľala ako teraz no co čas nevrátim len to nejako vyriešiť....
@sono2 áno ja viem ze nemá nič s tým ale zas chapem aj jeho ze on ma hypo len na seba ...a ja chcem od neho pol bytu ...
@nikusik0107 tak, keď ho chápeš co riešiš?
Nie jedna žena je roky na materskej a muži ťahajú financie. Keby to bolo opačne, financie by sme ťahali my ženy. Čiže. Ste spolu? Budujete rodinu? Chcete byť spolu navždy? Tak ma byt všetko spoločne a nie vymýšľať.
@sono2 ahoj, cize ona moze byt darovacou zmluvou “dopisana” do LV ako spoluvlastnik a ziskat 1/2 podiel na nehnutelnosti, aj ked ma banka na nej tarchu (tarcha je zapisana v LV)? Len tak, bez suhlasu banky?
@nikusik0107 Ano hypo sa nezmeni a moze darovacou zmluvou na teba napisat polovicu. Ak ti bude tvrdit, ze to nejde, tak ide. Ja som tak minuly rok muzovi predpísala polovicu domu, lebo byval v mojom a sam povedal, ze mu to vadi. Dom som kupovala za slobodna ale kopec veci tu dorobil, kedze to bola novostavba a bolo treba plot, zahradny domcek a tak a platil zo svojho. Vyplatil mi z domu to co som do neho dala, aby to bolo 50 na 50 a spísali sme este zmluvu, ze bude vyplácať polovicu hypo, kedze je na mna. Ked pride refinanc, buduci rok, tak vtedy požiadame uz ako manzelia o uver. Spísali sme darovaciu zmluvu a banke sme ju odniesli na schvalenie, do 10 dni sme mali suhlas banky a so zmluvou a suhlasom banky ako zalozneho veriteľa a podali na kataster. Uprimne, keby sme neboli manzelia tak to nespravim. Ale spisala by som s nim nejaku dohodu, kde by som potvrdila kolko penazi do domu investoval. Aby to bolo fer aj voci nemu a nebál sa, ze ked sa rozídeme, tak mu nic nevyplatim. Co sa tyka nas, toho sme sa nebali ale muz ma dieta a keby sa muzovi nieco stalo, bol by dedič jeho syn a ja. Tak aby bolo vsetko na papieroch v poriadku.
Tu odporúčanú poradňu ani nerieš, napíšu ti že blabla a máš prísť k nim na konzultáciu= platiť. Nič viac.
Ale je tu verejná skupina Právne poradenstvo, ktorú moderujú veľmi dobre, odborné, kde si môžeš čítať, pýtať sa, poradia. Je verejná bezplatná. Ak by si mala zamotaný prípad, až potom ti poradia návštevu u právnika
@nikusik0107 este mi napadlo, teoreticky, ak ma byt a hypo 10 rokov, je mozne ze mu bude koncit fixacia urokovej sadzby. Ak by robil refinanc kvoli lepsej urokovej sadzbe (lebo v aktualnej banke moze dostat horsiu, kedze isli vseobecne hore), skus sa ho opytat, ci nezaziadate o hypo spolu (ak uz mas prijem) a v ramci toho budes dopisana aj do LV ako spoluvlastnik. Ak splacate hypo spolu, ale je len na neho a byt je len jeho, porodila si mu deti, ktore vychovavas a bola si s nimi doma pocas md/rd, tak je naozaj vychcanstvo aby si nemala na byte podiel. Snad nie je hajzlik
@betulinka1 teda, klobúk dole.
@nikusik0107 "on ma hypo len na seba a ty chceš od neho polku bytu?
Haló dievča fakt sa spamataj s vyhod si z hlavy pseudofeministicke akože emancipacne kecy.
Nezoznamili ste sa pred mesiacom.
Koľko krát si v tom byte za tie roky upratovala - vynasob priemernou taxou upratovacej služby na hodinu. Keď idete pol na pol dlží ti polku tej sumy.
A tak môžeš ísť rad za radom.
@nikusik0107 požaduje opäť pol všetkého? Dievča zlaté nič v zlom, ale tu polovicu bytu ti tento chlap akurát tak predá. Bodaj by som sa mýlila. Ach tie okuliare😔
@katka700 A veru že je to len "pseudo". Lebo keď už na ten vzťah sa ide až takto formálne a pragmaticky, že tak jeho hypo, jeho byt, tak by to malo platiť aj opačne. Ona môže teda platiť nájom rovno na nájomnú zmluvu, a vystavovať mu "faktúry" za domáce práce. Je to celé na hlavu, ale zvyčajne v diskusiách o tom, že manželstvo je "len" papier sa mi nedarí vysvetliť, že keď je to len papier, tak aký je problém tu drobnosť mať?
Autorka by sa na to mala priamo spýtať jeho a podľa reakcie už bude vedieť, s čím môže počítať. Odpoveď dostala, právne sa to dá.
@sono2 Točím o neverending story modrého koňa čo sa v rozličných variantách objavuje v tunajších diskusných vodách.
Stručný obsah:
Muž a žena vo vzťahu zamilovaný po uši.
Teda žena, muž je pragmatik.
Žena platí 50% nákladov na bývanie.
Žena platí polku priateľovej hypotéky na byt/dom kde je on jediný vlastník.
Však nájom by platila tak či tak, nech by žila kdekoľvek.
Priateľ má panicku hrôzu zo zlatokopiek odkedy po ňom jedna chcela aby jej v starbuckse zaplatil espreso.
Žena nie je v žiadnom prípade zlatokopka! Je emancipovana a hanba by ju fackovala keby sa nechala vydrziavat tak platí presnú polovicu zo všetkého, teda okrem tých ženských vecí ako sú kozmetika tam by ju hanba fackovala keby od neho pýtala na sprchac čo používajú obaja.
Rovnoprávnosť vo vzťahu záhadne končí tam kde začínajú domáce práce.
Čo sa tých týka je muž tradicionalista, je to výlučne záležitosť ženy a okrem toho jeho mamička mala vždy upratané a navarené takže to nebude nič zložité čo by stálo za reč.
On občas veľkoryso pomôže, napríklad raz za 2 týždne vynesie smeti.
Žena je emancipovana takže ani zdrap papiera zvaný sobášny list jej netreba.
Narodí sa zopár detí ktoré sú záhadne tiež ženská záležitosť.
Žena ide do práce a znova platí polovicu všetkých výdavkov lebo však už isto tušíte je emancipovana.
OK, vlastne mohla byť ešte o niečo emancipovanejsia a počas materských platiť polovicu všetkých výdavkov zo svojich úspor.
Doma ju čaká druhá neplatena takmer výlučne ženská sichta.
Je unavená, strhana zostarnuta ale stále emancipovana.
Muž sa má fajn, má ukazkovu rodinu, splatenu hypo, svoje pekne zariadené a s láskou udržiavané bývanie aj pekné úspory a investície.
Aj veľa voľného času lebo biela technika do domácnosti zvaná superzena stíha všetko.
Stretne o 20 rokov mladšiu krásavica ktorej nemá problém zaplatiť espreso a zákusok či drink k tomu....
Zvyšok si domyslite.
@aandrea9 tak hadam jej to nepreda, ked od zaciatku platili vsetko spolocne. Ako som to pochopila ja oni v tom byte su spolu od zaciatku, kedy ho kupovali, len tam nie je zapisana. Pretoze on velmi dobre vedel co robi. To ze bola na materskej a vtedy neplatila polovicu je hadam normalne. Akoby mohol chciet od nej predaj?? Podla mna jej to neprepise vobec ale snad nemam pravdu.
@nikusik0107 nevieš sa zabezpečiť nijak keďže byt je iba jeho. Môžeš mu akurát tak platit ako ti povie, alebo môžeš ísť (predpokladam)
Dopísať teba do hypotéky ako spoludlznika a na liste vlastníctva ako spolumajiteľa na tom trvaj
Mňa takto "zachránil" môj otec. Pred x rokmi kupil exmažel este pred svadbou byt, logicky bol napísaný na neho (už sme vtedy boli pár). Otec nám chcel v začiatkoch finančne pomôcť, dal ex najprv pôžičku s tým, že ako ma napíše na LV stane sa z tých peňazí dar. A po rokoch pri rozvode som mala vdaka nemu narok na polovicu bytu.
@nikusik0107 ty nemas na ten byt ziadne pravo, pri rozchode si mozes tak max narokovat na cast splatok kt si ty uhradila (ak to vies preukazat). Jediny sposob ako ziskat narok na byt je, aby tvoj frajer na teba polovicu prepisal. Urobila si chybu, ze si to neriesila vtedy, lebo zatial je to pre teba len drahy podnajom bez akehokolvek naroku na cokolvek z toho bytu.
emas narok na nic v pripade rozchodu ani na polovicu splatok, (si len priatelka nemate BSM) ak by chcel da sa ta dat na LV so suhlasom banky ale asi nechce
ic mu neplat vsetko si odkladaj povedz mu ze si si uz predplatila, ak bude mat problem daj urcit vyzivne na deti
@mamina7070 a je iste ze banka to odsúhlasiť? Môže aj zamietnuť?
U nás je to tak ze byt som kupovala ja, ja som zapísaná na lv sama, aktuálne som na rd a polovička mi platí polovicu všetkého aj sa stará o malého, ideme všade na polovicu q nemalé peniaze vrazil aj do rekonštrukcie. U nás bol problém ze on je živnostník a mali by sme horšie podmienky keď by sme brali spolu. Ak by prišiel a že chce byť aj on zapísaný na lv nie je problém, hneď napíšem. Ale my riešime skôr to ze by on kúpil druhu nehnuteľnosť, väčší byt alebo dom, moj by šiel do nájmu a do jeho sa nastahujrme. Tak by sme obaja mali aj v prípade rozchodu niečo. A ak by sme sa rozišli a žiadal by peniaze ktoré zaplatil tak mu ich dám lebo aj keď on pracuje a ja som doma ideme naozaj vo všetkom napoly.
@nikusik0107 môže ti darovať polovicu bytu. Je to veľmi jednoduchý úkon, stačí skočiť k notárovi, alebo myslím, že aj elektronicky to už ide. A mohli ste to tak mať od začiatku. My sme na prvý dom brali hypotéku tiež ako nemanželia pred 13 rokmi s tým, že tá bola iba na muža, ale kupovaná nehnuteľnosť na oboch.
Prečo to riešiš po 10 rokoch?

Nechápem, prečo by bol potrebný refinanc (ale opravte ma, ak sa mýlim). Darovať môže svoju polovicu tebe, ale treba dobre prelúskať zmluvu, či nie je potrebný ešte predtým súhlas banky, ako záložného veriteľa (s veľkou pravdepodobnosťou treba). Aj keď osobne za najväčší problém považujem tú časť o "chcení" samotného majiteľa, lebo to už je len a len na ňom.