Ako zabezpečiť zápis do listu vlastníctva?
Ahojte, mám na Vás takú otázočku alebo skôr by som chcela diskutovať a poradiť ohľadne LV. S manželom staviame dom, avšak pozemok na ktorom staviame dostal darovacou zmluvou ešte pred našou svadbou. Začali sme stavať už po svadbe ,najskôr z vlastných zdrojov a potom sme šli do banky s požiadali o hypotéku ,kde je žiadateľ manžel a ja som spoludlžník. Avšak na LV figuruje len manžel, podiel 1/1. Otázka teda znie...nemala by som na LV figurovať taktiež aj ja? Viem, že ak by náhodou prišlo k rozvodu ( čo verím že nepríde ) dom by už spadal do BSM pretože sme ho stavali po svadbe, ale ..... na LV niesom vedená, nebol by žiaden problém pri prípadnom rozvode a delení majetku? Ďakujem za všetky vaše rady 🙂
@michaelam2 ano dom sme začali stavať po svadbe ... vtedy bol na LV len on, na základe darovacej zmluvy ohľadne pozemku ktorý dostal pred svadbou ... a po svadbe sme sa bavili ze LV sa dá do poriadku
A z pozemku ti chce dať polovicu?
@smejo955 a ten dom je uz skolaudovany?
na pozemok nemas narok dostal ho darom (dary ani pocas trvania manzelstva nepatria do BSM)
@autorka, čítaj nižšie a žiadaj od manžela zápis na LV. Čiže podľa neho, hypotéku máš platiť aj Ty, ale dom bude patriť len jemu? No, vtipného muža máš. Alebo prešpekulovaného?
@mamina7070 veď jej tiež môže polovicu darovať? Či?
@mamina7070 nie ešte nieje skolaudovany
@smejo955 tak potom to treba vyriesit rovno s kolaudaciou predpokladam ze stavebne povolenie ma pisane len na seba ?
kedy planujete kolaudovat?
A ten dom už máte postavený?
Nejedná sa o LV pozemku? chápem to tak, že pozemok je manželov a dom bude spoločný. A k nemu budete mať LV po kolaudácii, či? tam by ste už mali figurovať obaja.. alebo sa mýlim?
@mamina7070 ano stavebné je písané len na neho, stavebník je len on
Keď sa bude zapisovať dom do katastra, trvaj natom, že tam budeš aj ty napísaná /žiadne potom a to bude nikdy/ a čo sa týka pozemku, musel by ti darovať polovičku.
@smejo955 Nuz obava-neobáva, ale bolo to tak fér, že obidvaja manželia sa rozdelili o majetok nadobudnutý počas manželstva. To je správne s tebou vypiect ak by u Vás toez došlo k rozvodu? Že ty platíš tiež hypoteku a mala by si nič? Hneď ako budete kolaudovat nadhod temu že sa rovno spraví aj zápis do LV
Prečo je stavebník len on?
@smejo955 poznám prípad, kde sa pozemok neprepisal na toho druhého a veruze pri rozvode mala dotyčná o to menej a nárokovala si len na rozdiel hodnota domu-uver/2
No riadne s tebou vybabral.Spoludlžník je ako rúčiteľ ja som to tak mala.ked je dom na
manželove meno TY máš po rozvode dajme tomu iba nárok na čas splátok ale na dom že polku nie.A spoludlžnik je to že ked aj by ste príklad boli rozvedený a On prestane platiť dajme tomu že by mal úraz príklad tak začináš platiť TY.A nemáš nič iba budeš platiť hypotéku.Najväčšia chyba.
Manžel pri žiadosti o stavebné povolenie mal napísať dvoch stavebníkov. Nielen seba.. to su detaily, na ktoré vela ľudí nemysli. A potom vznikajú presne takéto neprijemne situacie.
@smejo955 preco tam na LV niesi, ale na hypo si?
Kto z Vás, kto tu autorke radil (a niektoré veľmi presvedčivo) ma právnické vzdelanie, prosím?
Autorka, takéto otázky musíte riešiť v predstihu, nikdy nie za pochodu, aj keby neviem čo bolo. Lebo potom sú z toho problémy, v ideálnom prípade "len" nepríjemné hádky, či formálne veci. Choďte prosím za právnikom, žiadne fóra, jedine tak potom také, kde radia právnici, ale túto vec tak či tak budete musieť pravdepodobne riešiť s odborníkom. Nie, nebude to stáť "celý majetok", máte to možno za jednu konzultáciu a pár právnych úkonov, ale aspoň isto dobre.
Na tvoju otázku je to nepriamo a čiastočne odpoveď aj v linku, ktorý pridávam, najmä čo sa týka toho, ako sa môže stať, že jeden z manželov bude na LV, a druhý nie. Kataster neskúma osobný stav. Čiže k zápisu dôjsť môže, aj keď bude tá nehnuteľnosti v skutočnosti v BSM.
@smejo955 21.42....stracat-nestracat, pre teba je podstatne dostat sa na LV a to v aspon pondelok. 25.😅 Pod vasimi menami by malo byt 1/1 co asi nie je, kedze pozemok nebol aj tvoj, alebo mate 2 LV, na tom pozemkovom nie si. Tak tam moze byt aj 2 *.... 1/2 a je jedno, ako to dosiahnes. Dotiahnutim k notarovi. Neodkladaj to, nech ti da Vianocne🎄🎄🎄

@smejo955 pises ze dom ste zacali stavat az po svadbe ale potom pises ze ste sa rozpravali ze po svadbe ta dopise na LV. Tak ako to teda je? Na aky LV ta mal dopisat ked dom este vtedy nestal? Ci som to nepochopila?