Ako zabezpečiť zápis do listu vlastníctva?
Ahojte, mám na Vás takú otázočku alebo skôr by som chcela diskutovať a poradiť ohľadne LV. S manželom staviame dom, avšak pozemok na ktorom staviame dostal darovacou zmluvou ešte pred našou svadbou. Začali sme stavať už po svadbe ,najskôr z vlastných zdrojov a potom sme šli do banky s požiadali o hypotéku ,kde je žiadateľ manžel a ja som spoludlžník. Avšak na LV figuruje len manžel, podiel 1/1. Otázka teda znie...nemala by som na LV figurovať taktiež aj ja? Viem, že ak by náhodou prišlo k rozvodu ( čo verím že nepríde ) dom by už spadal do BSM pretože sme ho stavali po svadbe, ale ..... na LV niesom vedená, nebol by žiaden problém pri prípadnom rozvode a delení majetku? Ďakujem za všetky vaše rady 🙂
Ak ste zacali stavat pocas manzelstva z penazi ziskanych pocas manzelstva, tak mas narok na dom, aj ked nie si priamo pisana na LV. Rovnako aj auto je pisane iba na jedneho a spada do bsm, ak bolo kupene pocas manzelstva zo spolocnych penazi. Ina je situacia, ak sa veci financuju z daru alebo dedicstva jedneho z manzelov alebo z uspor spred manzelstva.
@smejo955
Stavba je jednoznačne v BSM, bludy písané v úvode si nevšímajte. Išlo to cez manžela zjavne skrz jeho vlastnictva k pozemku. Môžte sa nechať zmenou dopísať na stavebné povolenie, aby ste pri kolaudácii boli aj Vy, následne aj na LV. Aj keď v ňom nebudete, dom bude v BSM. Dá sa to riešiť aj po zapísaní skolaudovanej stavby na LV.
@smejo955 komunikuje s toto s manželom?
@smejo955 Nechce sa mi tu čítať 3 strany, ale vidím, že už od začiatku ti tu píšu hlúposti. Píšeš "staviame", čiže dom ešte nie je postavený. Po kolaudácii, keď si ho dáte zapísať na list vlastníctva, ho zapíšete, ako spoluvlastníctvo. Založí sa nový list vlastníctva, na jednom bude pozemok, ktorého vlastníkom bude manžel, na druhom bude len dom a vlastníkmi budete obaja. Robí sa to úplne bežne, videla som to už "stokrát".
@smejo955 akékoľvek pokladničné bločky o kúpe stavebného materiálu atd....zároveň platby na hypotéku ktoré vieš dokladovať.
Len dufam, ze nemate rozdelene BSM este pred zaciatkom stavby, ak nie, tak je dom vas oboch, pozemok len jeho.
Problem moze nastat pri predaji, ak by ste sa rozvadzali, boli na smrt pohadani a robili si naprieky, vtedy tahas za kratsi koniec, lebo mas pol domu bez pozemku, to sa tazko predava,
Kazdy notar ti zanalyzuje a navrhne riesenie. Ty ich hlavne zajtra rano obvolaj a chod na poradu. Este nie je neskoro, mozno. A napis, ci mas. 1/2 dom a ci ti dal 1/2 pozemok. 🍀
@smejo955 stále si neodpovedala, či o tomto komunikujes s mužom?
Predtým ako vznikne doma zbytočne dusno, tak je tu názor odborníka.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
@smejo955
Máš nárok na polovicu domu. Moja sestra tak vyplácala ex. Pozemok bol jej, pred svadbou ho dostala. Odhadca určil cenu domu, polovicu mu vyplatila, pozemok do BSM sa nerátal.
@smejo955 všetko čo ste nadobudli za spoločné peniaze po svadbe je súčasťou BSM. Takže áno, to do čoho investuješ patrí 50:50 aj tebe. Určite by som si s manželom na to sadla v opačnom prípade si treba odkladať všetky bločky, faktúry, všetko, čo bolo do domu vrazené. Pozemok je 100% jeho, ale investície do stavby, čiže aj právo na vyrovnanie v pripade rozvodu máte obaja. Je to na dlhšie ak by k tomu nedajbože došlo, ale je to tak. Predsa aj keď sa kúpi do rodiny auto, majiteľ je na ňom jeden. Podstatné je, za akých okolností a kedy bolo zakúpené. Ak bolo kupené do súkromného vlastníctva, zo spoločných peňazí, v čase manželstva, je súčasťou BSM.
@smejo955 u nas platí, že vlastník pozemku môže byť odlišný od vlastníka stavby, čiže manžel môž ebyť vlastník pozemku ale obaja možete byť vlastníkmi domu ako nehnuteľnosti, ale bolo by vhodne mať upravené nejaké vecné bremeno k pozemku. Najlepsie je ist k pravnikovi a nechať si poradiť ako to najlepsie vyriesiť.
@gabrielkaa nie, nemá nárok na dom ak je výhradným vlastníkom muž 1/1 LV nepustí
@anouschka5 ale dopísať na LV sa ešte viem nie?
@anouschka5 Nemas pravdu.

@smejo955 pozemok je jeho, kedze ho dostal darovacou zmluvou a este aj pred manželstvom. Co sa tyka domu, ak ste ho stavali ako manzelia, tak patri do BSM aj ked je tam zapisany iba on. Ale otazka je ako sa tam dostal sam? Stavebníkom bol na stavebnom urade len on sam? Je to len rozostavaná stavba alebo uz stavba po kolaudácii? Mate viac moznosti ako to doriesit. Skoc sa pravnikom alebo notarom. Cez notara vies doriesit rozšírenie BMS o tu nehnutelnost. Vy uz ale budete potrebovat suhlas banky, kedze tam ma zalozne pravo.