icon

Ako zabezpečiť zápis do listu vlastníctva?

smejo955
23. nov 2024

Ahojte, mám na Vás takú otázočku alebo skôr by som chcela diskutovať a poradiť ohľadne LV. S manželom staviame dom, avšak pozemok na ktorom staviame dostal darovacou zmluvou ešte pred našou svadbou. Začali sme stavať už po svadbe ,najskôr z vlastných zdrojov a potom sme šli do banky s požiadali o hypotéku ,kde je žiadateľ manžel a ja som spoludlžník. Avšak na LV figuruje len manžel, podiel 1/1. Otázka teda znie...nemala by som na LV figurovať taktiež aj ja? Viem, že ak by náhodou prišlo k rozvodu ( čo verím že nepríde ) dom by už spadal do BSM pretože sme ho stavali po svadbe, ale ..... na LV niesom vedená, nebol by žiaden problém pri prípadnom rozvode a delení majetku? Ďakujem za všetky vaše rady 🙂

betulinka1
23. nov 2024

@smejo955 pozemok je jeho, kedze ho dostal darovacou zmluvou a este aj pred manželstvom. Co sa tyka domu, ak ste ho stavali ako manzelia, tak patri do BSM aj ked je tam zapisany iba on. Ale otazka je ako sa tam dostal sam? Stavebníkom bol na stavebnom urade len on sam? Je to len rozostavaná stavba alebo uz stavba po kolaudácii? Mate viac moznosti ako to doriesit. Skoc sa pravnikom alebo notarom. Cez notara vies doriesit rozšírenie BMS o tu nehnutelnost. Vy uz ale budete potrebovat suhlas banky, kedze tam ma zalozne pravo.

smejo955
autor
23. nov 2024

@koniarova prečo chytrý?

hopsas
23. nov 2024

@smejo955 nechce sa mi to tu čítať celé ale ak.nie si na LV máš problém bez ohľadu na to že si spolu dlžník. A mimochodom prečo nie si na LV prečo ťa tam vlastný manžel nedal? Za mňa úplny podraz zo strany manžela. Toto urobiť vlastnej žene?

smejo955
autor
23. nov 2024

@hopsas to žiaľ neviem doteraz ani ja .. stále bolo potom ,potom , potom ...

ahhola
23. nov 2024

@smejo955 vyzera to skor ako podraz, nez ako roztrzitost.
Notarovi ti staci termin a OP....hlavne to daj na poriadok. 🍀

hopsas
23. nov 2024

@smejo955 čiže ta tam nechcel dať a spravil to úmyselne. Blahoželám k výberu manžela. Utekaj za právnikom inak môžeš raz skončiť s holou ritou ako.moja kamoška. Ak by tvoj muž chcel, tak to už poriesi. Ale on očividne nechce.

miss_foxy
23. nov 2024

@smejo955 na LV v online katastri si pod menom klikni na domček a nie na parcelu C, tam sa ti objaví iný LV ako na hlavnom. V tom by si už mala byť Pripadne si uzamkni vaše mesto a vyhľadaj sa. Tak by to malo ísť tiež nájsť. 🙂 Ja som to takto mala na našom dome. ;)

zuzanaete
23. nov 2024

@petamich Ak je nehnutelnost v bsm, tak obidvaja manzelia vlastnia 1/1. Nejde to na polovicu 1/2.

zuzanaete
23. nov 2024

Ak ste zacali stavat pocas manzelstva z penazi ziskanych pocas manzelstva, tak mas narok na dom, aj ked nie si priamo pisana na LV. Rovnako aj auto je pisane iba na jedneho a spada do bsm, ak bolo kupene pocas manzelstva zo spolocnych penazi. Ina je situacia, ak sa veci financuju z daru alebo dedicstva jedneho z manzelov alebo z uspor spred manzelstva.

draik
23. nov 2024

@smejo955
Stavba je jednoznačne v BSM, bludy písané v úvode si nevšímajte. Išlo to cez manžela zjavne skrz jeho vlastnictva k pozemku. Môžte sa nechať zmenou dopísať na stavebné povolenie, aby ste pri kolaudácii boli aj Vy, následne aj na LV. Aj keď v ňom nebudete, dom bude v BSM. Dá sa to riešiť aj po zapísaní skolaudovanej stavby na LV.

zmrzlinka2021
24. nov 2024

@smejo955 komunikuje s toto s manželom?

h2
24. nov 2024

@smejo955 Nechce sa mi tu čítať 3 strany, ale vidím, že už od začiatku ti tu píšu hlúposti. Píšeš "staviame", čiže dom ešte nie je postavený. Po kolaudácii, keď si ho dáte zapísať na list vlastníctva, ho zapíšete, ako spoluvlastníctvo. Založí sa nový list vlastníctva, na jednom bude pozemok, ktorého vlastníkom bude manžel, na druhom bude len dom a vlastníkmi budete obaja. Robí sa to úplne bežne, videla som to už "stokrát".

pieksamaki
24. nov 2024

@smejo955 akékoľvek pokladničné bločky o kúpe stavebného materiálu atd....zároveň platby na hypotéku ktoré vieš dokladovať.

huginko
24. nov 2024

@smejo955 môj názor, vlastník pozemku je len on sám, získal ho darom, pred svatbou. Ale keď skolaudujete dom, ak ste stavebníkom obaja, dom za píšete na LV, kde už budete uvedený ako manželia, teda dom bude v 1/1 v BSM. Potom nárok v prípade rozvodu na polovicu máš.

mk1111111111
24. nov 2024

Len dufam, ze nemate rozdelene BSM este pred zaciatkom stavby, ak nie, tak je dom vas oboch, pozemok len jeho.
Problem moze nastat pri predaji, ak by ste sa rozvadzali, boli na smrt pohadani a robili si naprieky, vtedy tahas za kratsi koniec, lebo mas pol domu bez pozemku, to sa tazko predava,

smejo955
autor
24. nov 2024

@huginko práveže stavebník je len on písaný

huginko
24. nov 2024

@smejo955 tak potom bude zapísaný na LV on

ahhola
24. nov 2024

Kazdy notar ti zanalyzuje a navrhne riesenie. Ty ich hlavne zajtra rano obvolaj a chod na poradu. Este nie je neskoro, mozno. A napis, ci mas. 1/2 dom a ci ti dal 1/2 pozemok. 🍀

zmrzlinka2021
24. nov 2024

@smejo955 stále si neodpovedala, či o tomto komunikujes s mužom?

okoloiduci_obcan
24. nov 2024

Predtým ako vznikne doma zbytočne dusno, tak je tu názor odborníka.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

johanka21
24. nov 2024

@smejo955 Ja myslím, že napriek tomu, že nefiguruješ na LV, tak to spadá pod BSM, ale radšej sa choď na to spýtať niekoho povolanejšieho, veď predsa chceš mať istotu a nie len názory a domnienky, že kto si čo myslí...

lienka.7
24. nov 2024

@smejo955 pol domu je tvoja, aj keď nie si na LV. treba to dat do poriadku.
Otázne je, prečo ste LV neopravili pri bráni hypo?

bieladuha112233
24. nov 2024

@smejo955
Máš nárok na polovicu domu. Moja sestra tak vyplácala ex. Pozemok bol jej, pred svadbou ho dostala. Odhadca určil cenu domu, polovicu mu vyplatila, pozemok do BSM sa nerátal.

maya_hi
25. nov 2024

@smejo955 všetko čo ste nadobudli za spoločné peniaze po svadbe je súčasťou BSM. Takže áno, to do čoho investuješ patrí 50:50 aj tebe. Určite by som si s manželom na to sadla v opačnom prípade si treba odkladať všetky bločky, faktúry, všetko, čo bolo do domu vrazené. Pozemok je 100% jeho, ale investície do stavby, čiže aj právo na vyrovnanie v pripade rozvodu máte obaja. Je to na dlhšie ak by k tomu nedajbože došlo, ale je to tak. Predsa aj keď sa kúpi do rodiny auto, majiteľ je na ňom jeden. Podstatné je, za akých okolností a kedy bolo zakúpené. Ak bolo kupené do súkromného vlastníctva, zo spoločných peňazí, v čase manželstva, je súčasťou BSM.

smejo955
autor
25. nov 2024

@solange7 co to pre mňa moze znamenať keď na stavebnom povolení niesom nijak vedená?

rozovykon
25. nov 2024

@smejo955 u nas platí, že vlastník pozemku môže byť odlišný od vlastníka stavby, čiže manžel môž ebyť vlastník pozemku ale obaja možete byť vlastníkmi domu ako nehnuteľnosti, ale bolo by vhodne mať upravené nejaké vecné bremeno k pozemku. Najlepsie je ist k pravnikovi a nechať si poradiť ako to najlepsie vyriesiť.

anouschka5
27. nov 2024

@gabrielkaa nie, nemá nárok na dom ak je výhradným vlastníkom muž 1/1 LV nepustí

smejo955
autor
27. nov 2024

@anouschka5 ale dopísať na LV sa ešte viem nie?

monika_123
Autor odpoveď zmazal
zuzanaete
27. nov 2024

@anouschka5 Nemas pravdu.