icon

Ako zapísať vysokoškolský titul do oficiálnych dokumentov?

martinamfm
30. jan 2024

Ahojte. Ja sa chcem opýtať. Skončila som vysokú školu. V práci som predložila ukončenie, čiže mi aj zdvihli plat. Ak niečo podpisuje v práci, tak občas mi zabudnú napísať tie písmenká pred menom, ale je to v práci, opravia to. Ale, ak chcem aby mi aj v pošte chodil titul, tak ako alebo kde to mam hlásiť. Myslela som, že to robí automaticky škola, hoci som študovala EF. Zo školy mi chodia normálne s titulom, ale napr. Kataster, poistovňa....nič. A pritom mojim kolegyňam čo som si všimla, chodi aj z poistovne. Ale, že oni to nikde nahlásili, že im to automaticky tak chodi. Či, keď sa nahlási v OP, tak to už bude všade? Školu som skončila v máji 2023 a nemenila som to v OP, pretože teraz v lete budem meniť priezvisko. ;) tak som chcela naraz meniť. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

Strana
z2
pbra40
31. jan 2024

@zuzanka.zuzu stavebná. Pozemné stavby a architektúra napriklad

gabuci
25. máj 2024

@zuzanka.zuzu stavebná,prepáč,že som si to všimla len teraz.je tam aj 5 ročná stavebná.nejak tak mi vysvetlila,ze je tam v tom rozdiel,ze nemaúu tolko predmetov.Takže ona mala všetky skúšky a Bc.vo štvrtom ročníku a Ing.v šiestom.Okrem tejto fakulty myslím je ešte jedna tiež 6 ročná.

gabuci
25. máj 2024

@pbra40 ano,prave to má aj moja

miamaria
25. máj 2024

@martinamfm Mňa zaráža, že vysokoškolsky vzdelaný človek neovláda takýto všeobecný základ a teda netuší, že titul sa zapisuje až keď ho má majiteľ v OP na listiny, teda okrem väčšinou samotnej VS a práce, kde o jeho získaní vedia prví

moneequa
25. máj 2024

Dufam, ze aj na FB ho mas🙈. A nezavidim, mam VŠ..

fineta
Autor odpoveď zmazal
fineta
25. máj 2024

Malomeštiacke spôsoby. Cítiš sa bez titulu menejcenná/ukrivdená?

Nadobudnuté vzdelanie s vysokoškolským titulom pomáha k vyššiemu pracovnému zaradeniu a teda platu. Spoločenský status si buduješ tým, aký si človek a ako sa prezentuješ.

Mne je úsmevné, keď kupujem napr. aj tu na koni z bazaru a príde mi balík s odosielateľom Ing., Mgr... Niektorí si na toto s veľkou vážnosťou potrpia a aj na náhrobnom kameni si želajú tituly (alebo svadobnom oznámení, nech všetci dedinčania vidia, že ten náš Jožko si neberie hocijakú, ale pani inžinierku 😅) Pre mňa nepochopiteľné, keď sa vyslovene nevyžaduje, titul neuvádzam ani v práci.

gab1sol
25. máj 2024

@martinamfm aj ja mám zapísaný titul. Nepotrpím si na jeho uvádzaní, ale tam, kde ho mám použiť, používam ho. Ale pri všetkej úcte, odkiaľ je ten titul, keď tá škola nenaučila, že tam, kde to nenahlásim, tam o titule nevedia. A ktorá škola nenaučila, že titul je nutné mať zapísané v OP (teda, ak nenosíš všade so sebou diplom)? Zmenu OP a pripísanie titulu musíš všade nahlásiť - banka, poisťovňa, operátor, kataster… Ja mám 10 rokov po svadbe, 13 rokov po skončení školy a stále sa stane, že mi príde na moje pôvodné meno bez titulu pošta, ale to sú kadejaké vernostné kartičky z obchodov, na ktorých nezáleží. A keď už je titul v OP, už nebude nutné “hlásiť”, že tam titul je. Čiže po zapísaní titulu do OP, nové zmluvné vzťahy už budú s titulom.

huginko
25. máj 2024

@sisa_s smiešne pre tých, čo vysoku nemaju.raz ma človek titul, tak mu ten titul patrí. Hoc aj na dokladoch. Nedostala ho len tak...

petronela1985
25. máj 2024

@martinamfm mala som spolužiaka na výške, ktorý si po Bc. štátniciach ešte ja na Facebooku zmenil meno, takže už ma to neprekvapuje. Každopádne, neviem ako ty, ja som Ing., titul mám z uznávanej univerzity. Ale titul znamená niečo akurát tak v štátnej správe, dlho som si na to zvykala, keď ma aj nadriadení oslavovali titul plus priezvisko. Titul mám napísaný akurát tak v dokladoch, nikde inde som to neriešila. Neviem si predstaviť, že vystavím nejakú objednávku v e-shope a budem tam rvať titul. A to som bola na jednom výberovom konaní a chceli vidieť kópiu diplomu a jeden člen komisie tam zbadal, že s vyznamenaním, tak ma ešte zdrbal, prečo nemám takú podstatnú informáciu v životopise 😅 no podstatnú ako pre koho.

petronela1985
25. máj 2024

@martinamfm inak moja švagriná si dala tituly aj na svadobné oznámenia, dokonca na každom svadobnom stole bolo uvedené, že sme na svadbe PaedDr., PhD. Len akosi sa jej nechce s takou kvalifikáciou do práce chodiť 😅 a to je už dávno po RD 🤦

huginko
25. máj 2024

@petronela1985 v štátnej správe? Netaraj.vsade ich pouzivaju

adamar
25. máj 2024

Ja si na titul nepotrpim, bežne ho nepíšem, dokonca ani na vizitke pracovnej nám ho fi nedáva a to mam pozíciu odbornú, ktorú bez VŠ v odbore nemôžeš robiť.

hylary
25. máj 2024

Ja mám tiež titul, mám ho v občianskom, ale absolútne si na to nepotrpim či mi ho niekde napíšu .. je mi to úplne jedno, dnes má vysokú školu každý druhý človek, nie je to ako to bolo kedysi že bolo v meste päť inžinierov a všetci sa z nich šli pototo...

aurora33
25. máj 2024

@janka_266 a toto je veľmi smutné. Mám titul, ale v živote som si na tom nepotrpela. A čo som si vsimla tak naozaj také staré sestričky sa ináč správajú k ,,inžinierom” s ináč k obyčajným ľudom. Za mňa je to trapne.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
petronela1985
25. máj 2024

@huginko bežne ma tak nikto neoslovoval, a to som robila aj v súkromnej sfére. Takže netáram, moja vlastná skúsenosť, možno teba titulujú kade tade a máš inú skúsenosť. Za to nemusíš vypisovať, že niekto tára.

moneequa
25. máj 2024

@petronela1985 presne a ked ma este niekto v byvalej praci oslovil pani inzinierka, bolo mi to az neprijemne🙈. Predsa titul si robim kvoli zamestnaniu aby som sa uplatnila, nie aby som s nim saskovala potom kade tade. Staci snad , ze zamestavatel vie pri pohovore , ake mam vzdelanie..@huginko je nas tu dost, ktore titul maju a je im to smiesne 🙂

pbra40
25. máj 2024

@moneequa uz som to niekde pisala, ale pre mna vesela spomienka spojena s titulom v porodnici: "Pani inzinierka, stolica bola?" 😆😆😆

moneequa
25. máj 2024

@pbra40 mna tak pri kolonoskopii oslovoval😂. To uz je uplne odveci pacienta titulovat🙈

Strana
z2