icon

Ako získať PN medzi materskou a rodičovskou?

lenka280821
31. júl 2024

Ahojte,
v auguste mi končím rodicak s 1.dietatom a ďalšia materska mi začína niekedy v decembri.
Brala som to ako samozrejmosť ze ma gynekológ vypíše na PN ze ho nejak presvedčím.
No lenže dneska mi moje plány zrušil ze nemá na to dôvod.
Do práce sa nechcem vrátiť na tu chvíľu a výpoveď s podporou si chcem nechať po ukončení RD po 2.dietati.
Je niečo za co by ma mohol obvodný vypísať?
Napríklad ze mam kŕčové žily alebo bolesť krížov ktoré sa s tehotenstvom zhoršujú?

lienka.7
31. júl 2024

@ki__ pokial to ide aj z mojich daní, tak je to aj moja vec. PNka je pre človeka ktorý nie je schopný pracovať, nie pre lenivu ludru, to len tak mimochodom.

lienka.7
31. júl 2024

@viestta ono na tomto fóre je "carovne" to, ze ked kradnú politici, tak to je fuj fuj fuj, ale keď kradnú tehotne odrbavacky, to je uplne v pohode, vsak nech si chuderky predsa prilepsia, keď sú "sikovne" 👎👎👎 nemám slov.

betulinka1
31. júl 2024

@lenka280821 Ved nástup do prace a čerpaj dovolenku a az potom sa daj vypisat. Neviem kolko mas dovolenku ale mozno by ti to vyslo a rovno pojdes na materskú.

lienka.7
31. júl 2024

@betulinka1 ale ona si dovolenku čerpať nebude... prečo? Bystrejsie si domyslia😉
Nepoviem... súvisí to s 💶

ki__
31. júl 2024

@ns994 vymyslená pnka nie je ok. Nikde netvrdím, že je. Nehovorím, že je to správne rozhodnutie a že to schvaľujem. Ale nie je to ani neodpustiteľný hriech. Dokonca by som povedala, že skoro v každom zamestnaní to niektorí bežne praktizujú.
Každý si robí podľa toho, ako uzná za vhodné.

bublinka1426
31. júl 2024

@ki__ podme tak kazda,a som zvedava dokedy to system bude tahat. lebo raz to padne. a ked nie, zas nam navysia dane a neviem co. chybat bude. a nebude z coho, zmykat, len nas samozrejme.

lienka.7
31. júl 2024

@betulinka1 ono by stačilo uplne jednoducho zmeniť zákon... a to tak, že pri výpočte dávok by sa nevylucovali PNky, OCRky a pod. To by si potom videla, ako by zázračné klesol počet PNiek pri tehotných, neboj sa 😉

bublinka1426
31. júl 2024

@lienka.7 presne tak,zmena zakona. inac nechapem, snad ma SP dake previerky a audity, to si doteraz ani nevsimli, ako sa to vo velkom pri mamickovani zneuziva? a vobec, pri PNkach?

viestta
31. júl 2024

@ki__ pises, ze NIEKTORI, teda nie vsetci. Robia to len ti co chcu obabrat system. My ostatni system nezneuzivame. Dufam, ze je nas viac ako tych druhych. Lebo ak je vas viac, tak je to este horsie ako som si myslela. Ale tebe taki pridu asi OK. 🙄

ns994
31. júl 2024

@ki__ a ja tvrdim, ze je to hriech a ze je to neodpustitelne ? Nie. Nech robi ako chce. Ja jej rozhodnutie nezmením. Ja konkrétne hovorím o jej pristupe ako to brala ako samozrejmkst. Vies ja taketo nezvyknem komentovat. Ale toto ma dost zarazilo ,,Brala som to ako samozrejmosť ze ma gynekológ vypíše na PN ze ho nejak presvedčím. A na to som reagovala ,, nech ma aj 4 pnky a vysoku matersku. Ale takyto pristup nie je ok a mozno keby mala normalny tak uz tu pnku davno ma. Precitaj si moj prvy koment. Reagovala som na toto. A ked bude brat veci ako samozrejme tak bude mat mozno tazky zivot. Lebo vevi samozrejme nie su. A uz vobec nie toto. Ja by som sa tu ked uzm tak pytala s malou dusickou a nie takto. Aj o to ide. Ze ako to podala a ako to povedala lekarovi. Aj lekar je clovek. Ale 5 mesiacov je ozaj dost.

ki__
31. júl 2024

@viestta ty ma tu už prosím ťa prestaň zhadzovať. Vymyslela si si niečo a držíš sa toho zubami nechtami.
"Lebo ak je vás viac." Prosím ťa, koho nás?
O mne vieš akurát tak veľké nič. Nikdy v živote som len tak pre nič za nič na PN nebola.
Možno by ti neuškodilo starať sa o seba.

lienka.7
31. júl 2024

@bublinka1426 bohužiaľ, pokial tu budu takí smejdi typu mihal, ktori účelovo hľadáju medzery v zákonoch, vždy sá bude odrbavat.
Lebo ako povedal jeden známy pravnik, každý zákon sa v podstate dá nejako obísť...

bublinka1426
31. júl 2024

@lienka.7 tie nase slovenske ano.

viestta
31. júl 2024

@ki__ ja ta zhadzjem? Vsak ty sama si napisala, ze asi je v poriaku co pani chce a my sme hyeny, ktore jej to nedopraju. Ci?

lilinka88
31. júl 2024

@bublinka1426 odkedy SP robí alebo mení zákony? Na to sú iní...

bublinka1426
31. júl 2024

@lilinka88 pisem ze to maju robit oni?

ki__
31. júl 2024

@ns994 Nie, ty to netvrdíš. Ale niektoré sa tu tak správajú, ako keby pani napísala, že zabila niekoho. A jasné, nič nie je samozrejmosť, to súhlasím. A tiež súhlasím že 5 mesiacov na vymyslenú PN je dlho. Preto som predtým písala, že ju možno vypíše, ale len na nejaký čas.
Ale jej prístup a spôsob komunikácie je v tejto diskusii irelevantný. Keďže my nevieme, ako to riešila s lekárom, či ho na kolenách prosila, či bola drzá, či to riešila normálne.
To že pani je "drzá" v komentároch je len dôsledok toho, ako ju tu niektoré zhadzujú a povyšujú sa.

ns994
31. júl 2024

@ki__ tu z casti súhlasim. Nevieme ako to bolo. A mozno to bolp aj vyvovalane reakciami. Ale ako sa vola diskusia ? Chcem pnku. Nie chcela by som, neviem co dalej, prosim poradte... ale CHCEM pnku a brala som ako samozrejmkst.A to je dost rozdiel. Vies videla som tu vela takychto tem. A velakrat praveze autorkam bolo poradene. Aj ako zvysit materksu aj neviem co, tusim aj ja som poradilo niekde ked som vedela. Vazne sa k takymto diskusiam nezvyknem vyjadrovat a uz vobec nie takto. Pôvodne som jej aj ja chcela napisat inak. Ze sak skus este atd atd aspon nieco polepis co ja viem.Ale ked je to takto naozaj naozaj to vyzera divne a nedobre. Ja len tolko k tomu. Robila som s ludmi. Viem ako sa dokazu spravat a ako vela robi ich pristup.
A co sa tyka niektorych. No su tu xy rokov a toto vidia denne. Tak ich asi presla trpezlivosť

nykkushka
31. júl 2024

Ja nechcem rýpať ani niekoho uraziť, idem sa len spýtať pretože netuším ako to na svk chodí, keďže som takúto "pomoc" nepotrebovala.
Ale často tu ženy píšu, ako aj autorka, že po ukončení RD dajú výpoveď a pôjdu na podporu. To sa v našom štáte fakt viac oplatí sedieť doma na zadku, na podpore ako pracovať? Ako je to potom s výmerom dôchodku napríklad, keď je žena na podpore? Tie roky sa jej rátajú ako "odrobené"?
A keďže trochu robím s PN, mam pocit, že počet účelových PN odkedy sú elektronické klesol, je to trošku iné, prísnejšie, nedáš podľa mňa tak odrbať ako voľakedy.

ki__
31. júl 2024

@ns994 pre mňa nadpis diskusie nie je smerodajný. Možno sa jej to prepísalo samé, čo sa stáva. Alebo proste napísala, čo jej prvé napadlo. Ja ako nadpis píšem len jedno slovo, ale to neznamená že som hulvát. Naopak, tie ktoré vypisujú krásne nadpisy sú častokrát presne tie, ktoré tu odsudzujú a sú hnusné.
Tie ktoré sú tu už xy rokov, by možno mali začať žiť život aj mimo MK.

ns994
31. júl 2024

@ki__ to je pravda. Uznavam.nadpis sa mohol aj zmenit. A neda sa ist velakray podla toho. Ale odpovede a uvodny príspevok uz bola autorka sama 🤷‍♀️ ani som nepovedala, ze je hulvat alebo ty. Ale je rozdiel chcem a chcela by som. Dakujem a prosim som tiez nevidela . To je to co som myslela a co aj sama napisala. Brala to ako samozrejmost. A brat ako samozrejmost ze neico dostanem.len tak a rovno 5 mesiacov je celkom sila. To si uznala aj ty. Len to som tym myslela. Ako uz autorka urobi alebo sa jej podarí urobit je len na nej. Mozno troska zmenit pristup a hneď to bude ine. Ja jej neprajem nic zle. Hlavne zdrave babo. To je najdôležitejšie. Tot vse

lienka.7
31. júl 2024

@nykkushka odrbavaju najmä tie, ktoré robia dlhé roky za minimalku a potom velice chcú brat max.davky lebo nemajú ako sa vravi "kožu na papuli". A "oplati" sa im ísť na podporu preto, lebo majú max.matersku dosishnutu zamestnaním sa u známeho, kde logicky ďalej ostat nemôžu. Cize este opäť si teda "vyberu" , ako to ony s obľubou zvyknú písať, aj max.podporu, lebo vsak ide o panocky typu "mamnatopredsanarok" q potom im na dlhy čas záklapnú ústa na prázdno, lebo ich nikto súdny nezamestna. Mnohé sa samozrejme ešte snažia aj o retazovky, chvalabohu sa ti nie všetkým podarí, ako napr.tuto autorke.

ibatanecnica
1. aug 2024

@gabika0825 ktore budu asi take iste

petronela1985
1. aug 2024

@ki__ my, ktoré nešpekulujeme sa nemusíme obracať čo bude po materskej, kto nás zamestná. Drvivá väčšina nás, čo si dovolíme sa tu pozastavovať máme riadny pracovný pomer, dostávame mzdu a platíme riadne odvody, sme v práci zodpovedné, PN a OČR čerpáme v nevyhnutných prípadoch a pod. Áno, každá z nás je v práci nahraditeľná, ale som presvedčená, že keď my ohlásime návrat po materskej dovolenke, tak sa zamestnávateľ nebude snažiť nás zbaviť, pretože je s nami spokojný napriek ročnej/pár ročnej prestávke. Vôbec sa nebojím, čo bude po materskej, vrátim sa tak cca. o rok, nebudem sedieť doma tri roky a nechať zdierať môjho manžela - ak to bude možné. Som presvedčená, že zamestnávateľ mi bude držať miesto nie kvôli ochrannej dobe, ale kvôli tomu, že si to miesto naozaj zaslúžim.

bublinka1426
1. aug 2024

@nykkushka podpora sa nepocita do dochodku si myslim. lebo sa tam hradi len zdravotne poistenie statom.

ki__
1. aug 2024

@petronela1985 vráť sa kľudne aj zajtra, ak ti to tak vyhovuje. Je to tvoja vec.
Ja naopak využijem celé tie 3 roky, nato aby som strávila so svojim dieťaťom, čo najviac času. Prečo nie, keď môžem. Čo by dali za to ženy v krajinách, kde materská trvá 6 mesiacov a koniec, treba ísť do práce.
Vôbec nemám pocit, že by som svojho chlapa zdierala. Spoločné dieťa, spoločná domácnosť..
Potom tu vyplakávate, ako málo času ste so svojimi deťmi, lebo práca, povinnosti blablabla. Ale keď máte možnosť, tak to nevyužijete. Je úplne iné, ak okolnosti inak nepustia (samoživiteľky, málo financií atď.).
Je to tvoje rozhodnutie, fajn. Ale nepozerajme cez prsty na ženy, ktoré sa rozhodnú inak.
Ja sa možno neplánujem vrátiť do práce po materskej, keďže moje zamestnanie je vzdialené 25km, a pracovný čas je 12h. Partner robí aj ráno aj poobede. Nemám tú možnosť dať niekomu dieťa, aby mi ho nosil do a zo škôlky. Možno časom sa to zmení a presťahujeme sa bližšie.
Ale som za to horšia, ako ty?
A za tie 3 roky je možné, že znova otehotniem. Preto lebo by sme chceli mať dve deti.
Ale nemôžem, lebo niektoré ma tu označia za vypočítavú špekulantku?
Mám 27 rokov, kedy mám mať malé deti ak nie teraz? Keď budem mať 40? Vtedy je to v poriadku? Nech môžem plakať, že kvôli veku už druhé mať nemôžem? Ale hlavne, že som pracovala a nebola len na materskej. Lebo to je to najdôležitejšie v živote, práca.

gabika0825
1. aug 2024

@ki__ keď to tak máte s mužom dohodnuté a muz je s tým v poriadku + viete vyžiť iba z jeho peňazí, tak kľudne. Problém príde, keď náhodou peniaze nebudú alebo ich bude nedostatok a teba nebudú chcieť nikde zamestnať.

ki__
1. aug 2024

@gabika0825 našťastie to nebude tvoj problém.

lentilka78
1. aug 2024

@lenka280821 necitala som celú diskusiu, už na prvej strane ti naložili určite bezchybné pre štát a spravodlivosť mysliace ženy 😁 ale ja ta chápem, ja som napríklad robila 12stky ale nonstop na nohách a ešte aj nočné a zamestnávateľ mi odmietol upraviť pracovný čas a dat ma len na ranné smeny, tak bohužiaľ, nebolo nič príjemné odbiehať od stroja zvracat a potom ešte dobiehať zameskanu robotu. Nasr*ala som sa a šla som na pn už v 5. mesiaci aj keď okrem vracania a únavy som nemala žiadne iné problémy. A kontrolu som nemala vôbec za celú dobu 😉

gabika0825
1. aug 2024

@ki__ našťastie nie, ale som zvedava čo budeš robiť ty 😀 27 rokov a rozum s prepáčením nikde. Pekný deň