icon

Ako získať PN medzi materskou a rodičovskou?

lenka280821
31. júl 2024

Ahojte,
v auguste mi končím rodicak s 1.dietatom a ďalšia materska mi začína niekedy v decembri.
Brala som to ako samozrejmosť ze ma gynekológ vypíše na PN ze ho nejak presvedčím.
No lenže dneska mi moje plány zrušil ze nemá na to dôvod.
Do práce sa nechcem vrátiť na tu chvíľu a výpoveď s podporou si chcem nechať po ukončení RD po 2.dietati.
Je niečo za co by ma mohol obvodný vypísať?
Napríklad ze mam kŕčové žily alebo bolesť krížov ktoré sa s tehotenstvom zhoršujú?

petronela1985
1. aug 2024

@ki__ v poriadku, maj aj 10 detí, keď ich dokážeš uživiť. A koľko budeš na materskej, na rodičovskej, na PN, na podpore... Je tvoja vec. Reagovala som na to, čo si písala, že kto bude chcieť nás po MD zamestnať. Nepotrebujem to riešiť, zamestnaná som a zariadila som sa tak počas svojho štúdia a pracovného života, že nemusím robiť 12ky, ale mám prácu, kde si môžem dieťa vziať do aj zo škôlky, aj keď treba istú logistiku, to je fakt. Tu ide v tejto diskusii o niečo úplne iné, ale je škoda, až strata času ti to vysvetľovať.

ki__
1. aug 2024

@gabika0825 to že, čo budem robiť ja teba absolútne nemusí zaujímať. Neprídem si od teba vypýtať peniaze na rožky, dokonca ti neprinesiem ani splátkový kalendár na hypotéku aby si mi ju platila.
Čo keby si sa začala starať o seba? O svoje problémy? O to aby ste boli vy šťastní a zdraví? A aby vám v živote nič nechýbalo? Dopraj a bude ti dopriate, také jednoduché.

zuzi0911
1. aug 2024

Pn by si ani nedostávala keďže nemáš obnovené nemocenské ..musela by si pár dní od robiť...

Inak môžeš ísť na UP .

marianeta
1. aug 2024

@ki__ tu nejde o to že bola 3 r na MD a že je znovu tehotná.Ved to je jej rozhodnutie. Mňa zaráža to zmýšľanie ..Má prácu a ide na to úplne zle. To mohla využiť a mať pre prvé dieťa miesto v škôlke, a už len tým by si trochu uľahčila pri novorodencovi. Mala zákonnú možnosť na úpravu pracovného času čo by bolo kompatibilné s odvedením a vyzdvihnutim dieťaťa zo škôlky. Ak by sa len na týždeň vrátila tak by nebolo až také okate ísť na tú PN.
@lentilka78 tak ale ty si trochu iný prípad. Práca v stoji( autorka má sedavé zamestnanie ako napísala)Ty si to nejaký čas vydržala a je pochopiteľné že ti 12h smeny na energii ako tehotnej nepridali. Zamestnávateľ má zákonnú povinnosť umožniť tehotnej upraviť prác čas( ak to prevádzkové pomery umožňujú )alebo preradiť na inú pozíciu ak to je možné a dokonca ak tá iná pozícia je platovo nižšia má nárok na nejakú vyrovnávaciu dávku od SP.

ki__
1. aug 2024

@marianeta hm. Ja som nikde nevidela, že by písala že dieťa do škôlky nedala. Možno dala, len ho nezoberú. Je XY dôvodov, prečo dieťa do škôlky nevezmú. Napríklad, keďže onedlho bude ajtak doma, uprednostnili dieťa, ktorému rodičia pracujú.
Alebo možno, od septembra do škôlky pôjde. Ale možno im to pracovný čas, nedovolí ho brať do a zo škôlky. Keďže nie každý má prácu snov, a niekto musí robiť aj tú "stokarsku" robotu a pracovať 12, 16 či dokonca aj 24 hodín.
Tu si len pár žien niečo vymyslelo, tak to musí tak byť. Lebo oni vedia všetko najlepšie.

viestta
1. aug 2024

@ki__ ak jej dieta do spadoej skolky nevzali mala by narok na predlzeny rodicak

cookie29
1. aug 2024

@ki__ ak dieta do skolky dala a nevzali, ma narok na predlzeny rodicak...

maciatkolulu
1. aug 2024

Len to by musela myslieť dopredu a podať riadne prihlášku,už je neskoro draha autorka.... Nebolo treba sa spoliehať na PN. Zjavne sú lekári,ktorí majú dosť tiež. Mohla by aj SP trochu pritvrdiť.

floki1994
1. aug 2024

@ki__ nikto stokarsku robotu robiť nemusi...stači na sebe trošku popracovať...ver ze aj tie co maju podla teba "pracu snov" sa museli namakat...ja som popri VS celych 5 rokov pracovala po skole plus vikendy lebo som vedela ze prax budem potrebovat a ze "stokarsku" pracu nechcem.lebo raz pridu deti...aj v praci stale robim nove kurzy a certifikaty aby som mala co zamestnavatelovi ponuknut...ono len clovek musi trosku chciet a pozerat do buducna a nie len vsak nejako prezijem do materskej a potom budem sedkat doma...ono cim skor ta realita cloveka dobehne...a teraz nemyslim teba ale pisem to vseobecne...slovenske zeny hlavne tie mlade maju akusi skreslenu predstavu o zivote..chcu sa mat dobre, lahko zarobit ale neurobia preto nic ;) len tolko k tomuto. Maly mi spi, idem si precitat nieco po anglicky nech na materskej neohlupnem...pekny den ;)

marianeta
1. aug 2024

@ki__ stokárska robota? To je aká prosím ťa? Ak máš na mysli predavačky, upratovačky atď tak si sa pekne predviedla.

ki__
1. aug 2024

@marianeta nie náhodou som dala slovo -stokárska- do úvodzoviek.

cookie29
1. aug 2024

@marianeta normalne som hladala definicie

stokár (bratislava) - Bežný obyvateľ Bratislavy
stokár (horná nitra) - Chuligán

stokárom je najčastejšie obyvateľ sidliska so základnými zručnosťami ako napr.: dealovanie, oj*bávanie, húlenie, bitie a podobne. Väčšinou má tiež fakt zlé rozhodnutia ohľadom kúpy áut, prípadne podvádza frajerku kde sa dá.
-
Ale pozor, význam nie je len negatívny. Stokár a stokovanie (príp. ísť stoku) tiež všeobecne označuje krásne umenie žiť na hrane, s málom peňazí, či už dočasne, alebo trvalo. Platí, že kto nešiel v nejakej forme stoku, nevie oceniť blahobyt ktorý má.

lentilka78
1. aug 2024

Žiadna robota není stokarska, aj tie najpodradnejsie roboty o ktoré by niektoré z vás nemali záujem, niekto skratka robiť musí!

aandrea9
1. aug 2024

@lenka280821 skús mu navrhnúť diagnózu "som špekulant"

bublinka1426
1. aug 2024

@lentilka78

pocuj, ale ona sa nikde nezmienila ze sa sla dohodnut so zamestnavatelom...asi tolko k tomu. hned pocitala s PN.ako samozrejmost.

a ano chapem, zamestnavatel ma zo zakona povinnost prisposobit smenu tehotnej. dokonca zevraj existuje aj moznost, ze ked to zamesntnavatel nevie ponuknut a upravit, ze vraj je mozna nahrada mzdy.

ale toto neviem 100 pero.

lienka.7
1. aug 2024

@bublinka1426 predpokladám, že sa s bratrancom dohodla, že ju na 1 deň prihlási, aby sa potom dala vypísať.
Vsak ju tam nepotrebuje, ako ju bude platiť keď mala fingovany PP?. Len nerátali s tým, ze doktor môže povedať nie.
A ZP presne píše co a ako s tehotnými, stačí sa toho držať. Len niektoré sa fakt radšej hodia na PNku, lebo chcú lezat proste doma.

janulik2008
1. aug 2024

@ns994 ono vies ja som tiez 2x poprosila moju dr o PNku raz kvoli praci a raz minuly mesiac normalne som jej povedala ze nech ma vypise na tyzden lebo ledva som z postele vstala nvm ci nejaka viroza alebo co ale uz dlho mi tak nebolo "blivno" 🫣 zasa musim sa zastať samej seba ze ked uz idem na PN tak naozaj uz ked je zle

lienka.7
1. aug 2024

@janulik2008 tak vieš, ono je rozdiel byt doma týždeň, keď sa ale necítiš dobre chceš sa dat dokopy a 5 mesiacov, keď ti nič nie je, len sa ti proste nechce robit

diaszoky
1. aug 2024

@lenka280821 mne napisala bolesti v podbrusi

bublinka1426
1. aug 2024

@diaszoky ale tak tie su snad prirodzene ci? :D

diaszoky
1. aug 2024

@bublinka1426 to neviem na zaklade tejto dg som bola pn na rizikovom kedze robim rizikovu pracu
Bolesti v podbrusi som ja nemala

bublinka1426
1. aug 2024

@diaszoky tak ja neviem ja som mavala aj ked som mala sedave a neriesili to, insie bolo tlak.
a jasne ked mas rizikove povolanie, tam asi nie je o com.

viestta
1. aug 2024

@diaszoky vidis a ty si vobec nemala byt na PN. Ty si svoje rizikove pracovisko mala riesit so zamestnavatelom v dikciach Zakonnika prace. Teba mal zamestnavatel preradit na ine pracovisko, ak by tak spravit nemohol mala si narok na nahradu mzdy. Ty si tiez zneuzila system nemocenskeho poistenia aj ked mozno z nevedomosti. Tieto veci su upravene v zakonoch a treba ich riesit tak ako zakon umoznuje.

miiceencoovaa
1. aug 2024

@lenka280821 ahoj. Ja som bola na pn počas celého tehotenstva. Ale ja som mala strašne bolesti v krížoch. Prácu som mala sedavú a to mi teda robilo ešte horšie (najlepšie mi bolo, keď som ležala alebo sa prechádzala). Skúšala som si nájsť aj inú prácu, kde budem napr viac chodiť, ale nechceli ma nikde vziať kvôli tomu, že som tehotná. A gynekológ ma vypísal na pn až do nástupu na materskú. Lenže ja som mala problémy od začiatku tehu, to ty nemôžeš teraz povedat, skús povedat, že si v poslednej dobe strašne unavená, že si nevieš predstaviť robiť 12h na nohách, plus že ťa chrbát začal strašne bolieť.
Alebo potom už jedine nastúpiť do prace, požiadať zamestnávateľa o skrateny pracovný čas, vyčerpať dovolenku a potom už nastúpiť na MD ako ti písali ženy nado mnou. Ak teda nechceš ostať bez peňazí (čo asi nechceme nikto, však?).

diaszoky
1. aug 2024

@viestta tu nieco napisat…….. achh

viestta
1. aug 2024

@diaszoky neurazaj sa, Je to pravda. Potvrdi ti to kazdy, kto sa aspon trosku vyzna v pravach a povinnostiach zamestnanca a zamestnavatela. To, ze tak ako si to vyriesila ty je bezna prax este stale neznamena, ze je to v sulade so zakonom

diaszoky
1. aug 2024

@viestta ja sa neurazam

ns994
1. aug 2024

@janulik2008 vporiadku. Ale ja som vravela o pristupe autorky. Ako ona chce a brala ako samozrejmost. Ty si pekne poprosila a mala si dovod. To je nieco uplne ine a pochopitelne. Ci ona prosila to nevieme ale tu nepredviedla najlepsi pristup. Chyba mi pri nej pokora. No a je rozdiel tyzden, mesiac a pol roka. Mozno keby zmenila pristup tak na tej pnke je aj ona. Sice nie na 5 mesiacov ale mozno aspon daco by kaplo 🤷‍♀️ toto sa zrejme ani lekarovi nepacilo a teda necudujem sa mu. Kto berie ako samozrejmost, ze pol roka, ked mu nic nie je bude doma na pnke ? Pol roka je fakt vela, a este ked nie je dovod. Aj on je len človek a este ked mu tam.pride mamicka co si mysli, ze bude skakat ako ona piska...

lienka.7
4. aug 2024

@diaszoky
@viestta ma uplnu pravdu.
ZP presne uvádza, ako má tehotná postupovať. Je veľmi zaujímavé, že na jednej strane vie, že ma oznámiť tehotenstvo, ale na druhej strane svoje práva ako tehotnej už zázračné nepozná... a nie, ty nemáš byt na PNke. Prečo? Lebo nemáš dovod na nej byť. Zamestnavatel ta mal na zaklade tvojej žiadosti preradiť na prácu vhodnú pre tehotnú, ak takú nema, si doma s náhradou mzdy. Žiadna PNka. Bodka. Predpoklafam ale, ze si mu žiadnu žiadosť ani nedala. Bola by som veľmi zvedavá, kolko zien vôbec o toto požiada. Ak vobec nejaká. Lebo je pravdou, že iba chcete byť doma a nič nerobiť, lebo sa vám jednoducho nechce, lebo vy ste tehotne a chcete si to "uzit", lebo robiť budete ešte ďalších XY rokov, vsak?

diaszoky
4. aug 2024

@lienka.7 nepreradil by ma a kto ma pravdu mi je totalne jedno ja som chranila svoje dieta a seba takze vypisuj ked tak autorke nie mne papa