Ako zistím, či majiteľka odvádza daň za byt?
Ahojte, ako zistím či majitelka odvádza dane z bytu kde bývam ?
Ja ako majitelka by som ta okamzite udala ak budes vyvijat psychicky natlak aby znizila najomne, lebo inak ju udas na danovy urad, je to trestny cin. Zabezpecila by som si k tomu svedkov a si v kasi. A samozrejme v momente letis z bytu.
Ja ti len tolko poviem, kludne majitelku udaj. V lepsom pripade ti tu dan zohladni v najme, takze ju zaplatis len a len ty. V horsom si bez byvania. Ak sa jedna o podnajom v BA, tak budes mat v aktunlnej situacii dost velky problem zohnat novy podnajom.
Ja sa cudujem, ze este vobec niekto prenajima svoju nehnutelnost. Autorka - to, ze to robi na cierno, je jej problem, nie tvoj. Ak by si prenajimatelia plnili svoje povinnosti voci statu (a ten by to kontroloval), tak najomne zvysia tak, ze vacsina ludi si to nebude moct dovolit. Aj preto tie kontroly stat nerobi, vie preco.. Postarat sa o zastup ludi v nudzi ho vyjde sakra draho... Obzvlast v mensich mestach, kde najom dnes stoji cca 400 ecok za 2i byt, z toho polka su naklady..No to je fakt ohromny zarobok..Cast z toho este odrataj na mesiac, dva, ked sa hlada novy podnajomnik, lebo tie mesiace nik nevykryje..Dakujem pekne.. Ja som s dlhodobym prenajimanim veru skoncila. Prenajimam kratkodobo a nie je mesiaca, ze by ma niekto neoslovil, ci prenajmem aj dlhodobo, je nenormalne velky dopyt po ubytkach aj skrz situacie na Ukrajine.. Takze mila autorka, kludne majitela bonzni a hladaj si novy podnajom. Ja dufam, ze coskoro aj nas stat pochopi, ze prenajimatelia nie su hajzli, ktorych treba osklbat za kazdu cenu a praveze podpori ludi dobrymi podmienkami, aby svoje prazdne nehnutelnosti prenajali. Lebo o najomne byty sa akosi zabudol postarat, ze..
To,ze neplati dan z prenajmu je len sikovnost a jasne riziko ,ze ju niekto nahlasi ako si ty...... lebo iba poctivaci na svk sa maju najhorsie......tu papalasi oseravaju nasu krajinu o miliony na daniach a nic sa nedeje a kua tu ma platit obcan par tisic a uz je zle... slepa zavist ??? len aby sa ti to neotocilo niekedy v buducnosti proti tebe... aby si len nezostala na ulici...ser na to,neoplati sa ti robit problemy...
myslim, ze ako nezainteresovanej osobe ti to asi nema kto povedat a je to len na nej, ci sa riadi zakonom alebo nie. keby aj, tak postihovat mozu len ju
@zoro9836 dlhodoby podnajom v mensom meste je fakt absolutne nerentabilny. Kto to neskusil, nepochopi.. A to ja este musim skonstatovat, ze som mala dobrych najomnikov, ktori nic umyselne neznicii a spravali sa slusne. Zacala som prenajimat kratkodobo a je to ine kafe. Aj napriek tomu, ze musim mat zivnost a pod., oplati sa to ovela viac. Sestra zije v zahranici a vravela mi, ze tam dali take podmienky prenajimatelom, ze prenajima uz ozaj kazdy (co je aj na skodu niekedy, lebo ze dobreze psiu budu uz neprenajmu cloveku), lenze je to risenie katastrofalnej situacie, ked si coraz menej ludi moze dovolit kupit vlastne, pricom volnych nehutelnosti je dost, len radsej si ich ludia drzia ako investiciu..
@akvi Ako kratkodobo? Myslis rekreantom dovolenkarom?
@natalienka12 ano, krátkodobé ubytovanie cez booking a airbnb
Nepriznávať príjmy z prenájmu, najmä, ak sú hradené prevodom, je absolútny risk prenajímateľa. Dodaniť to možno roky spätne.
Inak diskusia pekne ukazuje postoj k podvodom - obhajovanie toho, čo môže každý na tejto úrovni, zatkalt v malom. Potom, keď sa dostane na vyššiu úroveň, idú väčšie podvody atď. Aj tí spomínaní politici sa to nenaučili až vo vysokej politike.
@draik nevidim jediny prispevok obhajujuci odrbavanie, len konstatovanie, ze to, ci majitelka odrbava alebo nie, je vecou majitelky, lebo ako spravne pises, je to absolutny risk prenajimatela. To, ze stat sa na SK k podnikatelom, prenajimatelom a pod., sprava ako ku chamradi, to s tym postojom tak trochu suvisi, nemyslis? Odrbavanie tu je narodnym sportom z nejakeho dovodu. A tym dovodom je hlavne neadekvatne zdieranie malych podnikatelov. Pozri si podmienky v okolitych statoch, neporovnatelne.. Moja sestra ma zivnost v zahranici..Vies, kolko su jej mesacne odvody? 22 ecok. Nezabudla som nulu, dobre vidis.. U nas je minimum takmer 300 ecok.. To je podla teba ok?
@akvi
Skúsil by som čítať s pochopením...Ono totiž tá tolerancia vychádza z toho, kto je na akej úrovni a na akej môže podvádzať. A akonáhle ide vyššie, tak môže robit väčšie podvody.
To platí aj v iných veciach - typicky rôzne objednávky na práce bez zmluvy a bez dokladu a potom pri probléme hľadanie právnych rád, ako z toho vyjsť bez straty.
Sorry, ale podnikatelia platia na Slovensku nízke odvody v porovnaní so zamestnancami a určite by systém všade kľakol, ak by platili len 22 e. Minimálne odvody sú vo výške zdravotného odvodu, sociálne až po prekročení obratu.
@draik ja celkovo nemusím ten systém, ktorý tu je. Takže je pre mňa zbytočné baviť sa o tom, či zamestnanci platia viac, či by systém kľakol a pod. Vidím akurát ten rozdiel, ktorý medzi okolitými štátmi je. Ale v podstate mám celkovo problém so štátom 😂😂 Ale to už je iná téma. A súhlasím s tebou v tom, že malý podvod je vždy podvod. Akurát toto nebola otázka. 🙃
No veď sa jej opýtaj a keď neplatí daň z prenájmu tak jej ponúkni že budeš platiť o to vyššie nájomné aby to mohla odvádzať 🤣🤣🤣
Nezistí, ako je už uvedené v príspevkoch, môžeš sa spýtať, a čakaj bud ukončenie nájmu, alebo zvýšenie najomneho😀. Ja som prenajíma la byt, ale teraz rozmýšľam ze chvíľu nebudem, doplatila som na to počas korony, nájomníci prestali platiť, odmietli komunikovať, zámok som nemohla vymeniť, lebo to je obmedzovanie slobody, a trvalo par mesiacov kým som ich dostala preč. Pozor nie som hyena, ale keď niekto povie, ved ten byt nepotrebuješ, a my nemáme teraz dosť peňazí tak nebudeme platiť ani energie tak pŕ, odtiaľ potiaľ.a to odvádza dane ale zákon prenajímateľ ov nechráni, všetko je na dlhé lakte a pevne nervy.

Zistiť to nezistis, si neoprávnena osoba. Môžeš podať podnet na finančnú správu a preverí sa, či majiteľ priznáva v daňovom priznaní príjmy z prenájmu nehnuteľnosti. Výsledok šetrenia podnetu ti však nikto nepovie, podlieha daňovému tajomstvu.