icon

Ako zmeniť priezvisko?

23. apr 2025

Ahojte dá sa zmeniť priezvisko? Za moje sa mi celu základnú a strednú školu smiali a šikanovali ma. Hanbím sa zaňho.

Strana
z2
liv1
23. apr 2025

Volas sa Rybarikova? A rodicia vedia ze si chces zmenit priezvisko? Ale ak by ti to malo pomoct…

autor
23. apr 2025
@liv1

Volas sa Rybarikova? A rodicia vedia ze si chces zmenit priezvisko? Ale ak by ti to malo pomoct…

@liv1 ano presne 😄 vedia to a nemaju s tým najmenší problém

liv1
23. apr 2025

Tak to je super, ze nemaju s tym problem. Bola som straaasne zvedava ako sa volas😁, tak som si nasla zviertka na r. Inak mne sa priezvisko Rybarikova velmi paci, faktom je ze ak mas problem s r, bude ti s novym priezviskom urcite lahsie 😊

nynia
23. apr 2025
@guudy

@nynia ja som bola milo prekvapena uradmi (co sa naozaj casto nestava) ked si moje dieta menilo krstne meno. Malo uplne bezne slovenske meno, nijakym sposobom neobvykle, menilo si ho na dost neobvykle. A vyhoveli ziadosti bez problemov. Podla mna dost zalezi od konkretneho uradu/uradnika.

@guudy Krstne meno a priezvisko je nieco ine vsak staci precitat ten zakon, ktory som zdielala a sama zistis, ze na zmenu krstneho mena plati nieco ine ako na zmenu priezviska.

maranco
23. apr 2025
@nynia

@guudy Krstne meno a priezvisko je nieco ine vsak staci precitat ten zakon, ktory som zdielala a sama zistis, ze na zmenu krstneho mena plati nieco ine ako na zmenu priezviska.

@nynia nech to skúsi a potom tu môže napísať svoju skúsenosť
minule tu chcela jedna meniť meno z dôvodu, že má karmickú záťaž 🙂

nynia
23. apr 2025
@kiki68

@nynia dovod napisala a je padny, poskodzuje jej psychiku a dobre meno.

@kiki68 Z coho presne zo zakona to presne vyplyva ten padny dovod? Pokial viem, autorka tu nezdielala svoje priezvisko tak ako vobec dokazes takto urcit padnost dovodu? Osobne ponzam jedneho "Zajaca", na skole ma ucila Lisiakova, poznam rodinu Sovovu co aj oni kvoli zvieratu v priezvisku si ho hned mozu menit? To by potom nic ine na uradoch nerobili len menili take priezviska.

kiki68
23. apr 2025
@nynia

@kiki68 Z coho presne zo zakona to presne vyplyva ten padny dovod? Pokial viem, autorka tu nezdielala svoje priezvisko tak ako vobec dokazes takto urcit padnost dovodu? Osobne ponzam jedneho "Zajaca", na skole ma ucila Lisiakova, poznam rodinu Sovovu co aj oni kvoli zvieratu v priezvisku si ho hned mozu menit? To by potom nic ine na uradoch nerobili len menili take priezviska.

@nynia moze tam uviest, ze skrz recovu vadu nevie dobre artikulovat meno a teda je pre nu narocne s tym fungovat. Ako ludia to menia pre mensie dovody. Tam ide skor o ten poplatok a to je podstatne. Ja nepoznam nikoho, kde by to zamietli.

nynia
23. apr 2025
@kiki68

@nynia moze tam uviest, ze skrz recovu vadu nevie dobre artikulovat meno a teda je pre nu narocne s tym fungovat. Ako ludia to menia pre mensie dovody. Tam ide skor o ten poplatok a to je podstatne. Ja nepoznam nikoho, kde by to zamietli.

@kiki68 ked to uvedie bude mat vacsiu sancu ako to co prezentuje ako hlavny dovod v prispevku, ze sa jej deti celu ZS a SS smiali a sikanovali lebo ma v nom zviera. A mne osobne ten poplatok pride primerany.

kiki68
23. apr 2025

Dokonca padny dovod uz je pre nich aj to, ked napr zijete v zahranici a ludia nevedia spravne pisat a vyslovit meno. Ako nemeni to kazdy, ale ten dovod je vzaty ako padny. Mozno s tym nemate vekmi skusenosti, ked sa pytate na tie zakonne dovody.

autor
23. apr 2025
@nynia

@kiki68 ked to uvedie bude mat vacsiu sancu ako to co prezentuje ako hlavny dovod v prispevku, ze sa jej deti celu ZS a SS smiali a sikanovali lebo ma v nom zviera. A mne osobne ten poplatok pride primerany.

@nynia nebolo to len preto, stačí citat všetko

parvinka0001
23. apr 2025

Ja len k priezvisku ved to nieje hrozne aby si musela meniť . Fakt som čakala že čo za ohavne priezvisko to musí byť
Ale chapem keď ho nevieš vysloviť pekne tak je to horšie.

nynia
23. apr 2025
@kiki68

Dokonca padny dovod uz je pre nich aj to, ked napr zijete v zahranici a ludia nevedia spravne pisat a vyslovit meno. Ako nemeni to kazdy, ale ten dovod je vzaty ako padny. Mozno s tym nemate vekmi skusenosti, ked sa pytate na tie zakonne dovody.

@kiki68 nakolko som pridala odkaz na zakon tak tie dovody viem. Len autorka tu vyplakavala primarne kvoli posmievaniu az potom len tak medzi recou spomenula, ze rackuje. To rackovanie je ovela vyznamnejsi dovod na zmenu ako nejake posmievanie od deti ked uz aj tak konci skolu. A uz autorke som pisala, ze podat ziadost o zmenu kludne moze aj tak zakazat jej to nikto nemoze ale zalezi co a ako tam uvedie ci normalne sformulovany dovod alebo ako tu.

autor
23. apr 2025
@parvinka0001

Ja len k priezvisku ved to nieje hrozne aby si musela meniť . Fakt som čakala že čo za ohavne priezvisko to musí byť
Ale chapem keď ho nevieš vysloviť pekne tak je to horšie.

@parvinka0001 neveim ho vyslovit vôbec, nie že horšie

autor
23. apr 2025
@nynia

@kiki68 nakolko som pridala odkaz na zakon tak tie dovody viem. Len autorka tu vyplakavala primarne kvoli posmievaniu az potom len tak medzi recou spomenula, ze rackuje. To rackovanie je ovela vyznamnejsi dovod na zmenu ako nejake posmievanie od deti ked uz aj tak konci skolu. A uz autorke som pisala, ze podat ziadost o zmenu kludne moze aj tak zakazat jej to nikto nemoze ale zalezi co a ako tam uvedie ci normalne sformulovany dovod alebo ako tu.

@nynia ja neračkujem ja ho ani neveim vysloviť

nynia
23. apr 2025

Autorka to rackovanie si spomenula pri oznaceni niekoho ineho. Naozaj nemam cas citat vsetky komentare pri kazdej diskusii do ktorej prispejem. Nabuduce skus vsetko podstatne to sformulovat uz pri zadavani.

nynia
23. apr 2025

Autorka Krátky slovník slovenského jazyka
ráčkovať nedok. chybne, nezreteľne vyslovovať hlásku r zdroj - https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/kratky-sl... nikto kto rackuje ho nevie vyslovit o tom cele to je.

autor
23. apr 2025
@nynia

Autorka Krátky slovník slovenského jazyka
ráčkovať nedok. chybne, nezreteľne vyslovovať hlásku r zdroj - https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/kratky-sl... nikto kto rackuje ho nevie vyslovit o tom cele to je.

@nynia dobre, bud si múdra v iných konverzáciách. Ja keď ho vyskocim tak tam neni ani náznak toho písmena.

nynia
23. apr 2025

Este tu mas jeden zdroj priamo od logopedicky ak by pre teba ten slovnikovy vyklad slova nebol dostacujuci "...ľudia NEVEDIA vysloviť nejakú hlásku alebo skupinu hlások. Klasickým príkladom je rotacizmus, ľudovo nazývaný račkovanie." https://zmudrig.sk/rozhovor-s-logopedickou-rack....

misanthropicdann
23. apr 2025

Podľa mňa ti ho zmenia, výber si priezvysko ktoré máte v rodine (ideálne priezvysko tvojej mamy za slobodna) a nebude s tým žiaden problém.

Sak mame na Slovensku Tonyho Teslu 🤣 co sa predtým volal Peter Puškar, podľa ktorého bodu zákonu mu ho umožnili teda zmeniť? 😀😀

Nebudú mať s tým žiaden problém lebo tvoj dôvod je podľa mňa dostatočný

autor
23. apr 2025
@misanthropicdann

Podľa mňa ti ho zmenia, výber si priezvysko ktoré máte v rodine (ideálne priezvysko tvojej mamy za slobodna) a nebude s tým žiaden problém.

Sak mame na Slovensku Tonyho Teslu 🤣 co sa predtým volal Peter Puškar, podľa ktorého bodu zákonu mu ho umožnili teda zmeniť? 😀😀

Nebudú mať s tým žiaden problém lebo tvoj dôvod je podľa mňa dostatočný

@misanthropicdann ďakujem ☺️

sedmicka_x
23. apr 2025

Kamoska si menila priezvisko, vyhovorila sa na rodicov, ze sa rozviedli a ma traunu, nieco v tom zmysle a zmenili jej

mtnns
24. apr 2025

Neblazni dievča ved to je krásne priezvisko, milé... ako nechápem tie sproste decka...svet debilne 😡

findomatej
25. apr 2025

Mne sa tvoje priezvisko páči 🙂.... ale nedaj sa odradiť diskutujúcimi, hľadaj na nete postup. Poradiť ti neviem, tu som čítala nejakú diskusiu a určite sa priezvisko dá zmeniť. Len nie som si istá, či nemusí byť priezvisko v rodokmeni 🤔. Určite hľadaj a nedaj sa odradiť. Držím palce 🍀💛

jasoni
25. apr 2025

Ja som sa za slobodna volala ako zvieratko a vydala som sa tiez za zvieratko. 🙂)

martinkatinka
26. apr 2025

A ake by si si chcela dat?

Strana
z2