Boli by ste radi, keby sa práca v nedeľu zrušila zákonom?
Potešia hlavne odpovede ľudí, ktorých sa to priamo týka.
Nie. Týka sa ma to priamo, chodím často v nedeľu nakúpiť, čo sa práve minie. Ale však neva, ja si zvyknem, že v soboty bude v obchodoch chaos panika zas, tak ako teraz pred každým sviatkom...
Veľmi by som uvítala keby boli v nedeľu a tiez v sobotu otvorene aj ostatne prevádzky a ambulancie. To by boli sveta žiť, nie ?
@dreamss bez ohladu na to, ci to hovoria obchodne retazce, hovoria to predovsetkym samotni zamestnanci. Nemyslis si, ze je dost nevhodne urcovat vysokoskolakom, kedy preco a kde by si mali zarabat? Myslis si, ze kazdy vysokoskolak dokaze najst si brigadu pocas skoly vo svojom obore? Ze by to bolo lepsie? No bolo. Ale hadam im to nebudeme urcovat, urcite maju dovod, preco robia napr. v obchode alebo gastre. Ad 2. Dnes uz pracuju aj stredoskolaci. Praca slachti. Komu to vlastne tie otvorene obchody ublizuju?
Na jednej strane pises, ze slovaci su najviac zadlzeni a je treba s tym nieco robit, na druhej strane, ze obchody mali rovnake zisky, ci boli nedele otvorene, alebo neboli. Takze si vlastne vo svojich tvrdeniach odporujes.
Otvorene obchody nie su dovodom psychickych ochoreni a je dost naivne mysliet si, ze ludia pojdu namiesto do obchodu hufne von. Kto pojde do obchodu, vacsinou stihne vsetko to, co mal ten den naplanovane. Ci uz byt doma a sediet pred telkou (pre toho ten obchod je doslova pozitivum), alebo ist von, alebo ist k rodine atd. Tu sa tvarime, ze ludia chodia travit 12 hodin svojho casu v nakupnych centrach.
Dalej jedna vec je trend znizovania zamestnancov kvoli samoobsluznym pokladniam, avsak aj tie samoobsluzne pokladne niekto musi obsluhovat a kontrolovat. Takze to je ako keby si povedal, ved uz prislo o pracu x tisic ludi, kludne moze aj dalsich 1700. To je teda logika. Niekedy zachrana aj jedneho zamestnanca znamena vyhru, kedze je doba aka je, kde muzi vrazdia seba ci svoje rodiny, lebo to nedavaju financne. Tak pre teba 1700 ludi je vlastne nic. A to sa nebavime o tych vsetkych brigadnikoch a dalsich zamestnaniach, ktore su na obchody priamo napojene. Ze aj ti ludia pridu o svoju pracu, alebo cast svojej vyplaty.
Co sa tyka obchodov, tak som zato, aby boli v nedelu zatvorene
Ja som za zatvorenie reštaurácii, kaviarní, ZOO, kúpalísk a wellnesov cez víkend 😁
@1ryba myslíš, že kňazi slúžia dvanasthodinove omše?
@1ryba kňaz je poslanie, nie povolanie
@1ryba vec pohľadu, ale kňaz nemá pevnú pracovnú dobu a v nedeľu ani nepochovava. Takže porovnávas s neporovnatelnym
@1ryba tak je to len jeho dobra vola, on to tak chce robiť. A ja dúfam, ze sa montovať budú :D
Ja robím vedúcu v obchode kde máme cca 40 zamestnancov, drvivá väčšina ľudí nechce robiť cez víkendy a každý týždeň máme problému vyskladať smeny na víkend. Dokonca máme aj úväzky s ktorými sme dohodnutí iba na týždňových zmenách cez víkend nepracujú nikdy. Z tých 40 ľudí ak nájdeme 10 ľudí čo chce robiť cez víkend prípadne nedeľu tak aj to je veľa, väčšinou za nami zamestnanci chodia že chcú mať víkendy voľné. Tak ja neviem či robím v inom vesmíre ale väčšina komentárov mi nejde do hlavy 😊
@kris_tin257 neviem, mozno necitia potrebu zarobit si, u na spredavacky vijkendy chcu v jednote.
ja robim v inom zmestani, ale robim ajvikendy a tiez ich robit chcem, nehovorim, ze kazdy, ale chcem mat vikendy a ak sa stane, ze nejaka kolegyna ma napisanych menej vikendov, tak sa hned rozculuje, ze nic nezarobi.
@kris_tin257 A pracuju kolko hodin denne?
@niekto2hy závisí od výšky úväzku, od 4.5 až do 11 hodín ale to len veľmi výnimočne (ak sa to stane raz za dva mesiace a iba tým čo majú plné úväzky, prípadne majú veľký mínus s hodinami)
@kris_tin257 mozno treba porozmyslat co ste za obchod, co ludom ponukate a ake maju podmienky prace 😁. Plus zlozenie zamestnancov
@jana_eyre_2 ja poznám pani,ktorá pracuje v nemocnici ako pomocná sila.. uplatnila si výhradu vo svedomí,naozaj je silno veriaca.. v predošlej práci, v zdravotníctve,to robila tak,že mzdu odpracovanu za nedeľu odovzdala cirkvi ...
necitala som celu diskusiu...
pamatam si ked byvali obchody zatvorene v nedelu, rodicia robili vo fabrike od pondelka do piatku, jeden ranne, druhe poobedne, tak sa pri nas prestriedali, v sobotu sme sli na vylet a ked v nedelu uz nebolo co jest, tak mama upiekla kolac.
ale dnes mi to pride uplna blbost, ludia robia rozne, niekto nestiha nakupit cez tyzden...
ja som vychovavatelka na internate, zatvoria nas v nedelu? budu ziaci cestovat do skoly v pobdelok rano? aj ti, ktori cestuju niekde z vychodu aj viac ako 4 hodiny?
som aj na rd, ked som v praci, tak sa o diera stara manzel, alebo niekto z rodiny, ale cez tyzden nemam kedy chodit po nakupoch, rada vyuzijem, ked si mozem obchody obehat sama, alebo ideme vsetci spolu na velky nakup.
k priplatkom, nie vsade su priplatky za vikend, robila som v obchodnom retazci, kde mali kolektivnou zmluvou dohodnute, ze priplatky nie su, lebo je pracovny cas rozvrhnuty nerovnomerne, ci sa to zmenilo neviem, uz tam nepracujem. ak by zatvorili cez vikend, tak by pracovali viac hodin cez tyzden.
@dreamss môžeš prosím doplnit k tejto hypotetickej úvahe,prečo sa má tento zákaz týkať len predavaciek v obchodoch? Čím si to zaslúžili? Čašníčky,kuchári,upratovačky, pumpari, pracovníci v aquaparkoch, vrátnici atd sú prečo obídeni? Určite aj oni by chceli byť v nedeľu v lese s rodinou. Či oni sú dačo menej ako predavačky?
@elizita vidis aj to mala celkom dobrý nápad, že odovzdala peniaze cirkvi za odpracované nedele..
Tu je peticia proti ZAKAZU https://www.peticie.com/sme_proti_zakazu_predaj...
@veronique_1 dik 👍

Jooj predavacky...Ved dobre...Alerobota hasicov,lekarov a policajtov vam nesmrdi,ty by vam uz chybali.