Crkevná zápisnica

16. jún 2022

Ahojte🙂 chcela by som sa informovat, kolko ste platili fararovi pri spisani zapisnice. Ďakujem

katulienocka999
17. jún 2022

My sme sa brali u nas na dedine a neplatili sme nic 😲 ano po obrade sme dali dar na kostol ale dobrovoľne inac nic ak este teda neratam kvety, ale tie boli v nasej rezii ake a kde a za koľko dame urobiť

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo zapisnica je vlastne doklad o tom, kto a kedy sa v danom kostole sobasil. Cista administrativa.
Treba priniest :
- krstne listy oboch snubencov,
- v pripade, ze v danej farnosti nema ani jeden snubenec trvaly pobyt, licencia k sobasu, tu vyda farsky urad v mieste bydliska,
- udaje o svedkoch
- obcianske preukazy
- ak uz bol predtym cirkevny sobas, dolozit doklad o neplatnosti
- ak je niekto z nich rozvedeny, dolozit kopiu rozsudku o rozvode
- ak uz bol civilny sobas, dolozit sobasny list
- a ak je jeden alebo druhy partner vdovcom/vdovou, dolozi sa svedectvo o smrti predosleho manzela/manzelky
- a samozrejme vypisana ziadost zo statnej matriky
toto cele ale kostolom, kde sa dvaja idu brat, nijak spoplatnene nie je

diewcatqoo
17. jún 2022

@zuzuliennka1 dakujem za odpoved, takze ako som predpokladala - nejaky dokument. Za ktory je nehorazne pytat 100 Eur 🙄

moninah
17. jún 2022

Mne pripada normalne, ze ked chcem nejaku sluzbu, tak zaplatim. Vam sa to hnusi... Zaujimave. Peniaze sa davaju dobrovolne. Nikto Vas nebude nahanat s fakturou. Aj udrzba kostola nieco stoji - elektrika, vyzdoba, upratovanie, kosenie, nie je toho malo. Ked je to taky hnus, asi treba riesit svadbu v inej institucii.

autor
17. jún 2022

@rusalinka áno pretože verím v Boha. Obaja veríme. Ale odkedy skončila korona tak po kázni farár aj 10 minút ma oznam, samé zbierky🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A pritom majú tooolko peňazí 🙂

autor
17. jún 2022

@anna777115 prosím? To čo kecas za úplný somariny? Čiže ja mam prispievať na zbierky každý týždeň? Keby som tak robila tak nemám peniaze🤦‍♀️ A hlavne neviem ako si ty na tom, ale iné veci sú v sv.písme a úplne iné veci si robia farari 🙂 takze tak a smie, nebudem ich podporovať.

autor
17. jún 2022

@diewcatqoo 100€ je naozaj cez🤦‍♀️ Veď každý kňaz ma každý mesiac plat predsa🤦‍♀️

janetinka27
17. jún 2022

ahoj a ake mate zbierky v kostole, co hlasi farar? netreba z toho robit dramu, na ziadnu zbierku nie si povinna prispiet, ale ak by si pozrela, ake su tie zbierky, tak by si mozno zistila, ze su prakticke - misie, afrika, seminaristi...
farar urcite nema kopec penazi, si myslis, ze ma doma pin na cirkevne ucty? samozrejme, ze cirkev ma vela penazi, lebo je velka, lebo sa stara o vela budov, kostoly, zariadenia pre chorych ludi, platy duchovnych, najmy, rekonstrukcie, energie, projekty pre skoly alebo vodu v chudobnych krajinach atd.
ak nie si sebec, prispejes trebars 10 centov a podporis ludi, ktori zbieraju umierajuce alebo fetujuce siroty na uliciach v afrike a pomozes tak zachranit niekomu zivot

rusalinka
17. jún 2022

koooooľko peňazí majú? Vieš o tom, že farár má minimálnu mzdu, však? Prečo si myslíš, že peniaze zo zbierky idú jemu do vrecka? V každom kostole sú oznamy a zbierky - na charitu, na média, na pomoc utečencom, misie, na kostol, na opravu strechy atď atď. Ani raz som nepočula niečo také, že "pre mňa." Ak teda chodíš do kostola, čo teda asi chodíš, keďže si počula tie oznamy o zbierkach, tak vieš, že kostol spotrebováva elektrinu ako každá iná budova, že sa tam platí za kúrenie, vodu, údržbu... úplne normálne veci.
Za zápisnicu nie si povinná nič platiť, je to zdarma. Neviem teda, ale nechce sa mi veriť, že farár naozaj vyslovene pýtal 100 €... prepáč.

janetinka27
17. jún 2022

autorka, jedna komentujuca ti tu napisala, ze ona platila 100e, pricom vsak napisala, ze mali na sobas nejake osobitne poziadavky. ostatni ludia ti tu pisu, ze je to zadarmo, ale samozrejme, ty sa chytis tych 100e a budes sa tu pohorsovat nad tym, ze vsak farar ma plat. tak zbytocne je nieco ti rozpravat, lebo vlastne si si prisla ponadavat na cirkev a je ti jedno, ci sa teda naozaj plati alebo nie, hlavne, ze si mozes poutierat usta

autor
17. jún 2022

Dakujem každej, ktorá prispela do diskusie 🙂

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo ale za sobas v kostole sa neplati. Takeho knaza, ktory si pyta peniaze za to, aby ste mali svadbu - normalne potom nahlas, na arcibiskupsky urad.
Druha vec je dobrovolny prispevok, na chod kostola, nam napr. sami urobili aj vyzdobu, ja som s manzelom prispela dobrovolne v sume, ktoru sme my uznali za vhodne

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo a docitala si moj komentar do konca vobec? prepokladala si velke kulove…. za zapisnicu sa nic neplati

zuzuliennka1
17. jún 2022

@rusalinka asi tak, podme potom nadavat aj na platenie najmov, uctov,… vsak to je zakladne ludske pravo - na dostojny zivot, so strechou nad hlavou a tecucou vodou. Co ja mam co platit za to, nie? 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

zuzliq
17. jún 2022

No, všetky sviatosti sú zdarma. Ak kňaz priamo pýta peniaze, spýtajte sa načo, kde je uvedený cenník. Ak neustúpi, povedzte mu, že to preveríte na biskupskom úrade.
Platí sa za výzdobu (vo "vychytených" kostoloch býva aj 5-6 sobášov za sobotu. Teda je jedna výzdoba a rozráta sa medzi všetkými pármi), zboru, organistovi.
Kto chce ( a pravdou je, že je to zvykom) môže dať dar na kostol. My sme veriaci, máme veľa skúseností s rôznymi sviatosťami (svadby, krstu, omše) u rôznych kňazov a nikdy si niekto od nás nič nepýtal.
V susednej dedine je ale kňaz, čo to robí. Poznám ale viacero ľudí, čo mu nič nedali a sviatosť odslúžil. Popravde, je to kontraproduktívne. Lebo z trucu mu nedajú aj takí, čo by inak dobrovoľne prispeli.

diewcatqoo
17. jún 2022

@zuzuliennka1 a ty si si precitala moj prispevok, v ktorom som sa pytala, co je to ta zapisnica? Ak nie, tak ti ho tu skopirujem:
"Ja budem za debila, ale co je to ta zapisnica vlastne?
Je ine, ak das dobrovolne "na kostol" (preto uvodzovky, lebo moze to ist na kostol, ale nemusi) alebo si farar na drzovku vypyta 100€. Ak by si odomna na drzovku vypytal stovku, pozadovala by som danovy doklad a chcela by som aj vidiet, ci ma niekde verejne vyvesenu cenu za tieto sluzby. Lebo ako sorry, ale predpokladam, ze ta zapisnica je papier s podpisom a za toto si vypytat tolko penazi je chore."
Takze este raz (a myslim, ze v tomto sa zhodneme), je ine, ak das dobrovolne na kostol a je ine, ak od teba knaz na drzovku vypyta 100 Eur za papier. Pretoze deje sa aj toto. A to je akurat tak na nahlasenie danovakom.

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo tu mas cennik za civilny sobas v BA. Aj tu si budete pusy otierat, ake nehorazne sumy??
pricom v kostole je to zadarmo, knazi poberaju minimalku a vsetky (dobrovolne!) prispevky veriacich idu na chod kostola… ale kopnut si furt treba, jasne

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo vsak nahlas! ved to pisem, za zapisnicu sa neplati nic, zapisnica je administrativa,to som ti napisala, tak citaj poriadne…
kostol vedie evidenciu sobasov (krstov, pohrebov,…) to je ta zapisnica, ze sa konal sobas, v den, rok a hodinu…
naco sa tu rozkrikujes a chytas za slovicka? ked to nie je pravda.

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo napisala som, co je zapisnica (administrativa, papierovacky) a ty napises: “nejaky dokument za nehoraznych 100€”…. to nie je pravda, za toto sa nic neplati, nijakych 100€ ani ina suma. Prides, nahlasis, spise sa to, zosobasia, hotovo

diewcatqoo
17. jún 2022

@zuzuliennka1 ja sa rozkrikujem a chytam za slovicka? Prosim ta.. 🙂

janetinka27
17. jún 2022

@zuzuliennka1 vsak staci, ze tu jedna komentujuca napisala, ze ona platila 100e, plus si kopla do katolicizmu a uz sa tu nic ine neriesi ako 100e pre nenazranu cirkev

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo chytas sa tych 100€ uz na dvoch stranach 🤦🏼‍♀️ skusim este raz a pomaly - sobas v kostole je zadarmo, prispevok dobrovolny, ak sa niektora stretnete s tym, ze knaz pyta peniaze, inak vas nezosobasi - nahlasit na arcibiskup. urad. Hotovo.

stanka562
17. jún 2022

Ahoj, my sme sa brali u nás na dedine v kostole, za sobáš sme neplatili nič, dobrovoľne sme dali farárovi 50€ a výslužku. Výzdobu nám robila známa tak sme platili len za kvety asi 50€ a spevákom sme dali 30€ a taktiež svadobnú výslužku. ;)

nevenka
17. jún 2022

@lejusinka verit mozes ako chces, ale ked pohrdas vsetkym katolickym, tak na kieho certa si silou mocou chcela mat sobas v katolickom kostole? Prepac, ale chora logika. Mali ste sa sobasit tam, kde je to ok podla Teba, teda napriklad aj sami kdesi na luke, lebo aj tam je Boh.
To, ze Vas niekto zosobasil napriek Vasim takymto "vyhradam" a robeniu si z katolickeho kostola holubnik, v tom katolickom kostole, tak to je na jeho svedomi. Ale sa mu cudujem.
Lebo ci sa Ti to paci alebo nepaci, tak v tom katolickom kostole je pritomny zivy Boh v Eucharistii a Vy ste si tam isli robit divadielko. Ako ti priekupnici v chrame, ktorych Jezis v Jeruzaleme vyhnal z chramu...☹

autor
17. jún 2022

@stanka562 Dakujem 🙂
A baby prestaňte prosím 🙂 ja som sa opýtala a už sa tu začínate hádať 🤷‍♀️ Nerobte to. Ak som nejakej ublížila mojou diskusiou tak prepáčte. Nabuduce sa už radšej nič nebudem pýtať. Vôbec som nechcela aby to takto skončilo 😞

diewcatqoo
17. jún 2022

@zuzuliennka1 rozkrikujem sa a chytam za slovicka na dvoch stranach? Schvalne, pozri, ktora z nas dvoch tu ma na tychto dvoch stranach viac prispevkov. Keby si na mna nereagovala a sustavne ma tu neoznacovala, nemala by som tu viac nez jeden prispevok. A k rozkrikovaniu.. naopak, ja sa dobre bavim, pretoze jediny, kto tu vyznieva nervozne, si ty. Skoda, ze nemam viac casu.. ;)
A prosim, uz ma tu neoznacuj, ani na mna nereaguj. Este by si osoby so sklonom k paranoji mohli pomysliet o mne skarede veci. A to by som nepredychala, mat takuto povest na MK 🙂

lejusinka
17. jún 2022

@nevenka my sme sa sobasili tam kde to bolo ok podla nas. Nastastie sa Pan Boh postaral a pripadol nam farar ktory nam vysiel v ustrety lebo videl ze realne praktizujeme vieru len nesuhlasime so vsetkym co prinasa katolicka cirkev. Inac pekne ze takto o mne hovoris ked si ta pamatam z inej diskusie kde si sa vyjadrila ze svadba je pre teba hlavne o alkohole 🤷🏻‍♀️ trosku pokrytecke mi to pride…

zuzuliennka1
17. jún 2022

@diewcatqoo 😂 “Lebo ako sorry, ale predpokladam, ze ta zapisnica je papier s podpisom a za toto si vypytat tolko penazi je chore.” - reagovala som na toto, normalne vecne, ze nikto si za toto peniaze nepyta, nijaky knaz, je to zadarmo. Chore su tvoje vymysly tu, ktore tu prezentujes a zbytocne zavadzas. Nijaky knaz na drzovku (ako to ty pises) nepyta za sobas 100€, tak naco tu vzbudzujes zbytocne vasne.
Sobas v kostole je zadarmo. Aj som ti napisala co ta zapisnica je, a ty si furt ides svoje, “ze 100€ za “nejaky dokument”.
Nervozna si jedine ty, ze furt ides svoje, ze knazi na drzovku pytaju 100€ za sobase v kostole. A to nie je vobec pravda.

terezka1947
17. jún 2022

@lejusinka nehnevaj sa,ale píšeš úplne bludy.
Aké režijné poplatky?kde?
V živote som nijake "režijné" poplatky neplatila.
A to chodím do kostola pravidelne,mám všetky sviatosti,aj deti.
A ešte k tomu prípadu,čo si spomínala,že :keď sú obaja manželia z rovnakej dediny,tak sa neplatia.
Tak asi sme nejaká speci výnimka,lebo nijaké poplatky sme neplatili a sme z rôznych miest,obaja s manželom 😉

diewcatqoo
17. jún 2022

@zuzuliennka1 ludia, ktori nevedia citat s porozumenim, to maju v zivote tazsie 🙂