Dá sa získať opatrovateľský príspevok na vzdialeného rodiča?
Prosím, dá sa vybaviť a je reálne vybaviť opatrovateľské na rodiča, ktorý žije 25km od nás? Mame na dôchodku sa zhoršil zdravotný stav, žije sama, ale potrebuje pomoc s praním, upratovaním, atď. pre silné bolesti chrbta pri každom pohybe, kde má trvalé poškodenie, nedokáže sa ani ohnúť, sama sa naje, ohreje si objednané obedy, urobí si malý nákup, ale vybavujeme za ňu úrady, vozíme k doktorom, chodíme tam denne pomáhať, upratať, robíme väčšie nákupy a pod., ale bývame inde, raz tam prídeme na 2 hodiny, inokedy na pol dňa, koľko je potrebné.
ono to nie je také jednoduché....musí tam byť stupeň odkázania V alebo VI. a to si teda neviem predstaviť k niekomu chodiť len na 2 hodiny.....to sú stupne kedy je človek naozaj odkázaný nebyť sám.....
@mogaa a je iba jedna výška opatrovateľského? Len na 24 hodinové opatrovanie?
nie...ale určite nie je ani na 2 hodiny....minimálne je tam tuším na 8 hodín denne....ono sa to opatrovanie aj náhodne kontroluje....ak niekto popri to chce pracovať, zväčša to ani neschvália , je tam obmedzený počet hodín práce a aj suma .....
No ja teda neviem,ale mňa by ani len nenapadlo žiadať o opatrovateľský príspevok kvôli normálnej pomoci svojmu starnucemu rodičovi, hoci má aj nejaké zdravotné ťažkosti.
No to nie je az take jednoduche ako sa to zda a ako ti to tu prezentuju
Moja babka si vybavovala na mojho deda a uprimne tolko papierov dokopy poskladat no lietali sme vsetci od lekarovi k lekarovi
Kym schvalili prisli 3x na kontrolu, nasledne schvalili a dalsie 2 kontroly, takmer az do chladnicky nakukavali a teda dedo ma xyz diagnoz a chrbtica opotrebovana bola ta najmenej vazna a naozaj to bolo o chlp aby schvalili
Nemoze chodit? Kde ma pomocky? Ako vyzera kupelna? Ako kuchyna? Kde ma vozik? Kde mamstroj na posilnovanie? Kde rehabilituje? Kde ma ulozene lieky? Musel ukazovat ako chodi , ako sa vie resp nevie najest, ci sa vie napit
A toto je podla mna normalna pomoc rodicovi nenapadlo by ma ba toto ziadat peniaze ale chapem vidima penazi
Ze sa tvoja mamka nevie ohnut v chrbte no to nevie snad 3/4 slovakov bez toho aby nelamentovali ako ich to boli
Nema taky stupeň, aby ti ten opatrovateľský schvalili
Na opatrovateľský musi byť stupeň 5 alebo 6 a to je celodenna opatera.Takže to čo TY potrebuješ je len asistencia.Nie žiadna opatera.Na opatrovateľský to podľa mna nie je tam schvaľuju že čo vie a nevie ten človek urobiť.A tvoja mama ked vie ísť do obchodu, zohriať si jedlo chodi nie je plienkovana nie je prípad na opatrovateľský.
jedine čo by ste mohli ak teda to funguje u vás, lebo v niek každej obci, meste je to možno požiadat mestky urad o opatrovatelku , ta pride na hodinu dve podla toho ako určia ...
pre teba na opatrovak to teda absolutne nie je , to na iné dg baby nedostali
Ani nemusíš žiadať, problémy s chrbticou má každý druhý dôchodca. Mojej známej neschválili opatrovateľský na svokru, ktorá je úplne slepá, má cukrovku, problémy so srdcom, chrbticou a čo ja viem čo ešte.
zbytocne ziadat toto je bezna uroven pomoci to nebude dostatocna odkazanost aby uznali
Ďakujem. Má viac zdravotných diagnóz a ja mám dieťa s celoživotnou diagnózou o ktoré sa musím starať a nemôžem sa zamestnať, no na opatrovateľský to ani uňho nie je, takže áno, je problém aj z finančnej, aj z časovej stránky to všetko pre rodiča zabezpečovať, ale to som tu nechcela rozpisovať, to len na margo tých hneď odsudzujúcich a výsmešných komentárov. A ostatným ďakujem za rady, už sem nebudem prispievať, dozvedela som sa všetko čo som potrebovala, aj čo nie, o opatrovateľský teda žiadať nebudem, hádam si nejako poradíme. Pekný deň všetkým.
Ale veď žiadosť si skúste dať, nepočúvajte tieto rady každý prípad sa posudzuje individuálne. Tipujem, že ani jeden z týchto diskutujúcich nie je posudkový lekár aby sa relevantne vedel vyjadriť k tomu či bude schválené opatrovanie.
Asi by som to ani neskúšala, je to dosť zdĺhavé vybavovanie a obávam sa, že zbytočné. Ja som dochádzala 10 km denne opatrovať mamu, ktorá nedokázala navariť sebe a otcovi. Proste už nedokázala dať dokopy recept, pamäť jej už prestávala fungovať. Nevedela ani upratať, zájsť sama k lekárovi....keďže opatrovateľský príspevok mi neschválili, súrodenci mi mesačne prispievali, aby som mohla okrem svojej domácnosti zvládnuť aj rodičovskú. Mimochodom na sociálnom mi pani povedala, že upratať a navariť im môže hocikto bez toho, aby poberal opatrovateľský príspevok. Vraj ak sa sama naje, oblečie a prejde na wc, tak nemá nárok. To, že mama nevedela, aký je deň, kam ísť k lekárovi, nevedela, čo na seba oblieka - to neriešil nikto. Po roku opatrovania som žiadala znovu a zasa neschválili. Nepomohol ani posudok od psychiatričky. Na tretí rok, keď už jej stanovila diagnózu alzheimer, znovu som požiadala a prispevok okamžite schválili. Takže je s tým naozaj veľký problém.
na toto ti opatrovateľský nedajú.Môj otec je v horšom stave a nedali
Ahoj..na toto co opisujes, ti ho neschvalia!
@kvietok1233 samozrejme že môže podat alebo skusit
to nie su žiadne hlupe rady ale reálne skusenosti, to čo zažili, realita
@kvietok1233 ale to su realne skusenosti ludi co to riesili! Preco si myslis ze si tu kazdy svoj komentar vymyslel?
Toto neriesi priamo posudkovy lekar ten ani na kontroly nechodi ,
@taktotedanie nie a kto to teda posudzuje? Všetky lekárske správy študuje posudkový lekár, ktorý vydá lekársky posudok v zmysle zákona a na základe toho sa rozhodne. Hádam si nemyslite že o tom rozhoduje pracovníčka na úrade. Hlavné slovo má posudkový lekár. Každý jeden spis ide posudkovemu lekárovi a ten určuje druh odkázanosti, určuje mieru funkčnej poruchy aj hlavnú diagnózu podľa zákona.
@kvietok1233 zbytocne to tu rozoberate
Autorka nic nedostane
Ale chapem vidina penazi robi svoje
@mmoonna ak na príspevok ma nárok iba hlupák by ho nevyužil.
Podať môžete však to posúdi lekár zas toľko papierov to není ako píšu ostatný.staci ísť na úrad tam vám napíšu kto čo vypisuje.tie papiere vypisete zanesiete vseob.lekarovi,ten vám to tam po vypisuje na základe údajov v karte. Potom musí mamina podpísať a úradne overiť papier že nevlastní viac ako 50000e neráta sa dom v ktorom býva. A potom to vlastne len odnesiete čaká sa 3 m. Najväčší problém u Vás vidím v tých 25 km,mali by ste bývať snou

áno dá sa. Na rodiča môžeš aj 25 km