Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?
Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem
No jediná chyba bola na začiatku, že mama sa vzdala dedičstva to nemala robiť, prečo tak spravila? Bohužiaľ všetko zdedí muž a jeho rodina
@yasina
https://www.akmv.sk/dedenie-zo-zakona-kto-dedi-...
Tu su dedičské skupiny pekne rozpísané.
Ak umrie teta bezdetna dedi po nej 2 skupina v ktorej je manžel, a jej rodičia . Ak rodičia nie sú dedi len on. Ak umrie on dedí jeho časť rodiny. Jeho súrodenci a jeho rodičia, ak ich nemá potom ďalsia skupina kde sú starý rodič atď. Ty po nom nededíš nič. Iba darom a závetom.
@gribka1 lebo milovala sestru a mama povedala ze jej je jedbo ze vsal my mame dvojizbak na sidlisku ktory raz bude moj. Ze jej je to jedno.
Nechcela sa s tetou hadat o majetky
Bola benevolentna.
Je nam strasne luto ze nejaky 50 rocny chlap s hroznymi namyslenymu sestrami a ich deckani nevychovanymi ktori nas ani nepozdravia s mamou zdedia raz po smrti mojej tety babkin dom.
Nam toto nenapadlo ked mama jej podpisala. A mama vtedy trvdila ze vsak teta babku doopatrovala takzr nech to ma ona. Lebze mama ked sa toho vzdala teta absolutne nemala ani len frajera bola stara dievka. A my sme si nikdy nepomysleli ze raz sa vyda... Holt.. Stalo sa a ten chlap sa pomaly s nami ani nebavi.. Sofer autobusu ktory nikdy nemal nic a nedal nic do domu.. A jeho arogantne sestry mlade.. Vsak tie maju 38 rokov a 37 velmi mlade... On svoje sestry miluje takze uz viem kde skonci babkin majetok.. Smutne velmi smutne
Teta nezpise zavet na polku pre mna. Ona miluje manzela nadovsetlko. A mne vzdy povie ze vsak tebe zostane byt po rodicocj raz co riesis... Hm smutne
Mama sa toho vzdala, no co... moze terqz ist za nou a poziadat ju o spisanie zavetu, aby sa po jej smrti dom vratil do rodiny...
Ak je ale zblaznena, tak moze zavet kedykolvek zmenit. Mozno keby to dala 50:50?
Ale teda v podstate vas do toho uz nic
Mozno ju zbalil kvoli majetku?
Proste teta sa vydala v oriebehu pol roka. Necakali sme to. Mysleli sme sa ze sa nikdy nevyda a teda bude to aj tak raz moje. Ale zial vydala sa. A teda po nom bude dedit jeho rodina.
Jedine v pripade ak samozrejme on nezonrie skor. Vtesy je to cele tetine a vsetko asi dedim ja. Ak spravne chapem ci aj vtedy maju jeho sestry na to narok?
Jeho rodicia zonreli. Ma on uz iba sestry
A co v pripade ak
On zomrie skor?
Tetine bude vaetko a po jej smrti moje.
Alebo jeho rodina aj tak ma na polku narok?
Ci to uz nie?
Ale tete uplne preplo. Ona svojho muza ponaly na rukach nosi. Zboznuje ho aj v takom veku.. Schudla kvoli nemu 20 kil.. Oblieka sa inak.. Cese sa inak. Mejkap ma.. Stale aa le doma zvrta a vari prenho pecie hrozne
@yasina a ktovie ci už ten dom neprepisala na svojho muža keď je tak zaslepena láskou? A prečo si myslíš ze ona umrie prvá, je chorá?
@yasina Nie je to tak, ako ti tu píšu. Ja sa z vyššie spomenutých dôvodov nechcem zapájať, ale prečítaj si túto diskusiu, sú tam aj moje príspevky:
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/zavet-a-dedicstvo/
@yasina prvá chyba je, že sa mama vzdala majetku. Ak sa vzdala, mali ste všetci rátať s tým, že ten dom už nikdy neuvidíte. Keď sa niečoho zdám, to znamená, že už si nan nenárokujem. To, že sa teta vydala, je úplne v poriadku. Aj že miluje svojho manžela, je tiež úplne v poriadku, aj ze ho nisi na rukach a oblieka sa a cese inak. Je stastna a konecne zije, tak jej to doprajte. Zoberte si, že v iných diskusiach sa tu radi, aby muž automaticky odovzdal pol svojho domu manželke/frajerke len za to, že ona je vôbec na svete a existuje. Mnohé ženy to chcú aj vtedy, ak ide o rodičovské domy, alebo pra- prarodičovské domy, nárokujú si naňho apriori len z toho titulu, že sú jeho manželky. A tiež do tých domov nedali ani päť korún, takže toto je úplne tá istá situácia. Celý dom je tety- čo s ním teta urobí a ako s ním naloží, je úplne len jej vec, keďže druhá dedička sa vzdala.
Ak teta zomrie a nebude už jej manžel tak dedí tvoja mama,nie ty
Autorka ja Ta plne chapem , ano stvalo by ma ze uplne cudzi arogantny ludia by mali zdedit dom po babke to je fakt.
Ja po rodicoch zdedim tiez 2izbak ako ty a moja teta ma zas dom po rodicoch, rovnako ako tvoja teta. Ale ci by som az tak velmi chcela ze stoj co stoj by to malo byt moje, neviem ( v pripade keby teta nema dieta). Ked viem ze uz mam isty po mamine byt ...respektovala by som ze ona sa so sestrou dohodla inak a to bola ICH mama,nie tvoja takze to bolo na nich, ty do toho akoby nic nemas, je to ich slobodne rozhodnutie. Znie mi to trosku chamtivo ale tak to citim ja.
Skusila si niekedy si s tetou sadnut a povedat jej : viem ze muza milujes ale pride mi divne ze dom zdedia uplne cudzi ludia a navyse co sa na nas s mamou pozeraju z vrchu ? Chcela by som vidiet jej reakciu keby jej to narovinu povies. Ja by som to urobila, nech som si vedoma ze ona si uvedomuje co sa raz stane

@zuzana76 prave to si teta asi neuvedomuje. Je donho zblaznena.. Vies akonked aa stara dievka v 50 ke pomaly prvykrat vyda..
Ale je to velmi zle. Babka sa bude v hrobe snad obracat