Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?
Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem
@stanulienkat skoro mi oči vyskočili keď som si prečítala aký máš názor na 40 ročne zeny.
Ešte včera si na ne mala úplne iný názor:
" Aj keď tu všetky opisujú ako mlado vyzeraju, aké sú úžasné a koľko sily majú...😁Veľký prd. Je to na každej jednej vidieť, vačky pod očami, šialený výraz v očiach a vek nepustí. Proste je to stará žena, tak ako hento je starý chlap."
@joannita ale ved ty veľmi dobre vieš, aký rozdiel bol vo včerajšej diskusii a v dnešnej diskusii. 40-ročná žena je ešte stále relativne mladá a ty tu rozoberáš vzhľad 40ničky. Ale v tejto diskusii sa rozoberá životná etapa 40nicky, ktorá môže žiť ďalších 50 rokov. Splietaš dve rôzne témy.
@stanulienkat Veď to niekde písala. Aj to, že teta o tom nechce ani počuť.
@gribka1 tak to som prehliadla. Zase platí to, že vlastníkom je teta. Keď ona o tom nechce ani počuť, je úplne vybavené. Uplne zbytočná téma a diskusia. Nehnuteľnosť vlastníka má. Bodka.
@gribka1 podľa právnych predpisov by mal manzel tety po jej smrti na dom nárok, nechcem spochybňovať právo.
ak by však bol veľký charakter, mohol by potom napriklad spísať závet v prospech jej rodiny, ak by chcel.
možno ale napr. by sa nemal kto oňho postarať, tak by trebárs predal dom a išiel do domova..... mal by rôzne možnosti a mohol by s domom nakladať podľa svojich potrieb, zrejme aj jeho manželka by to tak chcela
@joannita @h2 baby naozaj, @patka06 vam to tu dala zvyraznene spravne. Ak niet ineho cloveka v 2. dedicskej skupine ako manzel, dedi on sam. v 2. dediskej skupine NEPLATI princip reprezentacie a teda ak su rodicia mrtvi ako v tomto pripade, neprechadza to na ich deti (teda na surodencov zomreleho). V. 2. DS moze byt manzel aj rodic samostatny dedic, aj je v nej sam. Netreba si to mylit s 1. DS, kde manze nemoze byt samostatny dedic a tiez tam plati princip reprezentacie…
@yasina
ja som riešila taky podobny teoreticky problem s mojim domom. Išlo o úžasnú zlatú vtedy ešte priatelku ocina. Ona je naozaj kus dobrej duše, zlata žena, takže to myslím vážne a nie ironicky. Pol domu by odkúpil otec odo mna napísany by bol pollivica nu, druha na mna s tym, ze ona tam vzdy bude mat pravo dozitia.Ze aj tak ostane ten dom nakoniec nám- jeho detom.
Maju vacsi vekovy rozdiel. Pokial by ona v dome dožila, nemala by som problém. No presne aj z tohoto dôvodu som odmietla. Ona síce deti nema ale netere, bratov. A keby si tak našla potom ešte ineho muža, co potom?
Bola to veľmi zlá zla situácia, kritická, smutná. Bola som za hnusobu najhoršiu vtedy, pretože sa takýmto riešením som absolútne nesúhlasila. Predala som ho cudzím ľuďom, situácia sa ako tak ukludnila ale veru poplakala som si vtedy poriadne.
Tvoja mama urobila veľkú chybu, zial hlavu búchať o stenu si môže ona... A ty? No máš proste smolu. Koniec temy, pretože netuším, či by si ty mohla niečo urobiť a zasiahnuť. Jedine ak je možnosť, že tvoja mame po tých rokoch právne dokáže zvrátiť svoje rozhodnutie. No nemyslím, že to je realne.
Za chyby sa platí, mate poučenie do zivota všetci.
@yasina
Nečítam celé vlákno, reagujem len na zadanie, keďže som bol oslovený:
Ak teta zomrie skôr ako jej manžel a v tom čase nebude mať potomkov, žijúcich rodičov ani inú osobu v spoločnej domácnosti, zdedí jej majetok len jej manžel.
To, že Vaša matka sa rozhodla byť ustupujúcim dedičom bez kompenzácie pri dedení po Vašej babke, má vyššie uvedené dôsledky. Navyše nikde nie je napísané, že vlastník veci, hoc zdedenej, ju musí prenechať ďalším dedičom. Pokojne s tým za života môže nakladať ako len chce.
Samozrejme, prípadný závet všetko mení.
@h2
Pokým budete písať hlúposti typu, že potomkovi stačí prísť a automaticky dedí, nemusí preukazovať neprejavovanie záujmu a pod,, hoc bol z tohto dôvodu napríklad vydedený, tak na to upozorním. Rovnako ako iných. Rovnako tak v prípade, že sa objaví tvrdenie, že nestaranie sa či iné hrubé porušenie mravov sa týka len minulých darov.
@stanulienkat ako nemyslím si, otacas si to ako sa ti hodí, ale dobre, myslím že dnes to už nemám energiu riesit, len ma to teda prekvapilo
Mne by to z pohľadu tety tiež liezlo na nervy čo odo mňa neter za života chce vyrovnávať nejaké majetky ktoré už dávno vyrovnané sú. Ona to berie že doopatrovala mamu a za to jej sestra nechala aj podiel. Prišlo by mi to neúctivé a drzé dopytovat sa za môjho života nejakého môjho majetku. Ty sa môžeš autorka hnevať tak na mamu. Ešte aby ten dom nepredali a nešli niekam cestovať a potom si z neho platili nejaky dom pre seniorov, nikto nevie čo bude o nejakých 30rokov. A nebude sa dediť nič
@stanulienkat myslím si ze preto lebo autorku zaujíma ako zdediť majetok ktorý jej nepatri😅
@joannita pomoc.... Áno, správne si ma pochopila ako som písala. Nic nepretacam. 40-nička je na niektoré veci mladá a na niektoré stará. Hotovo- bodka. Ze ta to bavi...
@stanulienkat áno toto je presne to správne slovo. POMOC
@ivusa1516 majetok patril babine. Adedkovi... Ktori ma milovali najviac na svete. Mama sa hlupo vzdala vsetkeho v prospech sestry a teraz mama si bucha hlavu o mur. Lebo ja mam dost zavazne choroby a peniaze by sa raz urcite zisli. Majetok mi uradne nepatri. Ale moralne patri aj mojej mame. Ktora sa vsak ho vzdala. Teta sa ale zblaznila do stareho mladenca nejakeho soffera autobusu ktory ma arogantnu familiu. Takze nechceme logicky aby podedili babkin dom. A on do toho nic nedal. Ani euro
Pristahoval sa do super domu.
Netusili sme ze tete prepne a v 45 ke sa vyda. Kesze ako tvrdila ze vydavat sa nechce ale vzala si ho
@draik urobila mama chybu uz to vie.
Je teda jedno kto dom postavil a ze ho za slobodna zdedila teta este ano? Proste v pripade jej unrtia ho vylucne dedi on. Nie moja mama (naspat) ak spravne chapem? Pokial nebude zavet.
Ak zomrie jej muz skor ako ona tak je to tetine a po tetinej smrti ak moja mama nebude zit to pripadne mne. Ak nebude iny zavet. Spravne?
Ako je ale toto mozne legislativne ked on to nepostavil nenadobudli to s tetou spolu. Proste prisiel tam a teraz to ma dedit on a pripadne este aj jeho netere? To je tak cudne postaveny zakon.
Cize on sa s mojou mamou po teoretickej tetinej smrti absolutne nemusi delit s nicim?
@michelle567 ano z tety vsetko veru vyvstane
Aj predat dom a isr do domova dochodcov kedze deti nemaju presne.
Ja som. Sa tu len informativne pytala.
@zmrzlinka8 on moc charakter nema takze urcite by to dal svojim neteriam tie miluje strasne ake su super a ja blba.. Ha
Inac tiez je toto pravda ze
.
Ujo moze kludne predat a ist do domova za to.. To mi neapadlo. Asi je zbytocne to riesit

@gribka1 Ale prečo tu riešime bezcharakternosť ujka, ktorý ani len netuší, že sa rozoberá na Modrom koníku a ženy tu tipujú kto zomrie skôr. Ci on, alebo jeho žena. 🙄Veď on ani možno netuší, že je nejaký takýto problém. A keďže o ňom netuší, ani nevieme akoby zareagoval. Ty ako vieš, ze sa tvári, že rodina jeho ženy neexistuje? Toto vsetko sú také domnienky...