icon

Dedičské konanie: Čo robiť s napadnutou závetou?

25. júl 2024

ahojte, je to trošku komplikované možno sa viac rozpíšem. Konalo sa dedičské konanie, teda skôr nekonalo lebo sa nedostavili všetci. Ale vo veci je to, že dedím po starej mame z otcovej strany, ktorú som nikdy nepoznala, nevidela. Mám 19 rokov, rodičia sú už dávno po smrti, vyrastala som bez nich. Táto stará mama sa s nami nikdy nekontaktovala a babka z maminej strany nás vychovala. Ide o to, že tá stará mama vydedila môjho otca a dediť má len jeho brat. Lenže on zomrel ešte pred ňou a ona do závete nenapísala, že vydeďuje aj jeho potomkov a tak sme právoplátni dediči, teda tak sa vyjadrila notárka.

Ja som voči tomu od začiatku bola skeptická, bola som rozhodnutá dedičstvo odmietnuť a prenechať ho v prospech iného, ide o tri byty v bratislave a záhradu. Necítim sa morálne v poriadku dediť cudzí majetok. Rozprávala som sa o tom s pár ľuďmi a tí zas boli na strane toho, aby som to neodmietala. Sama vlastne ešte neviem čo urobím. Som v takej situácií kedy študujem, pracujem, nemám žiadnu rodinu a so súrodencami sa nekontaktujeme. Dosť ťažko to všetko finančne zvládam sama, priznám sa často ani nemám čo jesť. Sirotský dôchodok je len 90 eur, do školy som nastúpila neskôr takže po tomto lete idem do maturitného ročníka a pracujem len brigádne. Už od 17 žijem sama, do detského domova ma vzhľadom na čoskorú osemnástku nevzali a žila som bez elektriny, teplej vody niekoľko mesiacov. Nejak som sa z toho dostala bez toho, aby som musela prerušiť štúdium i keď som sa presťahovala 100km od rodného mesta úplne sama, bolo to náročné, často som nespala aj 48 hodín kvôli škole a potom nočnej v práci. To je len také okienko, aby ste si predstavili, že by ma nikdy nenapadlo siahať na cudzí majetok a svoje morálne dno ak by som nežila existenčnú krízu odkedy si pamätám ale to samozrejme nie je výhovorka, ja v podstate neviem čo mám robiť.

No a teda tá hlavná vec, záveť. Brat môjho otca to chce napadnúť, pretože nechce aby sme boli dedičmi. Predbežné odôvodnenie je, že by ona by vydedila aj nás, keby o nás vedela. Záveť bola napísaná v roku 2018 a v roku 2017, kedy zomrela moja babka, ktorá nás vychovala kontaktovali túto starú mamu ohľadom mňa a mojej sestry či sa nás nechce ujať. S tým nesúhlasila ale vedela o nás. Ďalšia vec je, že je pravda, že sme sa nikdy nekontatovali. Ani ona nás a ani my ju aj keď sme sa snažili nájsť ešte inú rodinu, nenašli sme ju, nevedeli sme či žije. Takže v tomto má určite pravdu on a ako som už predtým spomínala, ja sa vlastne prikláňam na jeho stranu, ja sama sa cítim hlúpo, že sa vôbec zamýšľam nad niečim na čo nemám morálne právo a súd sa na to asi tak bude pozerať tiež, to neviem preto sem píšem, čo vlastne súd zaujíma a či je možnosť, že by to neprešlo.

Ja som v takej situácií, že si nemôžem dovoliť behať po súdoch kvôli dokazovaniu či platiť náklady. A tak sa samej seba pýtam či si vôbec môžem dovoliť neodmietnuť to dedičstvo, keďže on nás po súdoch určite poťahá a nakoniec to aj môže vyhrať. Teda neviem o dokazovanie čoho by išlo a či by automaticky súd uznal jemu, keďže sme sa s ňou nikdy nestretli.

Prosím Vás, čo by ste robili na mojom mieste? A prosím skúste ma nesúdiť za moje (ne)rozhodnutie. Ja sama neviem čo robiť ale vnútri cítim, že nie je morálne správne sa o to dedičstvo nejak zaujímať. Na druhej strane takáto vec sa v mojom živote už neobjaví a ja neviem či to nechať tak alebo nie. Ďakujem Vám za rady a postrehy či prípadné skúsenosti.

Strana
z2
mirka17
Autor odpoveď zmazal
muchotrafka298
25. júl 2024

Nic neodmietaj, mas na to narok. So strykom sa ziadnom nedohaduj, pretoze tam neide o fazulky. Pises o 3 bytoch v Bratislave a zahrade, co moze mat podla lokality kludne hodnotu pol miliona az milion. Si v tazkej situacii a z nejakej nepochopitelnej solidarity a hrdosti sa vzdas toho, co ti moze rapidne zlepsit zivot?

anetkaadamko
25. júl 2024

Brat tvojho otca Ta iba straší. Neboj, keď budete mať dedičské a sa nedohodnete, tak notárka napíše na teba podiel vo všetkých bytoch a to si on dobre rozmyslí. A keby napadol potom dedičstvo na súde, všetky poplatky by musel znášať on, bez jasného výsledku. To si rozmyslí tiež.

aweramina
25. júl 2024

na komplexnu PSTP je EMDR terapia jedna hodina stoji minimale 50 eur porozmyslaj ci to odmietnes alebo ZACNES ZIT

jumama
25. júl 2024

Urcite sa neboj, po pravnej aj moralnej stranke vyhras.

Moze ti mozno stryko robit problemy s odovzdanim bytu a pod. Preto by bolo lepsie, ak by ste sa vedeli dohodnut a uz na dedicskom konani oznamit vasu dohodu.

Ak sa totiz nedohodnete uz pred dedicskym konanim na nejakom rozdeleni, ze tebe ten byt a jemu ten, tak budes dedit podiely zo vsetkeho. A tie podiely ak si stryko postavi hlavu a bude hrat hlucheho, hoc budes mat rozhodnutie sudu, budu od neho tazsie vymozitelne. Proste sa vymkne v byte alebo tam da najomnika a bude sa tvarit ako hluchy. Skor toto su tie tahanice co ti hrozia, ak sa nedohodnete dopredu.

Preto spravne robis, ak sa chces poradit s pravnikom a skus aj tuto, je to skupina, kde pravnici radia zadarmo:
https://www.modrykonik.sk/group/1900/

A co sa tyka dohody so strykom - existuje take nieco ako mediacna poradna - ze niekto za teba tu dohodu skusi vyjednavat, skus aj tieto mediatorke napisat svoj pribeh, vyzera este aktivna ta poradna, tak mozno sa ozve:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pravna-...

Mas taky pribeh, ze by sa ta mohol a mal niekto ujat, velmi ti to prajem.

regsy
26. júl 2024

Možno práve za tvoju neľahkú mladosť sa na teba trochu usmeje šťastie. Súd môže brať do úvahy existujúci závet, avšak ďalej musí rozhodnúť na základe zákona. Súdnych tahačiek by som sa neobával, dôkazné bremeno nie je na tebe. Ničoho sa nevzdávaj, ani nemusíš mať žiadne výčitky svedomia. Proste život tak plynul a situácia sa tak vyvinula. Buď v pohode, všetko bude tak, ako má byť. Držím palce.

autor
26. júl 2024

@betulinka1 ďakujem ti krásne, že si zdieľala svoju skúsenosť, určite sa cítim trošku odvážnejšie. Je to pre mňa veľké neznámo a bojím sa možných následkov, tak veľmi váham ale asi do toho pôjdem, premýšľam nad všetkým. 🙂

anetkaadamko
26. júl 2024

Otcov brat si myslí, že keď tvoji súrodenci to odmietli. Aj teba sa ľahko zbaví. Nikdy to neurob.

autor
26. júl 2024

@lapalma ďakujem ti za milé slová. Ja sa na všetko pozerám tak asi by som to nazvala obmedzene. Veľmi hľadím na to, že ona to budovala celý život a zrazu niečo z toho dostane človek, s ktorým si nikdy nepovedala ani len ahoj. Najskôr som dedičstvo chcela prenechať tým sestrám, ktoré nepoznám, oni k nej chodili aj sa navštevovali na sviatky ale oni to odmietli a dali to na toho otcovho brata. Tak či tak som v takom pomykove a určite to budem ešte konzultovať so všetkými stranami, dúfam to dobre dopadne a neurobím hlúposť.

Strana
z2