icon

Dedičstvo, ak súrodenec býva v rodičovskom byte

vikinka0100
26. aug 2023

Zaujímalo by ma ci neviete poradiť ako to bude v prípade dedičstva ak rodičia zomrú, sestra býva s nimi od malička v byte a neplánuje si založiť rodinu ani sa odsťahovať.
Manžel mi tvrdí, ze po smrti rodičov ma asi nárok tam bývať do konca života, kedze tam s nimi žila celý život. No ja si myslím, ze polovicu bytu by ho mala vyplatiť ak rodičia zomrú. Ved nemôže si len tak nechať byt, zato ze tam býva a muž nedostane nič.
Neviete prosím ako to je? Len ma to zaujíma 😉

vikinka0100
autor
26. aug 2023

@trgypadl niesu to moji rodičia a áno zaujíma ma to, lebo som sa s takou situáciou ešte nestretla, väčšinou sa každý od rodičov odstahuje

vikinka0100
autor
26. aug 2023

@0silvia0 väčšinou im pomáha môj muž aj keď sme 40 km od nich. Lebo nemajú auto ani vodičské. Sestra ma vyše 30 ale žije vo svete harryho pottera 😂🤦‍♀️, ona by sa ani sama o seba nevedela postarať. Je taka divná takže pochybujem ze by sa vedela o nich postarať a vybaviť niečo keď by potrebovali.

vikinka0100
autor
26. aug 2023

@trgypadl s mužom sme sa na túto tému rozprávali, ako to bude z ich strany, ako to bude z našej strany.. On na internet moc nechodí, hľadala som o tom články ako to je v takomto prípade a nenašla som nikde nič o tom. Tak ma to zaujíma ako to funguje v takomto prípade. Samozrejme aj jeho. Preto som napísala túto otázku, ci náhodou niekto nevie.

nepic
26. aug 2023

@vikinka0100
Nakoľko je slobodná,nemá deti a ani neplánuje mať rodinu,tak sa to väčšinou robí tak,že rodičia prepíšu bývanie na dcéru v ktorom si nechajú doživotné právo a veď nakoniec ten byt tak či tak ostane vám,nakoľko sestra nemá dedičov.

trgypadl
26. aug 2023

@vikinka0100 hm byt Tvojou svagrinou a toto si precitat na nete hm, no neviem

jaaty
26. aug 2023

@vikinka0100 prepáč, ale udivuje ma budúce delenie majetku po smrti rodičov, ktorí ešte žijú 🙈. Byt je rodičov, majú právo s ním urobiť čo chcú. Nerozumiem týmto vzťahom v rodine…. Svedčí to o vzťahoch k rodičom i súrodencom 😒

mateson
26. aug 2023

Bože, to sú zase moralistky tady. Jasné , žiadnu z vás by to nezaujímalo... Ak by váš muž pomáhal rodičom u ktorých žije dospelá sestra, ktorá sa nemieni odsťahovať,.všetky by ste mu povedali nech jej nechá byt.

marca12
26. aug 2023

Milujem taketo nevesticky,ktore este za zivota svokrovcov uz riesia,co s majetkom. Chudak muz. Nestaraj sa do ich majetkov,teba do toho nic ako si to urobia. Moj svagor byva v dome rodicov,maju spravene poschodie a po smrti svokrovcov,bude cely dom ich a vobec neocakavame,ze nas vyplatia. Vlastne ja sa do toho ani nestaram. Ako sa rozhodne muz,bude to jeho vec.

marca12
26. aug 2023

@mateson ver,ci nie,my sme toho prikladom. Pomahame,rozvazame a nie preto,ze cakame majetky. Nie vsetky deti otrcaju ruky a cakaju,kto im co da,od koho zdedia. Ja si viem sama zarobit na zivobytie,byvanie. Mame pekne vztahy v rodine,nelipneme na dedicstvach

rebrambora
26. aug 2023

Mam 3 surodencov a dom som zdedila iba ja, rodicia to ale este za zivota prepisali na mna.

andreakotesova
26. aug 2023

@rebrambora tak si ho nezdedila, keďže ti ho rodicia darovali...

salamistka
26. aug 2023

Mne sa to zdá nefér, prepísať dom na jedno z detí, ostatné sú tiež neopomenuteľní dedičia, aj keď je pravda, že každý si robí počas života zo svojim majetkom, čo uzná za vhodné, len sú z toho potom zbytočné konflikty....poznám prípad, keď rodičia previedli dom na jedného zo svojich synov kúpnou zmluvou s vecným bremenom (vyplatené v naturálnom plnení) a starať sa musí aj tak druhý syn, lebo ten prvý už má čo chcel a stratil záujem starať sa o rodičov...my s mužom si normálne od samého začiatku odkladáme peniaze, aby sme mohli vyplatiť súrodencov, aj keď je jasné, že peniaze strácajú hodnotu, ale vždy sa dá nejako dohodnúť.

zuwa78
26. aug 2023

@vikinka0100 pozri na fb.....tam to riesia

atinkaa
26. aug 2023

...a mozno uz @autorka maju davno u notara spisane, ze ak ona sa o rodicov postara, tak je majetok jej, mozno s tym aj brat suhlasil a bolo by to uplne namieste a ok. Nemas kde byvat? Nemas co zdedit po vlastnych rodicoch, ci pri nich by ti prislo hlupe, ich takto ''vopred pochovavat...'' - neviem ako to lepsie napisat. Jednoducho ziju, maju to takto a teba osobne sa to ozaj dotyka len okrajovo.
..a to ti vobec nechcem pisat, ze ta mozu aj prezit, nie v zmysle, ze sa ti moze stat cosi zle...to vobec, ale su rodiny, kde dlhovekost jednoducho je a tak je hlupe cakat na majetok, kde si milionta v poradi miesto toho, aby si pracovala na sebe a nechala cosi detom a svetu sama za seba.

zuwa78
26. aug 2023

@zuwa78 skupina na fb sa vola....
Opýtaj sa právnika/Ask a lawyer (SR)
kuk tam....

huginko
26. aug 2023

@vikinka0100 nárok jedine morálny, ak jej ho ty uznáš. Inak nie

zuwa78
26. aug 2023

Inac....ked dali rodicia za zivota byt na sestru nic nespravis......
Inac na dedicskom konani bude to pol na pol....tam sa ale zohladnuje kto rodicov dochoval smrti ,kto robil pohreb... ..

irusa
26. aug 2023

Pokiaľ rodičia byt darujú dcére, tak tvoj manžel si môže pískať... Ak nestihnú, tak tak pol na pol a áno môže tam bývať do konca života. Teoreticky sa môže manželovi zvýšiť aj 1/4 bytu... Asi ťažko ešte niečo riešiť a dedukovat, keď rodičia žijú a môžu si s majetkom naložiť podľa vlastného uváženia.

maciatkolulu
26. aug 2023

@vikinka0100 ja ti neviem,som síce ešte relatívne mladá,ale mám už dospelý dcéru s mužom,ak by sa ten zaujímal čo bude s mojím majetkom po mojej smrti,tak by ma spoznal veľmi,ale veľmi dôkladne....ak by sa naťahovali,kto u mňa býva a kto mi nosí čo potrebujem,tak ho pošlem priamo do riti.... A teda si hold rozmyslim,čo s dedicstvom

atinkaa
26. aug 2023

@mateson kazdy ozaj necaka a nechce pochovat svojich ci manzelovych alebo akychkolvek rodicov, len aby sa mohol nastahovat. Mna tato logika vzdy udivovala, najma, ak sa ludia mozu snazit kazdy sam za seba a ak je sestra ''v inom svete'', tak ako sa tu pise, tak skor premyslat nad tym ako pomoct aj jej, su to surodenci, ci bude mat sestru bez domova ale zdedi? Ja ti neviem, bez moralizovania, len si pred zrkadlom zodpovedz a skus na to pozriet, ze si ta manzelka, ten manzel/brat ale aj ta sestra.

@salamistka to je rozdiel medzi vychodnou kulturou, my vacsina Slovenska, kde mas majetky rozdelene na milion kusockov, casto rodiny dohadane a ubolene/ukrivdene, pretoze sa nevedeli vyplatit a zapadnou, kde ano dedil obvykle najstarsi a obvykle syn, ak to nemali dohodnute inak a tak majetok rodiny ostal v sprave opat jedneho clena rodiny, ak rodiny fungovali, tak prave naopak dany clovek vedel, ze je povinnost postarat sa napr. o sestry, ci dalsich surodencov, pripadne ak mali tak ty dostali financny, ci iny majetok ak mali. Nie je to nic nezvycajne a je to vsetko o dohodne v ramci rodiny.
Za mna osobne je akakolvek dohoda lepsia, pretoze znamena ze sa rozpravali, dohodli, su uzrozumeni, ako ked sa to potom roky vlecie a znicia sa kvoli de facto hluposti vztahy, pretoze ano, su to hluposti, do hrobu si to nevezmes a ano, vacsina ludi by mala byt schopna bez cakania si najst svoje smerovanie, byvanie atd.

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
vikinka0100
autor
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
26. aug 2023

@vikinka0100 ked budu rodicia stari a nevladni, bude sa o nich chodit starat tvoj muz, ci ona, ked s nimi bude zit?
Jedna vec je zakon, druha nejaka moralna rovina. U nas v rodine uz boli 2 pripady take, ze rodicia prepisali nehnutelnost na toho, kto s nimi zil a staral sa o nich s pravom dozitia v nehnutelnosti samozrejme.

kikushaa
26. aug 2023

@vikinka0100 ak nastane situacia, zeby rodicia prepisali byt na sestru
1. Ak naozaj neplanuje muza/rodinu, byt po jej smrti by dedili vase deti (ak by sa samozrejme za zivota nerozhdola niekomu ho darovat)
2. Ak by aj mala muza a deti a byt by bol darovany jej, muzovi, stale ostava ze bude dedit zvysny majetok po rodicoch (lebo ano, dary sa od dedenej ciastky odpocitavaju) vymyslim si ze byt ma hodnotu 100tis. A 100tis maju svokrovci este niekde na uctoch, spolu je to 200tis, sestra ma darovany byt (aj ked z toho podiel notarovi platit nebude) zvysnych 100 by malo ist tvojmu muzovi. Aspon my sme to tak pri dedeni mali.

vikinka0100
autor
26. aug 2023

Ďakujem tým, co sa vyjadrili priamo k veci, dozvedela som sa, co som chcela 😉
ostatní, co len kritizujú a urážajú a robia sa svätí a múdri tak sa nemáte čo vyjadrovať keď to s danou odpoveďou nesúvisí. Na tieto vaše názory nieje nikto zvedaví, tak si frflite sami pre seba, doma keď vás nikto nepočuje 😂
Dovidenia

vikinka0100
autor
26. aug 2023

@maciatkolulu kto vám dovoľuje takto urážať môjho muža alebo mňa. Pozrite sa najprv na seba
Neodpovedate k téme, tak načo sa vôbec vyjadrujete 🤦‍♀️

abbey1
26. aug 2023

Mňa vždy zaujme: "My sa staráme, my pomáhame, my vybavujeme." Keby rodičia majetok nemali, tak im deti nepomôžu?
Neviem, ako sa musia cítiť rodičia, keď už za ich života ich deti kalkulujú, čo bude s majetkom a kto si koľko zaslúži. Smutné.
Iné je, ak to chcú rodičia už za života poriešiť. Ale riešiť toto za ich chrbtom :(

marca12
26. aug 2023

@vikinka0100 tvoj muz by si mal co najskor otvorit oci,aku rozvracacku rodiny ma vedla seba. Nic si nepochopila,nevadi. Hladkaj si ego s podobnymi ako si ty

vikinka0100
autor
26. aug 2023

@marca12 smutne ze takíto ľudia sú medzi nami. Urážať na internete ľudí by to vedelo ale za svoju identitu sa hambi 😂🤦‍♀️

letfenixa
26. aug 2023

@zuwa78 na dedicskom konani sa nic take nezohľadňuje. Vsetci rovnym dielom bez ohladu na podiel v starani sa o rodičov.