icon

Dedičstvo v bezdetnom manželstve

3. apr 2025

Ako to je v prípade, ak manželia nemajú deti a jeden z nich zomrie.Kto bude dediť?Je možné, že švagriná?

doriiis
3. apr 2025

Manžel,manželka.Zomrel môj ujo a všetko zdedila jeho vdova.Bezdetne manzelstvo

eleanor2510
3. apr 2025

Ak ma zosnuly este zijucich rodicov, tak manzel/manzelka a rodicia.

hlubik
3. apr 2025

manzel, manzelka a rodicia

ukgirls
3. apr 2025

ak existuju este rodicia tak aj ni ak nie tak len manzelka

biba_18
3. apr 2025

švagriná nie. iba rodičia toho čo zomrel… ak žijú, neskôr po ich smrti to veru švagriná zdediť môže… ak rodiči nežijú, všetko zdedí vdovec alebo vdova…

luccija
3. apr 2025

Druhý z manželstva a rodicia

andreakotesova
3. apr 2025

@biba_18 súrodenci spolu s pozostalou manzelkou/manzelom tiez dedia, ak zomrely nemal rodičov a bol bezdetny.

biba_18
3. apr 2025

@andreakotesova vážne? to som netušila. všade kde som pozerala predtým také témy tak spomínali iba rodičov…

andrejka1974
3. apr 2025

Manžel, manželka ak žijú rodičia tak aj oni a ak už nie je manželka ani rodičia tak najbližší čiže súrodenci

andreakotesova
3. apr 2025

@biba_18 je to aj v tom clanku: Ak manžel nemal žiadne deti a nespísal závet, tak po ňom dedia rovným dielom manžel, rodičia zomretého a osoba, ktorá s ním žila v spoločnej domácnosti aspoň 1 rok. Ak rodičia nežijú, tak namiesto nich dedia súrodenci zomretého (ich deti) a ak nežijú ani tí, tak dedia prarodičia (ich deti).

Ale môžu obaja napísať zavet v prospech toho druhého.

zmrzlinka2021
3. apr 2025

@doriiis aj rodič zosnulého ak neexistuje zavet

draik
3. apr 2025

@andreakotesova
Manžel dedí sám, ak poručiteľ nemá rodičov resp. spolužijúcu osobu. Na miesto rodičov teda nenastupujú ich potomkovia (súrodenci poručiteľa).
Navyše, ak obaja rodičia poručiteľa žijú, tak manžel dostane polovicu.

danielahamar
4. apr 2025
katulienkax
4. apr 2025

@andreakotesova hlupost trepes, ak nemas skusenost nepis, Dedi iba manzelka a rodicia, ak rodicov nema iba MANZELKA. Mali sme v rodine tak viem. Surodenci dedia iba po zomrelej sestre/bratovi. Az ked ta umrie a nema nikoho, zdedia surodenci

andreakotesova
4. apr 2025

@katulienkax ešteže ťa tu máme 🙂 draik to už vysvetlil 😉