icon

Deti cudzincov a slovenské zdravotné poistenie

erienka
8. nov 2021

Ahojte, pracujem vo firme, kde zamestnavame korejcov. Oni su tu na SVK aj s rodinami, deti su poistene v nemeckej sukromnej poistovni. Dnes som zistila, ze deti mozu byt poistene i na slovensku v tej istej poistovni, ako ich rodic.
Myslite, ze plynu z toho nejake vyhody, pokial budu poistene i tu? Zatial sa mi pre nich v BA nepodarilo zohnat pediatria, myslite, ze ak by boli poistene tu, bolo by to jednoduchsie? Dakujem

Strana
z2
janocka
8. nov 2021

@21oktober tí, ktorí pracujú sú vzdelaní a vedia po anglicky. Ale manželky nepracujú a po anglicky dobre nevedia. Pri nás bývajú kórejské matky s deťmi a ich muži robia mimo BA. Deti vedia po anglicky lepšie ako tie matky

21oktober
8. nov 2021

@janocka tak máš asi iné skúsenosti , napr. moji susedia sú Thajci , žijú tu už 8 rokov , dievčatko hovorí plynule troma jazykmi a jeho mama má základy slovenčiny a angličtina plynule.
Zároveň naša firma zastupuje aj kórejské firmy na Slovensku , ich ženy ovládajú angličtinu na slušnej úrovni , nie sú to žiadne ťuťky čo sa bez manželov nepohnú .

erienka
autor
8. nov 2021

@sense oni su tu len na 2-3 roky, tak pre nich to nema velmi zmysel ucit sa po slovensky

erienka
autor
8. nov 2021

@lesana25 ahoj, a nasla si tych lekarov v BA?

janocka
8. nov 2021

@21oktober tito tu nie su natrvalo, striedaju sa. Firma ma kupenych viac bytov a ked odide jedna rodina, hned tam nastahuju dalsiu

sense
9. nov 2021

@erienka ono za mňa je to tak koľko jazykov vieš toľko krát si človekom, ale ak to berú takto potom, ze nemá zmysel, nemôžu sa čudovať že majú problém nájsť lekára, slovenský lekár nemá povinnosť vedieť anglicky, ako bapr lekár vo Švajčiarsku nebude napr hovoriť slovenský al iný jazyk len preto ze príde niekto kto iný jazyk nevie...

Môj názor ale nič nemení na tom, že deti môžu byť tu poistené, a keď budu poistené na Slovensku, tak lekár podľa bydliska ich bude musieť ošetriť

zuzliq
9. nov 2021

@erienka ahoj, v BA je viacero súkromných kliník, ani tam ich nechcú zobrať? Dosť sa tam platí za založenie karty.

erienka
autor
9. nov 2021

@zuzliq volala som na vsetky velke, nechcu...

lesana25
9. nov 2021

@erienka nie, nie sme v BA. Ale určite si treba obvolat každého a vysvetliť situáciu, niečo sa nájde.

Strana
z2