Dieťa narodené v Španielsku
Ahojte, potrebovala by som poradiť. Mám toho už vygooglene veľa dokonca aj telefonáty na ambasádu ( kde nie sú 2 x milí a nápomocní. Ak sa nepripravim pred telefonátom ani nespomenú dané informácie ) . Takže k veci . V marci sa nám narodí bábätko. Žijeme v Španielsku kde sme kúpili aj nehnuteľnost a bábätko bude mať trvalý pobyt v Španielsku . Otázka : podľa získaných informácii môže po roku legálneho trvalého bývala v Španielsku ziskat šťastne občianstvo a španielsky pas . Ale nesmieme mu vybavovať slovenský pas . Na Slovensko sa neplánujeme vrátiť. Po prvom volaní na ambasádu nám pani povedala že po narodeni ma prísť manžel nahlásiť dieta a ak chceme mozme vybaviť slovenský pas u nich na ambasáde alebo na Slovensku že nám dajú papier na vycestovanie a za týždeň máme pas .. lenže slovenský pas vám nedajú bez rodného čísla čo nám už zabudli povedať a keby sme sa takto vybrali podľa pokynom na sk tak by som tam s dieťaťom uviazla . Lebo vraj za rodným číslom sa čaká minimálne 3 mesiace aj dlhšie .. takže zväzujeme či sa vôbec púšťať do procesu vybavovania slovenského pasu ktorý potrvá pri našich úradoch dosť dlho alebo zotrvať rok bez vycestovania a získať Španielsky pas. Lenže vydajú nám NIE pre novorodenca bez pasu ? Je tu maminka ktorá toto riešila .. obaja sme slovaci . Takže dieta nadobúda automaticky slovenské občianstvo . Ak ho prihlasime a vybavíme potrebné dokumenty. Bohuzial na úrade a ambasáde vedia holý k..t poradiť s prepáčením . Tak sa obraciam na rodičov Slovákov čo žijú v Španielsku a vybavili pre svoje bábätko španielsky pas a občianstvo .. my sa vrátiť neplánujeme , dieta bude studovat v Španielsku, chceme aby malo právo voliť, a stať sa plnohodnotným občanom spanielska . Ďakujem za rady a odpovede
@martija už budú asi iné pravidla a zákony za 19 rokov ale človek nikdy nevie🙂 možno budú mať užitočné informácie . Ďakujem . Keď nie nevadí . My to skúsime a ak sa podarí super ak nie nič sa nedeje 🙂
@janaaa1111 isto ries so spisanymi otazkami pravnika a tak urady. A ak by aj teraz sa mu obcianstvo spanielske nepodarilo ziskat, tak ho bude moct ziskat po mature... My sa tiez z at neplanujeme vratit na svk, ale netuzim po rakuskom obcianstve... Nejako nevidim zmysel ho mat, kedze mam rovnake prava a povinnosti ako domaci... A decka su taki mix v triedach, ze to tu nikto neriesi...
@janaaa1111 napíšem ti po práci správu, kamoška mi odpísala, možno vás to aspoň nasmeruje. Celkom zaujímavé info zazdielala.
@martija ďakujem pekne

@janaaa1111 mam kamarátku (obaja Slováci) , žijú v Esp už asi 20r.narodil sa im tam syn a odvtedy odtiaľ neodišli. Ak chceš (ak by ti to pomohlo) môžem sa jej spýtať ako to s chlapcom bolo akurát že on už má 19 😬