Doklady k daňovému priznaniu

janmik
2. feb 2021

Manžel pracuje a ja som na rodičovskom príspevku. Zamestnávateľ ho požiadal o doklady k vypracovaniu jeho daňového priznania o poberaní rodinných prídavkov a rodičovskom príspevku. Minulý rok som poberala aj materskú. Potrebuje k daňovému priznaniu aj doklad zo sociálnej poisťovne o poberaní materskej?

basska_b
2. feb 2021

@janmik ale keď si minulý rok poberala materskú, tak to sa berie ako náhrada príjmu. Neviem, aká je ta suma za rok, že či max. 1900 eur alebo tak, to si pozri, že koľko maximálne môže odpočítať z dane za manželku. Ale častokrát žena toľko z tej materskej dostane, že celá táto logistika s papiermi zo sociálnej a úradu práce je zbytočná, lebo v priznaní potom vyjde, že si nesmie odpočítať z dane nič. Ja som takto brala materskú od januára do augusta, tak sme sa ani neunuvali. Oplatí sa to, ak si celý rok na rodičovskom bez akéhokoľvek iného príjmu...

janmik
autor
2. feb 2021

@basska_b ja som bola na materskej tiež od januára do augusta. Chcela som sa len opýtať či potrebuje manželov zamestnávateľ potvrdenie o poberaní materskej zo sociálnej poisťovne?

basska_b
2. feb 2021

@janmik určite by to potreboval v prípade, že by manžel žiadal uplatniť nezdaniteľnu položku z dane na manželku. Je to kvôli tomu, aby zistili výšku tvojej materskej. Pokiaľ ale v sume tvoj príjem z materskej bol vyšší ako 4000 eur, je to úplne zbytočne žiadať. Ak bol nižší, tak rozdiel medzi sumou tvojich materských a 4000 eurami si ešte môže uplatniť.
Prečítaj si toto, tu je priamo z daňového úradu všetko presne napísané
https://podpora.financnasprava.sk/098935-Nezdan...

vams
2. feb 2021

@janmik áno, potrebuje papier zo sociálnej o poberaní materskej /povinná príloha/

juliatriscova
2. feb 2021

@janmik myslím, že mu nevyjde nič...........pravdepodobne tvoja materská je vyššia ako 4035,84€.......rodičák a prídavky sa nepočítajú do tvojho príjmu..........a ešte sa kráti nezdaniteľná časť na teba.......pretože dieťa sa určite nenarodilo 1.1.2020, však?

janmik
autor
2. feb 2021

Ak tomu správne rozumiem materská je vlastne môj príjem?

juliatriscova
2. feb 2021

@janmik áno.........

juliatriscova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
3. feb 2021

@janmik Áno, materská sa na niektoré účely chápe ako náhrada príjmu, žiaľ, aj na tento účel. Počkaj budúci rok, keď sa bude robiť priznanie za 2021 a vtedy už dostanete. Dostanete v plnej výške, ak budeš mať celý rok len rodičovský príspevok