icon

Doživotné právo užívania bytu: Aké sú riziká?

dilarana
25. jún 2024

Ahojte. S priatelom som v dlhoročnom vzťahu a za ten čas kupil byt a do dôchdku ho bude mať splatený. Obaja sme v predôchodkovom veku. Chce mi dať doživotné právo užívania, ak sa o neho postarám. Bojím sa ale jeho dcer, s ktorými su velmi zlé vzťahy. Ze vraj môže dať podmienku pri uvalení ťarchy na byt v podobe doživotného užívania že dcery maju právo užívať byt a manipulovať s ním až po mojej smrti? Bojim sa toho že by boli schopne mi tam dať aj nejakého asocialneho najomnika, len aby ma odtial vyštvali.

melanta
25. jún 2024

@dilarana
Zaujímalo ma či s tým uvalením ťarchy doživotného užívania sa dá uvaliť aj podmienka či dedičky môžu manipulovať s týmto nadobudnutým majetkom až po mojej smrti.
- nie, nedá
Či je nejako chránený aj ten čo je na nehnutelnosti na dožitie - je chránený tým, že má kde bývať, nemusí ísť na ulicu.

nika523
25. jún 2024

Ženy čo píšete že čo vlastne chce, veď píše že majú dlhoročný vzťah, byt kúpil už počas vzťahu a počas vzťahu ho aj spláca, morálny nárok určite má, ak by boli manželia tak je polka bytu jej a asi nemá svoje bývanie keď sa zaujíma o doživotné bývanie, nechce skončiť na staré kolená na ulici

sasa1310
25. jún 2024

@nika523 každý normálny človek sa nespolieha na bývanie svojho priateľa ale na vlastné. Jej priateľ chce, aby celú nehnuteľnosť zdedili jeho deti. Takže autorka si už dávno mala kupit byt sama.

judit47
25. jún 2024

@nika523 ak je byt jeho a on ho splaca kde davala ona cely zivot peniaze? Ano nato by ju bolo zit s niekym-ako pise tu vlastne ani nebol lebo zil v zahranici(takze taky neVztah) a ked je stary sa vratil. A ona by chcela zrazu k bytu prist. Samozrejme ze on svadbu uz nechce ked uz raz vsetko daval zene a detom…

Autorka-kam si davala cele roky peniaze ked byvas u neho a nemas vlastne byvanie?

alenah31
25. jún 2024

Odporúčam obrátiť sa na právnika a zistiť si svoje možnosti. Moja "švagriná" (tiež len dlhoročná švagrova družka) takto dedila po mužovom bratovi - mal závet spísanú vyše 5 rokov ako sa po jeho smrti (infarkt) zistilo. Nevzali sa ako sa hovorí "zo svetských dôvodov" - ona bola mladá vdova s malým dieťaťom a mala po manželovi (zabil sa na motorke) vysoký vdovský dôchodok a dieťa sirotské keď sa spoznali a po švagrovi by taký nemala "keby niečo" keďže si ako SZČO platil minimálne odvody - hoci majetok mal značný, no ona svoj tiež - hospodárili ale spolu, jej byt v ZA prenajímali a z toho na komplet postupne prerobili jeho dom pri TT kde žili. Ale deti v ňom boli zahrnuté - ich jedno spoločné aj dve z prvého manželstva - tie sa s otcom po rozvode s ich matkou roky nestýkali. Súd jej po pojednávaní a dokazovaní nakoniec jej dedičský podiel zo závetu v plnom rozsahu priznal, ale teda bol to veľmi nepríjemný "boj" a následky cítiť stále.
Dedenie zo zákona po druhovi alebo družke v zásade nemožno vylúčiť tiež - no v tomto prípade vylúčené bude nakoľko poručiteľ má deti a tie sú v prvej dedičskej skupine, druh/družka spadá do druhej resp. až tretej (ešte totiž môže mať rodičov, súrodencov) dedičskej skupiny.
Teda tu ostáva dedenie zo závetu v prípade, ak by druh alebo družka zriadili závet v prospech toho druhého. Deti sú síce neopomenuteľným dedičom, no ak poručiteľ spíše závet - už sa nededí zo zákona, ale zo závetu a v tom prípade plnoleté dieťa musí po poručiteľovi dediť aspoň polovicu podielu z toho čo by dedilo ak by závet neexistoval, neplnoletý dedič musí dediť plný podiel. Ak by to v závete bolo opomenuté - môže závet napadnúť jeho zák. zástupca a súd mu jeho právo dedičského podielu v plnom rozsahu zaručí rozsudkom, rovnako ako by zaručilo aspoň polovicu podielu plnoletému dieťaťu v prípade napadnutia závetu ak by tam zahrnuté nebolo.
Súd by závet zrušil a dedilo by sa zo zákona len ak by navrhovatelia zrušenia závetu - napr. deti - na súde preukázali, že závet poručiteľ nespísal príčetný, bol pod tlakom alebo sa dokazovaním preukáže, že sa iná osoba uvedená v závete na majetku poručiteľa snaží obohatiť či hrubo porušila dobré mravy voči poručiteľovi.

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana a ešte jedna vec. Ak ma na byt hypotéku, tak ti nemoze dať na byt doživotné právo

nika523
25. jún 2024

@judit47 no kde by dávala peniaze asi.. Ako každý na stravu, na domácnosť, na nájom... Veď ten byt kúpil už počas ich vzťahu, môj muž je stavbár, kúpil pozemok, postavil dom, zarobí dvakrát viac ako ja takže väčšinu dá sa povedať že financoval on, ja som sa starala o domácnosť ako každá žena samozrejme aj kupovala čo trebalo, robila mu zázemie ale čo sa týka domu väčšinou on takže keď umrie sa mám odsťahovať alebo si robiť výčitky že na ten dom nemám nárok?

nika523
25. jún 2024

Dávno si mala trvať na manželstve alebo sa na neho vykašľať

maranco
25. jún 2024

Čo nesmie závet obsahovať?

Závet nemôže obsahovať žiadne podmienky, výhrady alebo príkazy (napr. že dcéra zdedí firmu iba za podmienky, že sa rozvedie s manželom). Ak by predsa len boli v závete obsiahnuté, nespôsobí to neplatnosť závetu, ale iba neúčinnosť takýchto podmienok, výhrad alebo príkazov v rámci dedičského konania.
https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/zavet...

Neprešla by ani podmienka že dcéry nesmú zdedený dom predať kým tam žiješ, môžu ho pokojne predať špekulantovi aj s ťarchou doživotného bývania a on ťa z domu vyštve.

dilarana
autor
25. jún 2024

@judit47 Tak v prvom rade som nerozflakala byt ako ich matka čo nam zanechal manžel po rozvode. Čiže strechu nad hlavou mám ale to neznamená že budem sa ukracovať o radosť z vnúčat a v prípade potreby sa starala o chorého priatela ktorý svojou životosprávou aj má nábeh. Podotýkam ako dôchodkyňa nemusím mať kondíciu. Ked si myslite že mať chlapa v zahraničí je fajn, ved pošlite toho svojho a budte tu sama cele mesiace že ty si dobra len nato, že sa postaraš a potom sa ochráň ako vieš. Vraj nikdy nemal takú starostlivosť ako pri mne. Nemaju aj dcery povinnosť voči otcovi? To faaakt? Ty blbá sa o všetko postaraj a potom ťa vyštveme?

judit47
25. jún 2024

@nika523 pocas ich vztahu ale uz mal predtym zenu deti atd takze to robil ked mal kolko 40-45 co ona robila dovtedy?
Vy s muzom asi budujete spolu-on to budoval a mal so svojou ex aj s detmi, po rozvode v zrelom veku si narazil tuto zenu co ako sa hovori,,prisla s igelitkou,, a ona si tu teraz moralne narokuje na jeho byt.

Potraviny,najom atd by platila aj v podnajme to niesu polozky co davala navyse…

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana to fakt si odkázaná na jeho byt a chceš sa naťahovať? Nechápem

judit47
25. jún 2024

@dilarana tak naco tam chces byvat ked byt mas nechapem?

la_dolce_vita
25. jún 2024

Mna by mrzelo, ze mu nestojim ani za manzelstvo a dcery, hoci urcite vidi, ake su a uz ich aj zabezpecil, su pre neho dolezitejsie. Mam aj ja deti, ale tieto na neho kaslu. Do toho opatrovania by som sa velmi nehrnula v takom pripade..

dilarana
autor
25. jún 2024

@sasa1310 Nie nie som odkázana na jeho byt ale mám ho rada a ťažko sa zmierujem s tým že ja by som sa k nemu takto nezachovala a pomaly mi dochádza že toto o laske uz nie.

nika523
25. jún 2024

@judit47 aj môj muž bol už po rozvode a mal dieťa z predošlého manželstva a presne preto som trvala na svadbe a áno budovali sme spolu a ja som sa starala o domácnosť ale finančne čo sa týka domu aj práce na ňom väčšinou on ak by sme neboli manželia tak by som skončila ako autorka

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana v podstate to je jedno, na byt s hypotékou ťa nemôže zapísať ako vecné bremeno, čiže nemôžeš mať právo doživotného užívania. A prepísať ani časť na teba nechce.

nika523
25. jún 2024

@dilarana ak máš kde bývať tak sa na neho vykašli a nech sa dcérenky starajú ak mu nestojíš za nič

dilarana
autor
25. jún 2024

@judit47 Nechápeš že ten byt sme nadobudli spolu? Že som sice nemala taký plat ako on, ale prispievala na náš spoločný život na stravu atd. ked mu došli financie, lebo zas nejaký extremny plat to nebol a šetriť sa muselo. Čiže nebolo na dovolenky a luxusný život na aký bola zvyknutá jeho bývala žena s dcerami

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana takže to ta žerie, že oni sa mali lepšie a tebe neostane nič

dilarana
autor
25. jún 2024

@nika523 Múdra osôbka si. Ja som to neriešila vôbec. Lenže ako čas plynul a ako sme sa bližili k dôchodku a videla prípady okolo seba, začala som sa zamýšľať

dilarana
autor
25. jún 2024

@sasa1310 Ty by si dokázala trom príživničkam obetovať svoj čas energiu tvrdú pracu, nevenovanie sa vlastným vnúčatam? Nemalo by to byť každému to čo si zaslúži? Dievčata chcete niečo? Tak sa správajte slušne a prejavte sa tak že vlastnemu otcovi podáte aspon pohar vody

dilarana
autor
25. jún 2024

@sasa1310 Skôr než vynesieš takýto názor, daj si tu námahu a povenuj sa tomu čo tu píšem v komentároch, že bol dlhodobo v nemocnici a neboli ho vôbec pozrieť ani raz!!

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana ale do toho ta nič. On sa rozhodol im nechať jeho majetok a je to jeho rozhodnutie. Jeho deti, jeho život.Ty to musíš len akceptovať. Ty si v podstate cudzia dlhé roky, nakoľko aj tak žije v zahraničí

nika523
25. jún 2024

@dilarana nerieš tie blbé komentáre tu ak to niekto nechce pochopiť zbytočne to vysvetľovať, máš len dve možnosti, dotlačiť ho do svadby alebo sa na neho vykašľať a zo žien tu si nerob nič, tu sa stretol výkvet múdrosti a dokonalosti

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana venujem sa tomu čo píšeš. Evidentne má svoje dcéry radšej ako teba, keď sa rozhodol im byt nechať v dedičstve a teba opil rožkom doživotným užívaním, ktoré iste vie, že dať na byt aj tak nemôže.

dilarana
autor
25. jún 2024

@sasa1310 To mi dochádza tiež. Hlavne je tam ten čisto chlapský syndrom že je presvedčený o ich slabosti a zranitelnosti ale tá je dana tým že sa im nechce pracovať a ty si silná ty sa vieš o seba postarať aleže je to preto, že tvrdo pracujem to si asi nevie dať dokopy. Viem že teraz nemôže uvaliť žiadnu ťarchu ale až ked bude splatený to je jasné. No a to je v krátkej dobe

alickapusinka
25. jún 2024

Ak ste nadobudli spolu ako tak ste mala trvať na tom aby vás zapísal ako polovičnú vlastníčku. Ale vy píšete že kúpil sám tak ako spolu nie ste manželia tak spolu nemáte nič majetok. On a ak by sa mu niečo stálo a byt je na hypotéku vy musíte platiť hypotéku ak nič vám nechce dať ani si vás vziať neopatrovala by som ho nech si nájde inde nejakú blbú. A dcéry tiež nebudú môcť len tak predať ak byt ešte patri banke takže nebude to majetok váš ani jeho dcér pokiaľ je tam hypotéka majetok je banky nebude ani váš a ani jeho dcér. Ak by hypotéka nebola že je splatená je iné. Načo si idete robiť starosti ničiť zdravie ja sa vám čudujem. Opatrovať a nič s toho nemať je nič. Nedávno tu bol príbeh že sa postarala o chorého druha a vyzdravel sa ležal tak ju poslal do riti. Nie nikdy by som neopatrovala bez istoty. Niekto povie že ste vypočítava ale taký ktorý nikdy neopatroval nevie čo to je koľko to stojí snahy energie a a navyše môžete mať zdravotné problémy s toho. A navyše ak by vám byt prepísal neviem či sa to dá ak je majiteľom síce ON lebo platí ale banka ma hlavne slovo a náhodou dôjde k najhoršiemu tak dedia po vás vaše deti takže asi aj preto nechce. Nič to ale nemení na fakte že ho mate opatrovať. Jasné najlepšie zadarmo však družka nie nech sa starajú dcéry. Ak by sa mu niečo stálo tak vy pôjdete preč a potom čo vaše zdravie. Nie povedzte mu že opatrovať ho nebudete. Ak by išiel do súkromného centra štátne DD všetko obsadene tak najmenej 800 až 1000 eur by mu bolo treba takže vy mate byť pre neho lacná pracovná sila a ON si vás nebol ochotný ani zobrať veru určite nie. Odsťahujte sa do svojho a ukončite tento vypočítavý vzťah. Nemám rada vypočítavých ľudí čo by len chceli od druhých pomoc a sami nič nedajú. Takže plne vás chápem a myslím si že ak sa mate postarať tak aby ste aj niečo mála. Za mňa nie hlavne ak mate vyšší vek a musíte ešte aj vy pracovať. Opatrovateľské je málo je zo len minimum do starobného dôchodku. A ak by zomrel a neplatila ste si odvody do SP tak budú vám chýbať peniaze na dôchodok starobný. Opatrovala som dcérku svoju 24/7 drina ako nikdy a boli sme s mužom dvaja aj kamarátke som pomohla s ťažko chorou mamou aj kamarátke z mužom lebo vlastne deti sa vykašľali na otca a nechali mamu pri ležiacom samu tak s mužom sme jej pomohli ale drina a bez nároku na odmenu ale nikdy viac by som neopatrovala za to smetie čo štát dáva a ten váš by to bral ako samozrejmosť zadarmo tak to nie. Tiež už by som nebola hlúpa už by som to tiež urobila ako TY tie peniaze za drinu to sú ani nie zaslúžene peniaze ale to vás pochopí len taký ktorý opatruje a opatroval. Taký čo to počul od niekoho a zažiť na vlastnej koži sú 2 rozdielne veci. Za mňa v takej situácii určite nie. Ak ešte aj vám samej treba na starobný dôchodok pracovať.

sense
25. jún 2024

@dilarana úprimne nech by som ho ľúbila akokoľvek v určitom veku by som rozmýšľala pragmaticky. A mu povedala láska neláka... Keďže on tiež nerozmýšľa ako zabezpečiť partnerku ktorá sa o neho postará keďže vlastne deti nechcú... Ja sa o teba postar ak sa ty postarás o mňa a nie ja sa o teba budem starať a tvoje bývanie zveladovaz a ja potom ostanem sama a budem sa musieť postarať sama o seba
Pretože aj by bral vás vzťah rovnako ako ty, tak by sa postaral o to aby bolo o teba postarane

sara07
25. jún 2024

@nika523 morálne ano, ak tam bývaju spolu, musela by sa súdit, dokladovat atd a to sú teraz iné prachy
naše zákony su dost deravé