icon

Doživotné právo užívania bytu: Aké sú riziká?

dilarana
25. jún 2024

Ahojte. S priatelom som v dlhoročnom vzťahu a za ten čas kupil byt a do dôchdku ho bude mať splatený. Obaja sme v predôchodkovom veku. Chce mi dať doživotné právo užívania, ak sa o neho postarám. Bojím sa ale jeho dcer, s ktorými su velmi zlé vzťahy. Ze vraj môže dať podmienku pri uvalení ťarchy na byt v podobe doživotného užívania že dcery maju právo užívať byt a manipulovať s ním až po mojej smrti? Bojim sa toho že by boli schopne mi tam dať aj nejakého asocialneho najomnika, len aby ma odtial vyštvali.

Strana
z3
sara07
25. jún 2024

@alickapusinka presne ten čo opatroval vie čo to je , a vie že okrem zničeného zdravia nič nedostatne, štát kašle kde sa dá, všade popísané vyzerá to užasne ale prax je taká aká je ale to fakt pochopí len čo tým preliezol a zažil na vlastnej koži

dilarana
autor
25. jún 2024

Konečne mám pocit že som správne pochopená aj s toho morálneho hladiska. Nedokázala by som svojho starnuceho partnera nechať bez ochrany keby tu ostal sam bez poriadnej ochrany keby som bola na jeho mieste. Velmi ste mi pomohli a dakujem pekne za vas cas

alickapusinka
25. jún 2024

@dilarana Ja vás chápem určite na 100% percent a chápe aj sara07.Za jedným si vždy budem stať kto nikdy neopatroval nevie čo to je.

alickapusinka
25. jún 2024

@sara07 presne tak štát dá odrobinky také že časom si zničí človek poriadne zdravie a tam už návratu nie je je ak sa pokazí zdravie to nie je spotrebič čo sa dá opraviť ľudské zdravie sa opraviť nedá a hlavne aj na psychiku je to veľmi náročné.

sara07
25. jún 2024

@alickapusinka následne rehabilitácie si plať, pekne čakaj na tvrdej stoličke 5 hod u lekára, kupele zdarma žiadne .. no a čo že ste opatrovali 24 hod nostop

sara07
25. jún 2024

@dilarana to je síce pekné a romantické
ale bud spisat závet o ktorom budeš vediet , u právnika riadne
právo doživotia je len pro forma, oni ten byt aj s tebou proste predajú a ty máš smolu alebo sa budeš sudit že na prevadzke si sa podielala aj ty,
ty v podstate vlastníš len iluziu nič viac ohladne bytu

alickapusinka
25. jún 2024

@sara07 presne tak

nika523
25. jún 2024

@sara07 áno ja viem že nárok nemá, písala som to ženám ktoré sa tu do nej obuli že morálne nárok má keď sú dlhoročnými partnermi a vlastne byt bol kupovaný už keď boli spolu tak rozdiel je len v tom že nie sú manželia tak nárok nemá je rozdiel len v tom papieri preto mala trvať na manželstve, myslieť do budúcna

nika523
25. jún 2024

@dilarana samozrejme že si pochopena, normálny človek to chápe

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana a on má nejaké zdravotné problémy, keď už sa tu chystá veľké opatrovanie a už chystáš za to zásluhu?

dilarana
autor
25. jún 2024

@sasa1310 Odpusti si tu ironiu. Vysoky dochodkovy vek ako u neho tak aj u mna. Vyskusala som si pri nom tu starostlivost ako o leziaceho a zazila som ako sa jeho hamizna rodinka k nemu zachovala. Rizikove povolanie kde je jednou nohou v sanitke. Ak si ty taka naivna ze budes robit opatrovatelku zadarmo a potom odovzdas kluce je tvoja vec. Je normalne sa zamyslat a co ja na stare kolena keby sa nieco stalo.

nika523
25. jún 2024

@sasa1310 neide len o opatrovanie aj keby ho netrebalo opatrovať mali by myslieť jeden na druhého čo s ním bude, načo sú potom spolu keď moje tvoje a keď mne sa niečo stane tak nemáš nič choď kde chceš

sara07
25. jún 2024

@dilarana len ako ty reálne budeš na tej ulici ked sa dievčata rozhodnu, oni ten byt proste predaju aj s doživotným tvojim byvanim nejakému užernikovi , ktorý si bude môct tam ešte pristahovat koho chce
ty tam budeš mat právo byvat , platit poplatky za seba ale reálne nemáš pravo na nič ,ani rozhodnut či tam budeš sama alebo nebudeš

sasa1310
25. jún 2024

@dilarana ja nie som naivná. Všetky naše nehnuteľnosti sú spoločné. Naivná si skôr ty, že si myslíš, že opaterou získaš dom

sasa1310
25. jún 2024

@nika523 nie každý kto má priateľa musí na neho rovno napísať majetok, lebo však sú spolu. Takto to veru nefunguje ak sú tam deti z iných vzťahov. Oni nie sú manželia, že nadobúdajú majetok spolu. Ani spolu nežijú denne. On je v inom štáte, ona tu.
Tu jej to dáva aj najavo, že to chce všetko nechať dcéram. Tak nerozumiem načo to síli a chce mať doživotné práve niekde, kde budú majiteľom dcéry, ktoré neznášajú ju a ona, ktoré neznáša. Však, ak má kde bývať (čo si myslím, že nemá kde), tak aký problém? Len tak na truc, aby to dcéry nemali ľahké? Lebo fakt nerozumiem načo tam chce doživotné právo

mk1111111111
25. jún 2024

Ja Ta chapem, zili ste spolu ako"manzelia", spolocny zivot, peniaze, zazitky, skoda, ze ste tu svadbu nezrealizovali. Teraz si len stratila cas a peniaze. No, smutne. Z jeho strany to nie je fer voci Tebe.
Neviem, asi by som sa odstahovala k sebe a jeho len navstevovala, aby prisiel na to, kto je v jeho zivote dolezity. Je jaane, ze dcery su na 1.mieste, ale, aspon uvidi, ze ak nieco potrebuje, musi sa spolahnut len na Teba a Tebe za to moralne aj nieco ma patrit a nie s holou ritou po rokoch odist a vsetko zdedia dcery.
Pre ostatne, co pisu, ze je to jeho a moze s tym robit co chce, ano je, ale ocakavat pomoc a nic za to, no, neviem, ci by to niektora z vas robila. Ja teda nie a po tolkych spolocnych rokoch, ked bola jeho jedina opora, lebo deticiek nebolo

alickapusinka
26. jún 2024

Autorka ak by išiel do súkromného zariadenia treba mu viac ako 1000 aj 1300 eur a VY to mate robiť zadarmo nikdy a ešte raz nikdy by som to nerobila nech dá 1000 eur vtedy sa postaráte. Každý by všetko chcel zadarmo ON dá dcéram byt a vymieňať plienky a umývať krmiť to môže vy zadarmo hej. Nech zabudne. Zničíte si zbytočne zdravie a zadarmo opatrovať na to by každý by bolo múdry. Hej ste chamtivá ale opatrovať zadarmo to by jeho dcéram vyhovovalo. Môjho muža kolegyňa doopatrovala tak susedu a nechala jej dom. Cudzia žena vravela jej že nemali deti a manžel jej zomrel pekné sa o ňu postarala a nechala jej pekný dom predtým jej prepísala než zomrela s tým že tam dožila. Takže ak to niekto dokáže tak verím tomu že aj váš priateľ by to dokázal tak nech opatrujú ho dcéry ak chcú nenažraté majetok tak ich povinnosťou je sa postarať o rodiča. Ak sa deti nestarajú o rodičov tak toto je jeden z dôvodov na vydedenie.

alickapusinka
26. jún 2024

@sasa1310 však nech ide do súkromného DD cena od 850 do 1500 eur a ma o seba postarané. Kto neopatroval nikdy nevie čo to je. Opatrovala si niekedy niekoho zadarmo okrem rodiča určite nie tak nerýp.

mariska1989
26. jún 2024

Zaujímave že nechce až figuruješ na liste vlastníctva ak ste dlhé roky spolu . Ak sú dcéry teraz také aké sú tak budú aj potom . A ver tomu že ti ešte život okorenia . Ty sa máš postarať ale dediť nebudeš . No tu by som asi sa dobre ale že dobre porozprávala povedala prečo ja postarať ale dediť nič . Byt sa kupoval keď ste boli svoji . Venovala si určite kopec času a energie v tom byte ale nárok žiaden . Určite išli aj financie tvoje do toho . Buď sa s partnerom dohodnúť aj keby na tom že dediť aj ty a že potom ty dáš závet že po tvojej smrti ponechavaš svoj podiel z toho bytu jeho dcéram že ten nepôjde do dedičstva tvojim deťom. Alebo sobáš na úrade . Vy dvaja a svedkovia a je . Lebo to čo chce on je nič jeden deň by si bola tam a druhý už nie . Držím palce na vyriešenie situácie

luccija
26. jún 2024

@dilarana v podstate s tebou vybabral.Robil v zahraničí ty si bola sama, do bytu si investovala a teraz na "starobu" by potreboval opatrovateľku a, keď sa mu niečo stane sa máš zbaliť a ísť a byť odovzdať dcéram.Lebo si šikovná silná a ty to zvládneš.Mudry chlap využil čo sa dalo..ty máš svoje deti, vnúčatá venuj energiu tam.Cast bytu by mala byť tvoja škoda, že to tak necíti.

tiezjedna
26. jún 2024

V skratke - pokiaľ nie si na LV alebo nie ste manželia, tak ťaháš vždy za kratší koniec. Ďalšie okolnosti poznáš len ty.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3