Dve priezviská pre deti: Čo hovoria nové pravidlá?

V inych krajinach normalne, ja som za.
Mozno by to trochu zredukovalo temy ,,ex mi nechce dovolit zmenit priezvisko dietatu, dieta ma priezvisko po nom, on ho uz 3 roky nevidel"
@katkaseiner pre mnohych je toto dolezitejsia tema ako to ci bude chlieb stat 2 centy alebo 20 eur.
jj a ked sa dievcatko s dvomi priezviskami v dospelosti vyda, nech si prida aj tretie priezvisko a jej potomkovia v tom mozu pokracovat :D aspon bude priestor na kreativne prezývky ako Matus Kukaj Tiktok. fakt blby napad.
@laurinka27 to isté mi napadlo 😀 deti budú mať 2 priezviská, ich deti 4 a ich vnúčatá 8 🤣
@laurinka27 po vydaji vobec nemusi mat dalsie priezvisko, ani jej manzela nikto nebude nutit, aby mal priezvisko po nej, ci? Preco ma mat zena priezvisko po muzovi? Mame rok 2025....
@tenerifka kde som podla teba napisala, ze si zena musi vziat priezvisko po muzovi, ze sa tu ohanas aktualnym rokom? :D nebudem vsak predpokladat, ze zrazu zeny uplne stratia zaujem brat si muzove priezvisko a tym padom by nemohol nastat pripad, ktory som napisala. a aj keby si nevzala, tak jej dieta by zas mohlo mat priezvisko po oboch rodicoch, cize 3 priezviska.
Myslím, že je to zbytočná komplikácia dávať dve priezviska.
Bude to zaujimave. Ale vsak aj Spanieli maju kolko mien, ale oficialne uvadzaju len 3 (ak sa nemylim), tak isto Arabi. No preco by nemohla byt Zuzana Leona Novakova Kovac Veselovsky Thoth... Kym to vypise v porodnici, tak aj porodi
@laurinka27
@123profil321 a k tomu este 2-3 krstne mena 🙈
Anoo, k tomu 3 krstne mena, jedno co sa lubi mamine, jedno tatovi a jedno svokre 🤣
za mňa totálna zbytočnosť. Doteraz nechápem tie ženy, ktoré dávajú svojim deťom priezvisko po frajerovi
@viestta Môj kolega Holanďan má v občianskom tri mená, ale všade sa predstaví štvrtým, vraj to je u nich tak, že dostanú ešte nejaké ďalšie neoficiálne meno a tym ich potom aj volajú.
To je už aký level!
Novodobá sprostosť zase
Za mna v pohode. Kto chce, nech da, kto nechce, nech neda 🤷♀️
Nikoho nic do toho, kto ma kolko alebo akych priezvisk, nie?
@soldi na Slovensku aby nikoho nebolo nic do cudzich priezvisk? 😂 Ten bol dobry. Tu sa este stale riesi, ze zeny mozu mat (konecne bez byrokracie) priezvisko bez prechylovania, tfuj! 😄
A jedna normalna odpoveď??
Autor/ka, nedal/a si ziadnu otazku, tak ake chces odpovede? 🤨
Po sobáši si nechám aj svoje dievčenské priezvisko. Už som aj rozmýšľala nad tým, že si pridám k môjmu menu ďalšie, po babičke. V angličtine to pekne znie 😅
Ale čo sa týka tých priezvisk pre deti, tak som sa o tom s mužom kedysi bavila a nemal by problém im dat 2 priezviska. Len momentálne to nie je aktuálna téma pre nás 🙂
@amelia89 no hej, ale zober si, že raz tie deti s dvomi priezviskami budú mať tiež deti. A potom ako? Dajú dieťaťu 4 priezviská?
Tento návrh je rok starý,máš pocit,že prešiel?
@123profil321 dava sa vzdy prve priezvisko - zvycajne/obycajne je to priezvisko otca otca a priezvisko otca matky - materske priezvisko v dalsej generacii zanikne pokial sa dotycny nerozhidne zmenit ich poradie. Napr jozko gomez perez je synom pepika gomeza a juany perez ale materske priezvisko jeho rodicov uz nevies
Potom mas este takych manikov co chcu zachovat aj materske priezvisko a mozes sa velmi lahko stretnut s jezisom gomez-garcia borbon-sanchez
Spanieli su Dobry priklad. my si piseme ako druhe priezvisko xxx, pokial sa neda dohodnut na tom tak dopisem co ma napadne… ja poznam mix pary tak vacsina si dala ako prve to netypicke neSpanielske priezvisko partnera (nezavisle ci zeny alebo muza) hlavne nemecke boli v minulosti povazovane za upgrade a je nepravdepodobne, ze sa napr v skole stretnu 2 s rovnakymi menami
@123profil321 ved nie ved zase to ide dalej, prve priezvisko od otca a druhe od mamy. stale maju vsetci len 2 priezviska, neduplikuje sa to.
Otázka znie či je to možné u nás na Slovensku či nie
neviem ci to je mozne ze jedno od matky a druhe od otca na slovensku. moje deti 2 priezviska maju ale pretoze ich otec ma 2 priezviska (je spaniel).
@amelia89 deti majú potom 2 priezviska - prvé otcovo a prvé mamino priezvisko.
Druhé priezviská rodičov tak zaniknú, teda zaniknú tie po matkách rodičov.
ak matka mala priezviská Lopez Fernandez a otec García Ramirez, tak dieťa bude mať priezvisko García Lopez.
@tenerifka ved nemusi mat moze si nechat svoje vzdy to tak bolo
@zmrzlinka8 no vsak ja viem 🙂 asi si niekomu inemu chcela napisat

klasicky sa riešia vselijake pakoviny... chlieb zas nebude lacnejší