Občianstvo dieťaťa

lucyminarik
24. mar 2020

Ahojte, čakám bábätko, snúbenec je čech, žijeme v Česku, rodiť budem tiež v Česku.
Zaujímalo by ma, či naše dieťa môže mať dve občianstva? Alebo bude mať automaticky české, ale budem mu môcť vybaviť sk cestovný pas?
Neviete ako to je?

sisa_s
24. mar 2020

Dvojaké alebo viacnásobné občianstvo
Na základe zákona č. 40/1993 NR SR o štátnom občianstve Slovenskej republiky § 9 ods. 16 štátny občan Slovenskej republiky stráca štátne občianstvo Slovenskej republiky dňom, ktorým na základe výslovného prejavu vôle, ktorým je žiadosť, vyhlásenie alebo iný úkon smerujúci k nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva, dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo. Toto neplatí ak:
štátny občan Slovenskej republiky nadobudol cudzie štátne občianstvo v súvislosti s uzavretím manželstva so štátnym občanom cudzieho štátu, a to za predpokladu, že cudzie štátne občianstvo manžela nadobudol za trvania spoločného manželstva (§ 9 ods. 17)
ak bolo cudzie štátne občianstvo nadobudnuté narodením (§ 9 ods. 18)

lucyminarik
autor
24. mar 2020

@sisa_s Ďakujem 🙂

mata1001
24. mar 2020

Pas mu budes moct vybavit, ale dieta potrebuje mat slovensky rodny list.

babatkoling
24. mar 2020

Dieta - narodenim - moze mat dve obcianstva ak ma SR reciprocnu zmluvu s danou krajinou (napr.tusim s Madarskom nemame) a splna podmienky na ziskanie druheho obcianstva - neviem ake su podmienky v CR. Dospelak bohuzial straca SK obcianstvo ak prijme ine obcianstvo - vynimka ako pisane vyssie - manzelstvom moze ziskat bez straty slovenskeho.

lucyminarik
autor
24. mar 2020

@mata1001 Bude mať český rodný list

mata1001
24. mar 2020

@lucyminarik ale ked budes chciet aby mal slovensky pas, musi mat slovensky rl.

kucikuc
24. mar 2020

@lucyminarik môžeš požiadať na slovenskej ambasade o slovenský rodný list nás to stalo asi 700kč

li3nk4
24. mar 2020

@lucyminarik ma narok na obe obcianstva...ale my sme manzelia,no treba zistiť, či aj u nezosobasenych osôb, ale myslim ze áno. Slovenský rodný list sa ziada po narodeni na danej slovenskej matrike kde spadas po predložení ceskeho rodného listu a už si nespomínam presne, ci chceli aj sobasny list...

kucikuc
24. mar 2020

@lucyminarik môj syn mal všetko české po niekoľkých rokov som sa nasťahovala späť na sk tak som mu výbavyla slovenské doklady nebol problém pretože ja matka som bola Slovenka stačí keď mu vybavíš ten slovenský rodný list a odloziš si ho 😁pokiaľ žiješ v Čechách je lepšie aby mal doklady české 😉

stormie
24. mar 2020

@lucyminarik moze mat obe obcianstva, dva rodne listy a dva pasy