icon

Hypotéka po smrti manžela

catherinah
13. jún 2018

Chcem sa poradiť ohľadom situácie jednej známej.
Zomrel jej manžel. Ona mala na seba hypotéku na dom (starší na dedine), splátka 400 €. Prečo ju mala na seba ona a nie manžel, to neviem.
Má tri malé deti, ona pracuje, ale zarobí cca 500 €.
Dá sa táto situácia nejak riešiť, aby mali z čoho žiť?
Rodičov ani súrodencov nemá.

Ďakujem.

Strana
z2
ukulela
13. jún 2018

@catherinah ak ste si blizke, skus s nou riesit postupne najnutnejsie veci. treba ju nasmerovat hlavne na to, ze ak ma vysoke zavazky, musi komunikovat s bankami. uz aj. ponukni jej, ze pojdes s nou. detto socialna poistovna - ak muz pracoval, bude mat vdovsky a sirotske dochodky - to urcite pomoze a moze to napr vykryt splatky. toto su dve najdolezitejsie veci. vsetko ostatne sa da riesit neskor a postupne. ale nesmie prestat platit zavazky - ak na to nema, musi sa dohodnut na odklade/znizeni/ .... lebo ak prestane splacat, zavari si na ohromny problem a moze skoncit velmi zle.

lussyl5
13. jún 2018

Má v každom prípade nárok na vdovské a sirotsky-dochodok a na oboje má nárok kým sú deti maloleté ak mal manžel zaplatené odvody do soc. poisťovne. Keby aj nemal dá sa doplatiť aj za zomrelého, zisťovala som to tiež si teraz vybavujem vdovské. Je to rozpísané na stránke soc. poistovne radšej sa rovno ísť opýtať na soc. poisťovňu. Ale odhadom vdovské so sirotským by sa aspoň na nejakých 200 až 250eur mohlo vyšplhať. V banke sa tiež určite čo to upraviť, odložiť či znížiť splátka. Veď pri takom dlhodobom úvere ako hypo musí mať každá banka nejaké možnosti. Hypo sa dá aj preniesť (refinancovať) do inej banky ak by nechceli znížiť splátky. Netreba sa plašiť,ale treba to obehať, na soc. poisťovňu a do banky sa dá aj zavolať na infolinku a povypytovať sa akože chceš všeobecne info k tejto veci. Ale neostáva iné len sa musí ona pozbierať nejako a pustiť sa po tých úradoch, ty ju môžeš povzbudiť, pomôcť s deťmi ale musí si to obehať sama. Vdovské sa dá žiadať až do 3 rokov od smrti manžela, ale ona vzhľadom na fin. situáciu by to potrebovala riešiť čím skôr. Predaj domu by sa oplatilo podľa toho v akom je stave a aké majú prevádzkové náklady. Je rozdiel starý dom do ktorého treba investovať, alebo zrekonštruovaný, zateplený dom kde sú aj náklady na kúrenie nižšie tak by ani nebol problém ostať v dome. Veď energie v byte na 4 osoby tiež nie sú lacná záležitosť. Ak však ide starý dom kde treba spústu práce a investícií tak je predať dom dobrý nápad. Avšak aby jej predaj domu ušetril nejaké peniaze a znížil splátky hypotéky musel by byť byt lacnejší ako dom. Neviem v akej lokalite je dom s akým pozemkom. S tromi deťmi by potrebovala tak 2,5 až 3 izbový ideálne prerobený. Ak by bol v pôvodnom stave bolo by treba ďalšie financie na rekonštrukciu, aj keď oveľa menej ako treba investovať do starého domu. Niekedy však bývajú staršie domy lacnejšie ako 3izbové byty záleží na lokalite. Na toto treba dať pozor.

saslavka73
14. jún 2018

@catherinah Stretla. By si sa čudovala.

drobcek26l
14. jún 2018

Neviem co je na tom pravda ale suseda mi hovorila ze jej známej zomrel manžel ked mala 42 rokov a ze jej povedali ze narok na vdovský jej este nevznikol. Ze to az po určitom veku.
Neviete o tom niekto niečo??? Ja som myslela ze na to ma narok každá žena bez ohľadu na vek

fokuska
14. jún 2018

@drobcek26l Na stranke socialnej poistovne je presne napisane za akych podmienok vznika narok

lussyl5
14. jún 2018

@drobcek26l Blud, na vdovské má nárok každá ak ak jej manžel mal zaplatené odvody a ak nie tak sa dá doplatiť. Na stránke soc. poistovne to všetko je.

matazirafa
14. jún 2018

@drobcek26l Mojej mame tiež v tomto veku zomrel manžel, teda máš otec. Nárok nám na sirotský a jej vdovský dôchodok vznikol keďže sme ešte študovali, ako sme skončili tak jej bol odobratý a opätovne priznaný až keď dosiahla 52 rokov.

drobcek26l
14. jún 2018

@matazirafa presne toto hovorila aj suseda ze pokial nemá cez 50 rokov tak narok na vdovský nemame

matazirafa
14. jún 2018

@drobcek26l ak nemá nezaopatrené deti, alebo tri a viac detí alebo 52 rokov tak nemá nárok, to bolo povedané nám.

fokuska
14. jún 2018

Tu su podmienky: https://www.socpoist.sk/vdovsky-dochodok/1289s
Treba si precitat a nie sa tu dohadovat 🙄

ukulela
Autor odpoveď zmazal
patka_673
14. jún 2018

tazko nieco radit, ked nevieme vsetko. mozno ten dom nebol len na nu a bol aj na neho. mozno mal nejaku poistku o ktorej nevies..

lussyl5
14. jún 2018

@matazirafa Je to tak, že nárok má každá vdova, ale tie bezdetné a čo nie sú v dôchodkovom veku majú nárok na vdovské 12 mesiacov. Treba si všetko poriadne naštudovať. A tie čo majú deti majú nárok kým deti nevyrastú alebo kým sa znova nevydajú . Veď mladé vdovy s deťmi berú vdovské a sirotské. A že niečo povedali na pobočke to bohužiaľ nie je vždy smerodajné, zvyknú niekedy človeka odbiť, niekedy sami poriadne nevedia. Nemalo by to tak byť ale sme na Slovensku a už je to tak. Moja skúsenosť je taká že ak prídem na úrad s tým že to mám naštudované a vlastne viem na čo mám nárok je iná debata. Stáva sa že ak človek sa príde opýtať s tým že nevie tak ho
odbijú, treba ukázať že niečo vieš ak chceš niečo vybaviť. Viem aj o prípadoch kedy bol ľuďom priznaný invalidný dôchodok až po druhom či treťom odvolaní napriek tomu, že mali očividný nárok. Skrátka zaoberajú sa tebou až keď vidia že poznáš svoje práva, aj keď natrafíš občas na ochotnú úradníčka toto je slovenská realita. A vyratúva sa to tak že zosnulému sa vyráta plný invalidný dôchodok na aký by mal nárok keby žil a vdovské je 60% z tejto sumy. Čiže napr. môj poklad😢 zomrel 36ročný😢, vyrátajú mu invalidný dôchodok ako keby sa v čase smrti stal plne invalidný a z toho sa vyráta vdovský tých 60%.Keďže sme deti nemali budem ho poberať 12mesiacov.Za predpokladu že mal môj drahý odrobené roky =zaplatené poistné potrebné na vyplatenie invalidného vo veku36, majú na to na stránke tabuľku. Ak by nie dá sa doplatiť aj za zomrelého, ale mne by sa oplatilo doplácať len keby išlo o menšiu sumu. Vdove s deťmi sa oplatí doplatiť aj viac lebo to poberá kým deti nevyrastú. Ako to vyjde mne neviem, manžel podnikal a platil odvody ale bol nejaké obdobie na úrade práce, tak je možné že bude treba niečo doplatiť. Dám potom vedieť ako som dopadla😉

junova
14. jún 2018

@lussyl5 Konečne rozumná žena. Veľa žien si nič nenastuduje a len mudruju jedna pani povedala. Je to tak ako píšeš, že keď má žena nezaopatrené deti tak dostáva vdovské a sirotské kým sú dospele alebo dostuduju. Keď nemá deti a určitý vek berie vdovský dôchodok len 12 mesiacov. Ja dúfam, že môj manžel bude ešte dlho žiť ale keby sa mu nebodaj niečo stalo, tak máme dve nezaopatrené deti a ja by som do ich dospelosti poberala slušný vdovský dôchodok. Na prežitie a poplatky by nám to stačilo. A inak úprimnú sústrasť.

Strana
z2