Je 13. plat zákonom daný?
Ako to funguje s 13.platom?? Je povinný? Či môžu dať aj nejaké poukážky či ako?
13.plat patri medzi benefity, nie povinnosti 😉 my sme napriklad v praci nemali 13.plat ale vianocne odmeny. Ale to je tiez len dobra vola zamestnavatela. Ziadny zakon mu tuto povinnost neuklada.
Som v pracovnom procese takmer 30 rokov a 13. plat som este nevidela ani nezazila🤷♀️
Ti zgrlosi vo vlade isto maju!🤣
V Rakusku mame aj 13. aj 14. zienky moje.
Ach Slovensko nase🙏 Zasluzili by ste si vsetci a predovsetkym zeny!
Nie, nie je zakonom dany a bohuzial, mnoho slovenskych zamestnavatelov ho vobec nevyplaca.
@lienkashoppingqueen je to jedno, aj v Rakúsku len ročný plat rozdelia na 14 casti namiesto na 12
statny zamestnanci maju 13.platy, ci sa mylim? Vojaci, zamestnanci v kasarnach,… moja mamina ma taky plat ako upratovacka
@tehulka2011 myslim ze sa mylis, je rozdiel dostat 12x plat a vyzit z neho + 2x plat navyse, s ktorym akokeby neratas. Ale mas pravdu v tom, ze naozaj medy lizat to tu neni. Ziaden luxus. Priemer ako na Slovensku, ked uvazim, co a za kolko robim a co si mozem dovolit.
@vroni ok, to som nevedela. Chvalabohu teda ze su firmy ochotne firmy platit.
Nie povinnost to nie je. Skor by som povedala, ze v tejto dobe je to uz rarita a dost velka vyhoda, ak sa zamestnavatel rozhodne dat zamestnancom 13.plat
@lienkashoppingqueen, to tiež nie. Je obvykle zakotvený v kolektívnej zmluve a ta je záväzná pre všetky firmy v danej branzi. Takže "povinny" vlastne je (s výnimkami), ale nie daný zákonom.

Nie, nie je zákonom daný