Je bežné, že banka žiada doklad o pôvode peňazí?
Predala som auto a peniaze som chcela vložiť na účet. Čakala som, že ich jednoducho odovzdám pri priehradke, no pracovníčka si vypýtala aj kúpnu zmluvu a vysvetlenie pôvodu hotovosti. Dosť ma to zaskočilo, doteraz odo mňa pri vklade nič podobné nechceli. Je toto už bežný postup pri vyššej sume?
@anonym_autor pre boha za koľko si predala auto?
Od istej sumy majú takú povinnosť
Ano je to bezny postup, banka je povinna preverit povod penazi pri sume nad 10 tis. ak sa nemylim a podozrive transakcie alebo ak niekto vklada xkrat mensie ciastky v hotovosti atd. rozne scenare. Je to primarne prevencia proti praniu spinavych penazi, vyplyva im to zo zakona o ochrane pred legalizaciou prijmov z trestnej cinnosti.
@anonym_autor pre boha za koľko si predala auto?
@anonym_727fc4 nebolo to žiadne luxusné auto 🙂 Predala som ho za 13 500 €, preto ma ani nenapadlo, že pri vklade budú odo mňa pýtať doklad o pôvode peňazí.
@anonym_727fc4 nebolo to žiadne luxusné auto 🙂 Predala som ho za 13 500 €, preto ma ani nenapadlo, že pri vklade budú odo mňa pýtať doklad o pôvode peňazí.
@anonym_autor nuž moje auto stálo pri nákupe menej než tvoja pri predaji
@anonym_autor ano aj mna sa pytali ked som predala byt, zmluvu ale nechceli
@anonym_autor bežný postup už minimálne 10 rokov
Ano nad 10tisic normalne.
@anonym_autor nuž moje auto stálo pri nákupe menej než tvoja pri predaji
@anonym_727fc4 no a?
@anonym_86cd22 Pri predaji bytu? Kupujúci ti zaň platil v hotovosti?
Ja som raz chcela zmenit 400 libier na eura, este aj to sa pytali, odkial ich mam. Riadne psycho.
@anonym_86cd22 akoze si predavala byt a dostala si cash?
@anonym_727fc4 no a?
@mirage aj ja som vkladala peniaze po predaji a nik odo mna nič nepýtal.
Tu je už zakázané sa aj pýtať?
Je to normálne, že sa od určitej sumy pýtajú na pôvod peňazí. Myslím že nad 5.000 eur to bolo v SLSP. Ale zase na druhej strane, sa spýtaju len z povinnosti lebo im to ukladá zákon. Pracovník banky tam zaklikne nejakú kolonku v počítači a dovi dopo. Zbytočná formalita čo aj tak nič nelegálne neodhalí
@anonym_autor zákonná povinnosť. Preto treba vždy vkladať po 8000. Ak ťa to obťažuje
@anonym_autor zákonná povinnosť. Preto treba vždy vkladať po 8000. Ak ťa to obťažuje
@anonym_c8b68c ak by sa v ten isty den alebo tri dni po sebe vratila a vkladala po 8 tis. uz im to vyskoci ako podozriva transakcia (ak doteraz take nerobila) a spytaju sa aj tak
ja asi nerozumiem, s cim konkretne ma autorka problem alebo ci to len zazila prvykrat a zaskocilo ju to, lebo vyzera to asi takto - dobry den zakonna povinnost nam kaze informovat sa na povod penazi, aha samozrejme predala som auto, v poriadku dakujeme 🤷♀️
@anonym_autor je to bežný postup, dokonca nutný a čudujem sa, že si tie peniaze do ruky prijala. Vyššie sumy by mali ísť zásadne cez prevod.
@anonym_86cd22 akoze si predavala byt a dostala si cash?
@vikusjk ano nasledne som kupila novy mensi, pytali sa kde som tolko vzala aby povolili zase moju platbu noveho bytu
@anonym_86cd22 Pri predaji bytu? Kupujúci ti zaň platil v hotovosti?
@anonym_e19d58 aj cez uver z banky mi prisli od nich peniaze aj v hovosti
@anonym_86cd22 Ja sa pýtam na platbu pri predaji,ze či kupujúci platil v hotovosti?
@anonym_86cd22 Pre upresnenie,bolo to v roku 2026?Sumu, ktorú platil kupujúci za byt, delil na časti?
@anonym_c8b68c ak by sa v ten isty den alebo tri dni po sebe vratila a vkladala po 8 tis. uz im to vyskoci ako podozriva transakcia (ak doteraz take nerobila) a spytaju sa aj tak
ja asi nerozumiem, s cim konkretne ma autorka problem alebo ci to len zazila prvykrat a zaskocilo ju to, lebo vyzera to asi takto - dobry den zakonna povinnost nam kaze informovat sa na povod penazi, aha samozrejme predala som auto, v poriadku dakujeme 🤷♀️
@anonym_020849 už som tak vkladala viac krát za sebou a nikto sa nič nepýtal. Asi záleží od zamestnanca
@anonym_020849 no podla mna ma autorka s tym problem, ze vyzaduju predlozenie kupnej zmluvy ( a urcite si ju zalohuju+ mozno poslu dalej). Ako, chapem aj tomu, ze to musia hlasit, ale aby som banke ja predkladala kazdy papier a dokladovala "kazdy cent" tiez nie je okej. Ona im povedala, odkial peniaze ma, mali zaskrntut policko, nahlasit dalej, ak im to je potrebne a koniec...
@anonym_autor je to bezna povinnost banky vyplyvajuca zo zakona. Ja len nerozumiem, preco ti nemohol predavajuci poslat pri predaji na ucet. Uplne bezna zalezitost
No keby ste vedeli aké všelijaké zákonné povinnosti majú a aké údaje a informácie spracúvavaju a preverujú a čo všetko sú oprávnení
Je toho habadej
A nielen banky
@anonym_autor je to bezna povinnost banky vyplyvajuca zo zakona. Ja len nerozumiem, preco ti nemohol predavajuci poslat pri predaji na ucet. Uplne bezna zalezitost
@stanislavicenka a prečo by mal?Nie je to povinnosť.Tiez sme predali karavan na hotovosť kúpna zmluva svedok
@anonym_autor kupnu zmluvu by som im nedala iba ukázala, alebo len povedala, že som predala auto.
@stanislavicenka a prečo by mal?Nie je to povinnosť.Tiez sme predali karavan na hotovosť kúpna zmluva svedok
@anonym_autor kupnu zmluvu by som im nedala iba ukázala, alebo len povedala, že som predala auto.
@anonym_a58c60 nie je to povinnost, ale ja by som taku hotovost nenosila, nevyberala, ked dnes to ide vsetko elegsntne bezhotovostne.
Pokialsi ju ziadaju, kupnu zmluvu im predkladas a maju pravo si ju okopirovat a dolozit k dokladu o vklade

Preto je lepsie vkladat cez bankomat,to uz ma skoro kazda banka,take moznosti.
A ano je to bezny postup,musia overit povod penazi.