icon

Je telefonát z UPSVaR namiesto osobnej návštevy bežný?

priserapotvora
4. aug 2026

Dobry den vsetkym,
V aprili som podala ziadost o IP pre syna s PAS a pridruzenymi diagnozami. Vcera sa mi ozvali z UPSVaR telefonicky, ze ci mam cas odpovedat na par otazok.
Boli to otazky typu co zvladne a nezvladne moje dieta, ale aj absurditky typu ci sa vie sam oholit alebo zapnut kurenie (ma 12).
Na otazky som odpovedala slovne, pan mi ale vravel, ze skala je od 0-4, kde nula je nedokaze a 4 dokaze bez problemov. Cislo k mojej odpovedi ale priradoval on.
Az spatne mi doma doslo, ze vlastne neviem, co tam napisal, ake cisla. Mam moznost skontrolovat to? Tym, ze to bolo telefonicky, nevidela som, co tam pise. Aky je vlastne ten system?
Btw, je to bezny postup pri IP? Pocula som len o navstevach v domacom prostredi...
Pan mi potom uz len povedal, ze dotaznik spolu s mojou ziadostou a spravami ide k posudkovemu lekarovi a cca do mesiaca sa ozvu.
Kamoska cakala na rozhodnutie o opatrovatelskom a ztp rok (V Bratislave, bolo to este pred zavedenim Integrovanehi posudku).
Vdaka za vysvetlenie a zdielanie vasich skusenosti.

biba_18
4. aug 2026

neviem o čo ste žiadali - ale moja mama keď žiadala o odkázanosť, tiež mi volala pani z magistrátu (niečo ako keď tvoja kamoška žiadala, pred 2 rokmi) - čo vie mama chodiť, či používa paličku, či ju sprevádzame a podobne ...
myslím že nestíhajú... prešlo to z obcí a miest na upsvar, je to pre nich nové a nestíhajú ešte aj chodiť po domácnostiach ...

anonym_5a8805
4. aug 2026

@priserapotvora a ako mate istotu s kym ste sa bavili? Ved taketo info sa neposkytuju po telefone. Ani ste si nemali overit pracovnika. Mozete tvrdit sa s Vami nikto nenavil ako si overili oni Vas? Bola to nahravana linka? Ja sa s takymito uradmi bavim osobne alebo pisomne. Pamatate si meno? Ved mohol ten clovek napisat cokolvek.

anonym_27288c
4. aug 2026

@priserapotvora aj keby prišla osobna návšteva alebo si išla na úrad, neukazujú zápis ( mali sme pred rokom navstevu v byte, pokecali sme si a to je všetko, o 4 mesiace prišlo vyrozumemie, to isté na urade - ani raz sme nevideli čo písala pracovníčka.
Kamarátke povedz, že je potrebné nečakať ale urgovať.

anonym_141269
4. aug 2026

Buď rada. Mnohe matky musíš ísť na úrad osobne. Musia riešiť kde a s kým nechaju dieťa
Alebo musia cestovať do iného mesta

Tebe otázky môžu prísť absurdne, ale pracovnicka má dotazník a zrejme ho nemá rozdeľovaní ns viaceré vekové obdobia

anonym_62ef23
4. aug 2026

Máte právo nahliadnuť do spisu...a skala je opačne 0 nemá ťažkosti, 4 nedokáže vôbec daný úkon vykonať.