icon

Kto bude dediť?

8. sep 2025

Prosím o radu. Som druhýkrát vydatá. Mám dve dospelé deti, ktoré už nebývajú so mnou v spoločnej domácnosti. Dom som nadobudla do vlastníctva pri vyporiadaní bsm po prvom rozvode (vyplatením ex mnažela). Terajší manžel nemá súrodencov ani rodičov ani vlastné deti a má taktiež vlastnú nehnuteľnosť. Ked som sa vydávala rozhodli sme sa, že moj dom v prípade mojho úmrtia pôjde len na moje deti. Teraz si nie sme istí, čo sa stane s jeho majetkom v prípade, ak on zomrie po mne. Komu pôjde? Sme už vo vyššom veku, preto to pomaly riešime.

Strana
z2
autor
8. sep 2025
@balerina2025

@anonym_autor po muzovi dedi v 1 linii manzelka a JEHO deti, ak nie su tie a ani manzelka ,tak v druhej linii jeho rodicia , ak nie su rodicia, tak potom v 3 linii surodenci ak nie su surodenci tak v 4 linii prarodicia ak nie su ti tak ich potomkovia..

@balerina2025 dakujem velmi pekne za jasnu odpoved

trema
Autor odpoveď zmazal
anonym_371250
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zle ti napísala.
Občiansky zákonník 40/1964 Zb. Tu mas jasne napísané kto ako dedí zo zákona

balerina2025
8. sep 2025
@anonym_371250

@balerina2025 nemáš pravdu. V prvej línii je manželka a rodičia, ak je zomrelých bezdetný

@anonym_371250 ok

balerina2025
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prepac ale pomylila som sa.

spravne pise anonym ...250. mna to pomylilo.

takze ak MUZ zomrie skor, dedis ty a jeho rodicia ale kedze oni uz neziju ako pises, v tvojom pripade DEDIS TY.

billy_jean
8. sep 2025
@anonym_autor

Teraz som zmätená z druhej časti, čo tu niekto písal. Ak on zomrie prvý, jeho majetok nepripadne len mne ako jeho manzelke ale aj jeho príbuzným? To sa mi celkom nezdá..Alebo nečítam s porozumením

@anonym_autor v prvej línii je manželka a prípadne deti, ak sa nededí v prvej, ide druhá. Ak ty budeš žiť, dedíš v prvej ded. skupine.

draik
8. sep 2025

Dnes sa tu zišiel kongres vševedúcich? ;)

Manželka nikdy nededí v prvej skupine sama.
Manžel, ak dedí, tak dedí zo všetkého majetku zosnulého manžela.
Manželka nededí s rodičmi v prvej skupine.
Plnoletého potomka osvojiť nemožno.

Celá záležitosť zadávateľky sa dá efektívne a najjednoduchšie riešiť spísaním závetu.

balerina2025
8. sep 2025
@draik

Dnes sa tu zišiel kongres vševedúcich? ;)

Manželka nikdy nededí v prvej skupine sama.
Manžel, ak dedí, tak dedí zo všetkého majetku zosnulého manžela.
Manželka nededí s rodičmi v prvej skupine.
Plnoletého potomka osvojiť nemožno.

Celá záležitosť zadávateľky sa dá efektívne a najjednoduchšie riešiť spísaním závetu.

@draik dakujeme za upresnenie. ano, dnes sme mali zjavne zraz 🙂

saadve
8. sep 2025

@anonym_autor Pridaj sa do skupiny, kde ti poradia právnici. https://www.modrykonik.sk/group/1900/

Strana
z2