icon

Kto bude dediť?

8. sep 2025

Prosím o radu. Som druhýkrát vydatá. Mám dve dospelé deti, ktoré už nebývajú so mnou v spoločnej domácnosti. Dom som nadobudla do vlastníctva pri vyporiadaní bsm po prvom rozvode (vyplatením ex mnažela). Terajší manžel nemá súrodencov ani rodičov ani vlastné deti a má taktiež vlastnú nehnuteľnosť. Ked som sa vydávala rozhodli sme sa, že moj dom v prípade mojho úmrtia pôjde len na moje deti. Teraz si nie sme istí, čo sa stane s jeho majetkom v prípade, ak on zomrie po mne. Komu pôjde? Sme už vo vyššom veku, preto to pomaly riešime.

Strana
z2
anonym_2c66e8
Autor odpoveď zmazal
anonym_a10b7b
8. sep 2025

Na tvoj dom máš napísaný závet že pôjde len tvojím deťom? Bez závetu dostane každý 1/3 obe deti aj manžel.

anonym_474676
8. sep 2025

ak nema vobec ziadnu rodinu (tety, strykovia, bratranci, sesternice, ich deti...) tak jeho majetok dostane stat.. alebo spise zavet a moze ho dat komu chce

zuzinka888
8. sep 2025

Ved napiste zavet a dom dostane presne ten/tie komu ho chce zanechat.

autor
8. sep 2025

Áno, ja mám závet spísaný, že môj dom ide na moje deti.
On svoj dom chce dať po svojom úmrtí mojim deťom, a práve preto riešime, či to pôjde automaticky (aj keď sú to len moje deti ale sme manželia), alebo treba spísať závet aj z jeho strany voči mojim deťom.
On svojej rodine (bratranci sesternice) nechce dať práveže nič, radšej chce dať všetko čo vlastní mojím deťom, o ktoré sme sa spoločne starali 15 rokov (toľko sme spolu)

zuzanaete
8. sep 2025
@anonym_autor

On svoj dom chce dať po svojom úmrtí mojim deťom, a práve preto riešime, či to pôjde automaticky (aj keď sú to len moje deti ale sme manželia), alebo treba spísať závet aj z jeho strany voči mojim deťom.
On svojej rodine (bratranci sesternice) nechce dať práveže nič, radšej chce dať všetko čo vlastní mojím deťom, o ktoré sme sa spoločne starali 15 rokov (toľko sme spolu)

@anonym_autor Musi napisat zavet. Tvoje deti nie su jeho dedicmi.

anonym_a10b7b
8. sep 2025

Ak on nemá deti, manželku, súrodencov ani rodičov automaticky to pôjde na strýkov a tety, ak už nežijú tak na štát. Bratranci a sesternice nie sú dedičmi zo zákona.

Tvoje deti nie sú s ním v žiadnom vzťahu automaticky nemajú nárok na nič po ňom, iba ak bude závet.

januska12323
8. sep 2025

Nie tvoje deti po ňom nebudú dediť ak to nezabezpečíte inak. Nie sú rodina.

dusankomoj
8. sep 2025

To čo sú za informácie,baby? Po manželovi,ak nemá deti,tak všetko zdedí manželka( tvoje deti nedostanú nič,ak nenapíše záveť)A ak manželka mala dom nadobudnutý pred druhým manželstvom,tak po nej zdedia rovnakým dielom deti. Druhý manžel dedí iba s toho, čo nadobudli počas spoločného manželstva. A tam je ten pomer myslím 50% manžel a druhá polovica sa tiež nejako delí medzi deťmi a manželom,ale už neviem presne.

anonym_371250
8. sep 2025
@anonym_474676

ak nema vobec ziadnu rodinu (tety, strykovia, bratranci, sesternice, ich deti...) tak jeho majetok dostane stat.. alebo spise zavet a moze ho dat komu chce

@anonym_474676 nepíš bludy

anonym_371250
8. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor po ňom dedíš ty, keďže ste manželia

anonym_371250
8. sep 2025
@dusankomoj

To čo sú za informácie,baby? Po manželovi,ak nemá deti,tak všetko zdedí manželka( tvoje deti nedostanú nič,ak nenapíše záveť)A ak manželka mala dom nadobudnutý pred druhým manželstvom,tak po nej zdedia rovnakým dielom deti. Druhý manžel dedí iba s toho, čo nadobudli počas spoločného manželstva. A tam je ten pomer myslím 50% manžel a druhá polovica sa tiež nejako delí medzi deťmi a manželom,ale už neviem presne.

@dusankomoj kukam aj ja aké chujoviny tu píšu mnohé

kitycat
8. sep 2025

Preco to rovno neprepisete na tvoje deti s pravom dozitia? Aspon teda tvoj dom?

anonym_371250
8. sep 2025
@anonym_a10b7b

Ak on nemá deti, manželku, súrodencov ani rodičov automaticky to pôjde na strýkov a tety, ak už nežijú tak na štát. Bratranci a sesternice nie sú dedičmi zo zákona.

Tvoje deti nie sú s ním v žiadnom vzťahu automaticky nemajú nárok na nič po ňom, iba ak bude závet.

@anonym_a10b7b odkedy manželka nededí nič? Však píše, že to je terajší manžel

balerina2025
8. sep 2025
@anonym_371250

@anonym_474676 nepíš bludy

@anonym_371250 blbost dedi ZENA.

sense
8. sep 2025

Buď závet, alebo môže jeho nehnuteľnosť darovať tebe a po tebe budú dediť tvoje deti

katulienkax
8. sep 2025
@kitycat

Preco to rovno neprepisete na tvoje deti s pravom dozitia? Aspon teda tvoj dom?

@kitycat pretoze deti vedia rodicov aj o majetky pripravit

anonym_371250
8. sep 2025
@balerina2025

@anonym_371250 blbost dedi ZENA.

@balerina2025 aj si prečítala ten komentár, na ktorý som reagovala?

anonym_a10b7b
8. sep 2025
@anonym_371250

@anonym_a10b7b odkedy manželka nededí nič? Však píše, že to je terajší manžel

@anonym_371250 prečítaj si ešte raz s porozumením otázku
čo sa stane s jeho majetkom v prípade, ak on zomrie po mne

takže manželka už nieje, lebo zomrela čo sa stane s majetkom vdovca?

balerina2025
8. sep 2025
@anonym_371250

@balerina2025 aj si prečítala ten komentár, na ktorý som reagovala?

@anonym_371250 preklikla som. to nebolo tebe.

balerina2025
8. sep 2025
@anonym_a10b7b

@anonym_371250 prečítaj si ešte raz s porozumením otázku
čo sa stane s jeho majetkom v prípade, ak on zomrie po mne

takže manželka už nieje, lebo zomrela čo sa stane s majetkom vdovca?

@anonym_a10b7b no ak on nema nikoho, ani manzelku uz, nededi jeho vzdialena rodina potom? bratranci sesternice atd atd?
deti by dedili len kebyže ich ma osvojene nie?
alebo by musel spisat zavet aby dedili nevlastne deti..si myslim

anonym_371250
8. sep 2025
@balerina2025

@anonym_a10b7b no ak on nema nikoho, ani manzelku uz, nededi jeho vzdialena rodina potom? bratranci sesternice atd atd?

@balerina2025 vtedy áno, ale v prvom rade manželka spolu s rodičmi. Keď tí nežijú, tak súrodenci a ich deti.
Najjnednoduchsie je spísať závet na jej deti. Určite neprepisovat za života na nich

anonym_a10b7b
8. sep 2025
@balerina2025

@balerina2025 v poslednej skupine dedia starý rodičia ak nežijú tak ich deti takže strýko a teta, bratranci už nie

Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

billy_jean
8. sep 2025

Ak nebude mať spísaní závet, ta sa bude dediť zo zákona:
1. skupina: manžel + deti on nemá deti a ty už nebudeš žiť
2. skupina: ak by si už nežila, tak by dedili jeho rodičia a ak ani tí nežijú, dedia jeho súrodenci.
3. skupina: ak nemá rodičov ani súrodencov, prichádzajú na rad prarodičia, ich deti atď.
4. skupina: ak naozaj nemá žiadnych príbuzných, všetko pripadne štátu.

januska12323
8. sep 2025
@dusankomoj

@dusankomoj ona píše keď muž zomrie po nej.

anonym_371250
8. sep 2025
@billy_jean

2. skupina: ak by si už nežila, tak by dedili jeho rodičia a ak ani tí nežijú, dedia jeho súrodenci.
3. skupina: ak nemá rodičov ani súrodencov, prichádzajú na rad prarodičia, ich deti atď.

@billy_jean aj keby manželka žila, tak dedia po ňom spolu s ňou všetci z druhej skupiny. Takže si to uprav. Rodičia dedia spolu s manželkou v prvej skupine

balerina2025
8. sep 2025
@billy_jean

@billy_jean a kebyze si deti osvojí ci spise zavet, pripadne majetok tym detom nie?

autor
8. sep 2025

Teraz som zmätená z druhej časti, čo tu niekto písal. Ak on zomrie prvý, jeho majetok nepripadne len mne ako jeho manzelke ale aj jeho príbuzným? To sa mi celkom nezdá..Alebo nečítam s porozumením

balerina2025
8. sep 2025
@anonym_autor

Teraz som zmätená z druhej časti, čo tu niekto písal. Ak on zomrie prvý, jeho majetok nepripadne len mne ako jeho manzelke ale aj jeho príbuzným? To sa mi celkom nezdá..Alebo nečítam s porozumením

@anonym_autor po muzovi dedi v 1 linii manzelka a JEHO deti, ak nie su tie a ani manzelka ,tak v druhej linii jeho rodicia , ak nie su rodicia, tak potom v 3 linii surodenci ak nie su surodenci tak v 4 linii prarodicia ak nie su ti tak ich potomkovia..

anonym_371250
8. sep 2025
@balerina2025

@anonym_autor po muzovi dedi v 1 linii manzelka a JEHO deti, ak nie su tie a ani manzelka ,tak v druhej linii jeho rodicia , ak nie su rodicia, tak potom v 3 linii surodenci ak nie su surodenci tak v 4 linii prarodicia ak nie su ti tak ich potomkovia..

@balerina2025 nemáš pravdu. V prvej línii je manželka a rodičia, ak je zomrelých bezdetný

Strana
z2