Kto by po priateľovej smrti zdedil jeho dom?
dobrý deň, chcela by som sa opýtať na jednu otázku. Keď je dom napísaný len na priateľa s ktorým sa plánujeme vziať, nemáme ani deti, ale plánujeme tak po jeho smrti by dom zdedili deti? Alebo keby,že nemáme deti vôbec v tom prípade by to zdedila jeho rodina? keďže ja na katastri nie som napísaná ,alebo ako to je? Ďakujem
Prečo je dom iba naňho, ak ste ho kupovali zo spoločných peňazí?
V prípade ako sme my/priateľ kúpil dom na hypotéku/nie sme manželia, ale máme spolu syna. V prípade jeho smrti by to bolo ako?? Nakoľko je hypotéka ešte cca 30rokov
@draik prosim ta a ako sa da tomuto rozumieť?
1) Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.
Zaujima ma to tiež,lebo mam priateľa z ktorym žijem v spoločnej domácností viac ako rok,ale nema tu trvale bydlisko,preto ma zaujímalo ako sa to dokazuje.
@peterfeher1975 dedí váš syn iba
@sasa1310 to znamená, že ak by sa s ním niečo stalo, môžme tu pokojne bývať a ja napr platiť hypo??Nemôžu nás odtiaľ to jeho rodina vysťahovať?? Ďakujem
Tieto veci treba dať na papier počas života, ak ste kupili dom za spoločne peniaze prečo je dom iba ns jeho mene. Neblazni.. 1/2 ica jeho 1/2 tvoja. Už za života ak sa niečo stane nepojdeš na ulicu… ak budeš pristeľka a má žijucich rodičov dedite v 2 ded. sk. Ak budú deti a ty priateľka dedia oni. Ak manželka ty a deti. Nerozumiem, nepopáľte sa iba tým, že teraz je vzťah ružový, o 3 roky to tak byť nemusi a tvoje penize v dome sú fuč…
@peterfeher1975 nemôžu
Do čoho si sa to nechala namočiť preboha? Skončíš s holou riťou pre takúto blbosť...priateľ ťa pekne obalamutil. Prečo si na takéto niečo vôbec pristúpila? 🤦🏻♀️🤷
Mala som babu, co som jej prenajimala izbu, ktora zarobila vyse miliona korun v Kanade. Kupili byt s priatelov v Bratislave, bolo to vtedy vela vela penazi. No byt bol na neho. Rozisli sa, ale jej nezostalo nic. Nula. Nebud taka hlupa, neexistuje ze nie si spoluvlastnikom nehnutelnosti, ktoru platis. S ten ucet ak by ste na priatelovom ucte nasetrili napr 100 tisic, ak ucet nie je tvoj a priatel sa rozhodne, prides o vsetko. Tak daj to vsetko na poriadok.
Podľa mňa tá priateľ pekne odzubal. Ak by si zdedila po rodičoxh len dlhý tak také dedičstvo môžeš odmietnuť.
Dúfam ze máš s priateľom aspoň zmluvu o tom ze koľko si vrazila do domu. A hneď zajtra by som si šla otvoriť účet na vlastné meno.. Pretože keď sa priateľ ráno zle zobudí a vyhodí ta z domu tak ti ostanú len oči pre plač a vlastnú naivitu
Ja neverím,že niekto môže byť tak finančne negramotný a naivný.
Stále sa neprestávam diviť ako môžu byť ľudia hlúpi, obycajni, jednoduchí, ľahostajní a neviem čo ešte slušné by sa dalo napísať. Dom ste kupovali spoločne ale na LV je iba priateľ, tvoje peniaze chodia na jeho účet. No ty brďo, uvedomujes si že nemáš vôbec nič? Tvoj priateľ je naopak veľmi,, šikovný a múdry ". Stačí, že sa zle vyspí a môžeš sa zbaliť akurát tak do jednej tašky....
@janinah že? ťažko uveriteľné. Aby si niekto myslel, že keď kúpim dom s niekým spoločne a je na neho písaný, že je aj spoločný.
Neverím co čítam. Dalo si sa ľahko ovplyvniť a zmanipulovať. Urgentne by som riešila list vlastníctva,ak ste dom kupovali spolu máš byť na ňom tiež. Vlastný účet je zaklad. Ak sa priateľovi niečo stane alebo mu prepne ostaneš s holým zadkom. A dedičstvo po rodičoch môžeš odmietnuť ak dlhý prevyšujú prípadný získ

Tak dom je napísaný len naňho, ale kupovali ste spolu. Chyba. Autorka, ty aj pracuješ? Normálne ti výplata chodí na jeho ucet a to ta netrápi? Že teda, keď on umrie, keď už to teda tak riešiš, peniaze bude dediť jeho rodina? Doslova ti peniaze chodia cudziemu človeku a si v pohode?