icon

Kto by po priateľovej smrti zdedil jeho dom?

1. aug 2023

dobrý deň, chcela by som sa opýtať na jednu otázku. Keď je dom napísaný len na priateľa s ktorým sa plánujeme vziať, nemáme ani deti, ale plánujeme tak po jeho smrti by dom zdedili deti? Alebo keby,že nemáme deti vôbec v tom prípade by to zdedila jeho rodina? keďže ja na katastri nie som napísaná ,alebo ako to je? Ďakujem

Strana
z2
mamutka
1. aug 2023

Tak dom je napísaný len naňho, ale kupovali ste spolu. Chyba. Autorka, ty aj pracuješ? Normálne ti výplata chodí na jeho ucet a to ta netrápi? Že teda, keď on umrie, keď už to teda tak riešiš, peniaze bude dediť jeho rodina? Doslova ti peniaze chodia cudziemu človeku a si v pohode?

sasa1310
1. aug 2023

@mamutka ani sa mu nemusí nič stať. Stačí sa rozísť. Autorka je doslova hlúpa...nechcem uraziť

draik
1. aug 2023

@sasa1310
Trvalý pobyt nepreukazuje existenciu domácnosti pre dedenie.

lalala94
1. aug 2023

Prečo je dom iba naňho, ak ste ho kupovali zo spoločných peňazí?

sasa1310
1. aug 2023

@draik no som si aj myslela, že to stačiť nebude.

peterfeher1975
1. aug 2023

V prípade ako sme my/priateľ kúpil dom na hypotéku/nie sme manželia, ale máme spolu syna. V prípade jeho smrti by to bolo ako?? Nakoľko je hypotéka ešte cca 30rokov

chiccco
1. aug 2023

@draik prosim ta a ako sa da tomuto rozumieť?

1) Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

Zaujima ma to tiež,lebo mam priateľa z ktorym žijem v spoločnej domácností viac ako rok,ale nema tu trvale bydlisko,preto ma zaujímalo ako sa to dokazuje.

sasa1310
1. aug 2023

@peterfeher1975 dedí váš syn iba

peterfeher1975
1. aug 2023

@sasa1310 to znamená, že ak by sa s ním niečo stalo, môžme tu pokojne bývať a ja napr platiť hypo??Nemôžu nás odtiaľ to jeho rodina vysťahovať?? Ďakujem

tmonika
1. aug 2023

Tieto veci treba dať na papier počas života, ak ste kupili dom za spoločne peniaze prečo je dom iba ns jeho mene. Neblazni.. 1/2 ica jeho 1/2 tvoja. Už za života ak sa niečo stane nepojdeš na ulicu… ak budeš pristeľka a má žijucich rodičov dedite v 2 ded. sk. Ak budú deti a ty priateľka dedia oni. Ak manželka ty a deti. Nerozumiem, nepopáľte sa iba tým, že teraz je vzťah ružový, o 3 roky to tak byť nemusi a tvoje penize v dome sú fuč…

sasa1310
1. aug 2023

@peterfeher1975 nemôžu

evaachesa
1. aug 2023

Do čoho si sa to nechala namočiť preboha? Skončíš s holou riťou pre takúto blbosť...priateľ ťa pekne obalamutil. Prečo si na takéto niečo vôbec pristúpila? 🤦🏻‍♀️🤷

liv1
1. aug 2023

Mala som babu, co som jej prenajimala izbu, ktora zarobila vyse miliona korun v Kanade. Kupili byt s priatelov v Bratislave, bolo to vtedy vela vela penazi. No byt bol na neho. Rozisli sa, ale jej nezostalo nic. Nula. Nebud taka hlupa, neexistuje ze nie si spoluvlastnikom nehnutelnosti, ktoru platis. S ten ucet ak by ste na priatelovom ucte nasetrili napr 100 tisic, ak ucet nie je tvoj a priatel sa rozhodne, prides o vsetko. Tak daj to vsetko na poriadok.

sense
1. aug 2023

Podľa mňa tá priateľ pekne odzubal. Ak by si zdedila po rodičoxh len dlhý tak také dedičstvo môžeš odmietnuť.
Dúfam ze máš s priateľom aspoň zmluvu o tom ze koľko si vrazila do domu. A hneď zajtra by som si šla otvoriť účet na vlastné meno.. Pretože keď sa priateľ ráno zle zobudí a vyhodí ta z domu tak ti ostanú len oči pre plač a vlastnú naivitu

draik
1. aug 2023

@chiccco
Spoločným bývaním, nákupmi, hradenim nákladov atď. Čiže doklady a výpovede susedov napríklad. Keďže zjavne nemáte deti, môžte spísať závet, ten má prednosť pred dedením zo zákona.

janinah
1. aug 2023

Ja neverím,že niekto môže byť tak finančne negramotný a naivný.

ajka006
1. aug 2023

@draik áno?! (myslím to, že zaveť má prednosť pred dedenim), niekde som čítala, že u nás sa vydediť nedá, že sa musí dediť minimálne zo zákona

draik
1. aug 2023

@ajka006
Neopomenuteľnými dedičmi sú len potomkovia. Vydediť, zo zákonných dôvodov, možné je.

ajka006
1. aug 2023

@draik ešte otázočka: ako je to s notárom, nemusí pozvať / prizvať / informovať všetkých pozostalých? Pred rokmi (v 2017) mi zomrela mama a ohľadne dedičstva ma vôbec nikto nekontaktoval, nie je notár povinný si zistiť všetkých pozostalých alebo je to naopak? Ďakujem za odpoveď.

draik
1. aug 2023

@ajka006
Bol nejaký majetok, ktorý sa dedil? Kto obstaral pohreb?

ajka006
1. aug 2023

@draik sestry.... okrem bytu, ktory mama prepisala na sestry, mala ešte nejaké pozemky, čo viem a aj podiely v lese

draik
2. aug 2023

@ajka006
Notár lustruje, ale vždy môže byť nejaká chyba. Preto sa pýta toho, kto obstaral pohreb. Ak aj bezprostredne bolo dedičské konanie, už s tým s veľkou pravdepodobnosťou nič neurobíte, pretože uplynul dlhý čas.

martul
2. aug 2023

Stále sa neprestávam diviť ako môžu byť ľudia hlúpi, obycajni, jednoduchí, ľahostajní a neviem čo ešte slušné by sa dalo napísať. Dom ste kupovali spoločne ale na LV je iba priateľ, tvoje peniaze chodia na jeho účet. No ty brďo, uvedomujes si že nemáš vôbec nič? Tvoj priateľ je naopak veľmi,, šikovný a múdry ". Stačí, že sa zle vyspí a môžeš sa zbaliť akurát tak do jednej tašky....

kvetinka75
2. aug 2023

@janinah že? ťažko uveriteľné. Aby si niekto myslel, že keď kúpim dom s niekým spoločne a je na neho písaný, že je aj spoločný.

ajka006
2. aug 2023

@draik ďakujem za odpoveď. Prajem pekný deň.

vikiki29
2. aug 2023

@autorka dúfam, že máš aspoň doživotné právo užívania domu ak si už pristúpila na takúto sprostosť (prepáč za výraz). Toto nezachráni ani svadba, po prípadnom rozvode odídeš s holým zadkom, bohužiaľ.

fiafia
2. aug 2023

Neverím co čítam. Dalo si sa ľahko ovplyvniť a zmanipulovať. Urgentne by som riešila list vlastníctva,ak ste dom kupovali spolu máš byť na ňom tiež. Vlastný účet je zaklad. Ak sa priateľovi niečo stane alebo mu prepne ostaneš s holým zadkom. A dedičstvo po rodičoch môžeš odmietnuť ak dlhý prevyšujú prípadný získ

Strana
z2