icon

Kúpa bytu na prenájom

18. máj 2021

Popisem nasu situaciu, otazka je ci by ste za danych okolnosti isli do toho a kupili byt na prenajom :

- byvame vo vlastnom, bez hypoteky
- manzel zamestnany, ja na materskej
- zvazujeme kupit maly byt na prenajom, dostavany bude cca o 2 roky
- financovanie by bolo cez hypo pricom ja by som musela nastupit do prace (aspon na 3/4 uvazok, mozno by stacil 1/2) skor ako mi skonci rodicak, iba z manzeloveho platu by nam to nevyslo (dieta bude mat cca 2,5 roka)
- z prenajmu by sme hradili hypo + poplatky na byt - mesacne by sme z toho nemali ziaden zisk, islo by len o dlhodobu inevsticiu kedy by nam vpodstate niekto cudzi (najomnik) splatil (kupil) byt
- kym bude dostavany jeho cena este vzrastie (na zaklade situacie na trhu s realitami, ceny proste rastu) ale mi ho kupime za sucastnu cenu, ak chceme mozeme ho hned potom predat a mame zarobenych par tisic € (samozrejme budeme musiet zaplatit dan zo zisku)
- byt bude treba zariadit takze minieme aj nieco z nasich uspor
- ked nastupim do prace tak splacanie hypo (v pripade ze nebude hned prenajaty, nenajdme hned najomnika atd) by bolo ltt, ak by vobec vyslo, ratam so sukromnou skolkou kedze s umiestnenim malych deti je problem

Isli by ste za danych okolnosti do toho?

draik
18. máj 2021

Ak budete odkázaní na príjem z nájmu, tak idete do toho po funuse (už teraz je neskoro, aj skrz poklesu dopytu kvôli covidu).

mabenn
18. máj 2021

Ja som mala kúpený byt na prenájom, po rokoch som to nechala a predala so ziskom. Rozdiel bol v tom, že som to kupovala pred rodinou a práve pri malom dieťati som sa to rozhodla zabaliť. Čo sa týka vašej situácie, zdá sa mi to dosť náročné, ovplyvní to chod rodiny, minimálne to sa mi nepozdáva, že budeš musieť kvôli tomu skôr do práce od dieťaťa. Ono vízia je to pekná, ale má to samozrejme ďalšie aspekty, vyššie nespomínané, napr. aké máte s mužom povahy na tento typ biznisu, či máte nejaké skúsenosti, je to tak trochu práca s ľuďmi, či máte zvážené prípadné riziká, ktoré môžu po ceste vyskočiť. Nie je to len o tom kúpiť, prenajímať a zarobiť, je to zložitejšie. Ale v každom prípade je to na vás dvoch.

martina1201
18. máj 2021

Nešla by som do toho. Priveľa rizík a veľa premenných. Neviem síce v ktorom meste to plánujete, ale ceny prenájmov klesajú. A časom budú ešte klesať. A budú klesať aj ceny nehnuteľností..... Ceny sa dlhodobo nebudú držať takto vysoko, lebo platy sa nezvyšujú a náklady stúpajú. Banky stále sťažujú branie úverov.....

ddd333
18. máj 2021

Určite áno

mabenn
18. máj 2021

A ešte čo mi na tom vyslovene nesedí, je ten fakt, že muž robí pre developera a je to byt, ktorý sa postaví o 2 roky...

guiseppinka
18. máj 2021

@mabenn co ti na tom nesedi? Zacinajuca novostavba

momager
18. máj 2021

@mabenn v Ba uplne normalne ze na byt cakas aj 3 roky

mabenn
18. máj 2021

@guiseppinka ze sa tam budu miesat pracovne vztahy s biznisom a ze za 2 roky sa moze vselico stat ..ked chcem kupit byt na prenajom, nemusim ho kupovat od sefa za 2 roky, ale hned

mabenn
18. máj 2021

@momager ja viem ako funguju novostavby, ide mi o to odkial prisiel ten napad

sasa1310
18. máj 2021

@mabenn pretože až o 2 roky budú mať na hypotéku. Teraz nemajú na nič. Banka im úver nedá

mabenn
18. máj 2021

@sasa1310 situaciu som pochopila

lubka73
18. máj 2021

@tanapeta asi to maju vsade inak, my sme tiez rezervovali a platili len zalohu, nebolo mat treba hypo schvalenu , tu sme riesili cca po roku od podpisu rezervacnej zmluvy este v predstihu min rok ked sme dostali super podmienky a byty maju dostavat koncom tohto roku
a autorke ak ho budete predavat skor tak to nebude len 20% zo zisku ale momentalne 34% - 14% este aj zdravotku treba zaplatit

qetka
18. máj 2021

mne na materskej ratali prijem vo vyske vyssieho rodicovskeho prispevku, kedze pokial mam schvalenu matersku, tak ho budem poberat az do 3 rokov dietata. Neviem, ci to plati v kazdej banke, ale spytat sa spytaj 🙂

qetka
18. máj 2021

@tanapeta ani moj svagor si nebral hypo hned. Zalohu mal v hotovosti a hypo riesil po kolaudacii. A bolo to celkom huste, lebo meskal s platbou, on je taky, ze ma cas na vsetko, baba z banky bola ako slimak pomala, tak uz vsetci mali byty odovzdane a on este neschvalenu hypo a termin na platbu o mesiac presvihnuty. Ale nakoniec to dobre dopadlo, Takze nie je pravda, ze musi byt hypoteka pri rezervacii...

ninusa221
18. máj 2021

Aj naši rozmýšľajú nad kupov bytu a chaty... ale maju 2 stale príjmi a to sa boja čo sa stane neviem no odraca ma že si na materskej...aj ked byty pojdu stale hore...

autor
19. máj 2021

@draik odkazani v akom zmysle? My z najmu nebudeme minat na nasu beznu spotrebu, najomne bude sluzit len na financovanie tej hypo a poplatkov na byt

autor
19. máj 2021

@mabenn uz sme byt prenajimali tak v tomto akusenosti mame. Ake dalsie rizika? Ak nebude dlhsie najomnik tak to poriahneme z uspor a byt mozeme stale predat. Kdeze ide o maly byt a tie sa predavaju naozaj rychlo a dobre z tohoto obavy nemame. Jedinu nevyhodu vidim v tom skorsom nastupe do prace - ak teda bude nutne koli hypo.

autor
19. máj 2021

@mabenn 😂 robia to tak bezne, zamestnanci si rezervovali uz 20 bytov, niektory aj aj 2 prave na prenajom. Pri predchadzajucom vacsom projekte bolo zamestnancami kupenych az 50 bytov ... a nejdem ti hovorit ze si vyberaju tie najlepsie - teda podla moznosti si vyberaju poschodie, orientaciu, parkovacie miesto pri vchode pripadne garaz pri vyrahoch, atd tieto byty sa pri spusteni predaja ani nedostanu fo ponuky pre zaujemcov

autor
19. máj 2021

@lubka73 jj ok, na zdravotku som zabudla ale stale ak sa zvysi cena len o 15 000 tak obratom pri pridaji hned po kupe zarobim 10 tisic

mabenn
19. máj 2021

Vsetko viete, skusenosti mate, tak co ti da tema na MK kde vacsina prispievajucich nema vlastnu skusenost? Vies do coho ides, tak smelo do toho. Dieta ma pol roka? No snad o 2 roky zapadne vsetko do planu....

sasanka605
19. máj 2021

Papierovy byt by som v dnesnej dobe nekupovala

autor
19. máj 2021

@sasanka605 a dovod? Ako bolo spominane v BA sa tak byty bezne kupuju, ked prides uz na postavenu bytovku tak nemas z coho vyberat lebo byty su davno predane + ideme zaplatit len rezervacny poplatok (cca 2% z celkovej sumy) a realna kupa bude az po kolaudacii

lubka73
19. máj 2021

Autorke jasne beriem, aj u nás tak stúpla cena, dokonca už teraz tie iste byty predávajú o 40 tis. drahšie , čiže ak Vám to vychádza určite by som do toho isla

ajka0207
19. máj 2021

Máte veľmi neštandardné podmienky, zvyčajne je rezervačný poplatok okolo 10%

sasanka605
19. máj 2021

Ano kupuju, to viem. Kamarátov brat s celou rodinou sa uz 2 roky nevie dostat do svojho papieroveho, uz dokonceneho, bytu. Nie je skolaudovany, hold smola, developer sa neponahla. On byva u kamarata. Dalej ceny stavebneho materialu isli hore o dost, plus ceny bytov nadalej stupaju. Aby sa vam nestalo ze za dva roku zrazu dostanete dolozku o inflacii a podobne k zmluve a zaplatite o dost viac. Ale to je otazka ci mas nejakeho dobreho pravnika, aby ste sa vyhli takym veciam. Posledna vec su problemy s kolaudaciou a materiálmi ktore sa pouzivaju. Aby si si to vedela dozorovat, co a ako tam robia, v tvojom buducom byte. Pre mna to znamena viac starosti ako uzitku v konecnom dosledku. Pri starsom byte zaplatis firme aby obhliadla byt a dozvies sa nedostatky.

lusyc
19. máj 2021

A ďalšie dieťa neplánujete?
Myšlienka je to dobrá, že investovať, ale človek mieni a nakoniec je všetko inak.

autor
19. máj 2021

@ajka0207 ako kazdy zamestnanec danej firmy pri kazdom ich projekte ...

autor
19. máj 2021

@sasanka605 ano viem to dozorovat, ak sk necitala vyssie - manzel je zamestanec firmy takze uz pocas vystavby bude chodit na stavbu pracovne takze si bude vediet presne pozriet co a ako sa robi konkretne v tom “nasom” byte. My byt vyplatime az po kolaudacii takze ak by aj nastali nejake problemy tak dojdeme len o zalohu ktora je doslova par tisic (2% z kupnej ceny) a platime ju z uspor

Este stale to je rizikove?

autor
19. máj 2021

@lusyc nie, 2 nam stacia 😂

Vsak preto sa pytam tu - aby som pripadne dosla na to v com by mohol nastat problem. Zatial jedinu nevyhodu vidim v mojom pripadnom skorsom nastupe do prace co ale tiez nie je uplne zle kedze dieta uz bude mat cca 2,5 roka a ja sa asi budem vediet dohodnut na slratenom uvazku.

guiseppinka
19. máj 2021

Chod isto do toho. Za tychto podmienok, ktore mas...