icon

Má prenajímateľ bytu nárok na podporu v nezamestnanosti?

michaelaaa02
30. okt 2025

Dobrý deň, viete mi prosím poradiť, ja ako fyzická osoba - nepodnikateľ bez živnosti, keď prenajimam byt, mám nárok na podporu v nezamestnanosti? Po niekoľkých rokoch budem bez práce. Ďakujem.

Strana
z2
anonym_b24c0d
30. okt 2025

@michaelaaa02
Ano mas narok. Prenajimanie v tom nezohrava rolu.

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@anonym_b24c0d

@michaelaaa02
Ano mas narok. Prenajimanie v tom nezohrava rolu.

@anonym_b24c0d takže v čestnom vyhlásení mam uviesť, že nie som ako SZČO? Nebudú ma tak brať?

billy_jean
30. okt 2025

Tak si SZČO? Ak áno, tak nemôžeš byť registrovaná. Ak si FO-nepodnikateľ prenajímajúca nehnuteľnosť, vieš byť na UP a poberať podporu.

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@billy_jean

Tak si SZČO? Ak áno, tak nemôžeš byť registrovaná. Ak si FO-nepodnikateľ prenajímajúca nehnuteľnosť, vieš byť na UP a poberať podporu.

@billy_jean som ako FO-nepodnikatel, prenajímajúca nehnuteľnosť.

aliziana
30. okt 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 no a to znamená, že nie si SZČO ;)

melanta
30. okt 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 čiže nie si SZČO, to znamená, že môžeš poberať podporu aj popri prenajímaniu nehnuteľnosti. Samozrejme, ak spĺňaš ostatné podmienky - že si v posledných 4 rokoch mala minimálne 730 dní poistenia v nezamestnanosti.

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@aliziana

@michaelaaa02 no a to znamená, že nie si SZČO ;)

@aliziana aj keď som registrovaná na Daňovom úrade a mám pridelené len DIČ, ale bez živnosti sa pod tým rozumie, že nie som ako SZČO? 🙂

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@melanta

@michaelaaa02 čiže nie si SZČO, to znamená, že môžeš poberať podporu aj popri prenajímaniu nehnuteľnosti. Samozrejme, ak spĺňaš ostatné podmienky - že si v posledných 4 rokoch mala minimálne 730 dní poistenia v nezamestnanosti.

@melanta Áno, mám odpracovaných vyše 15 rokov vkuse 🙂 Tak potom už rozumiem, ak som registrovaná na Daňovom úrade a mám pridelené len DIČ bez živnosti, tak nie som ako SZČO, správne chápem? 🙂

negymama
30. okt 2025
@michaelaaa02

@aliziana aj keď som registrovaná na Daňovom úrade a mám pridelené len DIČ, ale bez živnosti sa pod tým rozumie, že nie som ako SZČO? 🙂

@michaelaaa02 moj muy prenajima dlhodobo byt, registrovanz na dan. urade, s pridelenym cislom podava dan. priznanie, nie je zivnostnik.

ked stratil pracu, ako klasicky zamestnanec, isiel na UP, a normalne dostaval 6 mesiacov podporu v nezamestnanosti, pretoze splnal podmienky, Jeho prenajimanie bytu nikoho nezaujimalo.

anonym_2efec3
30. okt 2025
@michaelaaa02

@anonym_b24c0d takže v čestnom vyhlásení mam uviesť, že nie som ako SZČO? Nebudú ma tak brať?

@michaelaaa02 pokial ta niekto nenatrie. inac mas prijem takze si odrbvacka.

anonym_2efec3
30. okt 2025
@negymama

@michaelaaa02 moj muy prenajima dlhodobo byt, registrovanz na dan. urade, s pridelenym cislom podava dan. priznanie, nie je zivnostnik.

ked stratil pracu, ako klasicky zamestnanec, isiel na UP, a normalne dostaval 6 mesiacov podporu v nezamestnanosti, pretoze splnal podmienky, Jeho prenajimanie bytu nikoho nezaujimalo.

@negymama prenajimanie bytu len tak? OKKKKKKej :D

negymama
30. okt 2025
@anonym_2efec3

@anonym_2efec3 co znamena len tak? ved pisem , ze je registrovany na dan. urade, ma pridelene DIC a plati z tychto prijmov dan.

negymama
30. okt 2025
@anonym_2efec3

@anonym_2efec3 na prenajimanie bytu nemusis mat zivnost, staci registracia,

melanta
30. okt 2025
@michaelaaa02

@melanta Áno, mám odpracovaných vyše 15 rokov vkuse 🙂 Tak potom už rozumiem, ak som registrovaná na Daňovom úrade a mám pridelené len DIČ bez živnosti, tak nie som ako SZČO, správne chápem? 🙂

@michaelaaa02 áno, správne chápeš.

luliu
30. okt 2025
@anonym_2efec3

@anonym_2efec3 zase odborníčka, čo prd vie a vypisuje hlúposti

basska_b
30. okt 2025

Tu skor otazka stoji, ze ci ma clovek narok na podporu v nezamestnanosti, aj ked ma prijem z prenajmu nehnutelnosti.
Ak predtym pracoval a z toho si platil odvody - socialne poistenie, tak narok ma.
Z prijmu z prenajmu sa odvody neplatia. Len dan.

negymama
30. okt 2025
@basska_b

Tu skor otazka stoji, ze ci ma clovek narok na podporu v nezamestnanosti, aj ked ma prijem z prenajmu nehnutelnosti.
Ak predtym pracoval a z toho si platil odvody - socialne poistenie, tak narok ma.
Z prijmu z prenajmu sa odvody neplatia. Len dan.

@basska_b presne tak, prijmy z prenajmu nepatria medzi tzv. aktivne prijmy, su to ostatne prijmy, plati sa z nich dan z prijmu podla platnych predpisov.
moj muy plati, /predpokladam ye aj autorka za 15 rokov/, riadne odvody o.i. aj poistne v nezamestnanosti, pracoval od skoly cele desiatky rokov a jediny x v zivote si uplatnil narok na podporu v nezamestnanosti, aj to nevycerpal celych 6mes, lebo si nasiel pracu.

prijem z prenajmu ma len doplnkovy, byt prenajima rodine len par deiatok eur nad skutocne vydavky.

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@anonym_2efec3

@negymama
@negymama áno aj ja podávam daňové priznanie...
@anonym_2efec3
@anonym_2efec3 skôr sú odrbávači, tí čo prenajímajú na čierno... ja som sa zaregistrovala na Daňovom, tak ako sa patrí a každý rok podávam daňové a platím daň z prenájmu.

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@negymama

@basska_b presne tak, prijmy z prenajmu nepatria medzi tzv. aktivne prijmy, su to ostatne prijmy, plati sa z nich dan z prijmu podla platnych predpisov.
moj muy plati, /predpokladam ye aj autorka za 15 rokov/, riadne odvody o.i. aj poistne v nezamestnanosti, pracoval od skoly cele desiatky rokov a jediny x v zivote si uplatnil narok na podporu v nezamestnanosti, aj to nevycerpal celych 6mes, lebo si nasiel pracu.

prijem z prenajmu ma len doplnkovy, byt prenajima rodine len par deiatok eur nad skutocne vydavky.

@negymama presne tak, celých viac ako 15 rokov platím odvody, mala som jedného zamestnávateľa celých 15 rokov, poctivo som sa zaregistrovala na Daňovom kvôli prenajmu. Len bohužiaľ moju agendu v práci presunuli do zahraničia, tým pádom moje miesto je zrušené. Ďakujem za upresnenie, len som sa zľakla, lebo včera som čítala, že keďže vykazujem určitý príjem, tak nemám nárok na podporu.

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@negymama

@negymama ešte prosím ťa otázočka, mám na úrade spomenúť, ze poberám pasívny príjem alebo nemusím riešiť?

anonym_2efec3
30. okt 2025
@michaelaaa02

@negymama
@negymama áno aj ja podávam daňové priznanie...
@anonym_2efec3
@anonym_2efec3 skôr sú odrbávači, tí čo prenajímajú na čierno... ja som sa zaregistrovala na Daňovom, tak ako sa patrí a každý rok podávam daňové a platím daň z prenájmu.

@michaelaaa02 ale to mas potom ako prijem ci nie?

negymama
30. okt 2025

tu napr. v tejto teme sa to rozobera, prispievatelky horovia, ze boli aj pripady, ze UP sa nevedel ako.
ze priznala prijem z prenajmu, pani z up to zistovala a zaviedli ju do evidencie, v jednom pripade aj poberala davky v nezamestnosti.
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/prenajom-nehnutelnosti-a-davka-v-nezamestnanosti/

negymama
30. okt 2025
@michaelaaa02

@negymama ešte prosím ťa otázočka, mám na úrade spomenúť, ze poberám pasívny príjem alebo nemusím riešiť?

@michaelaaa02 no muz to nespomenul , jeho to ani nenapadlo.

negymama
30. okt 2025

toto je poslednz prispevok z temy

Zdravím možno niekomu pomôže. Bola som dnes na UPSVaR a je to dovolené, ak je pridelené len DIČ z daňového úradu fo-nepodnikatel, môže byť v evidencii úradu prace a poberať podporu. Takýto príjem sa zdanuje podľa
§6 ods. 3 Z. DP.

mamina7070
30. okt 2025

ano je to v poriadku normalne sa mozes evidovat a poberat podporu

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@negymama

toto je poslednz prispevok z temy

Zdravím možno niekomu pomôže. Bola som dnes na UPSVaR a je to dovolené, ak je pridelené len DIČ z daňového úradu fo-nepodnikatel, môže byť v evidencii úradu prace a poberať podporu. Takýto príjem sa zdanuje podľa
§6 ods. 3 Z. DP.

@negymama len ci im to mam aj povedať... niekde som čítala, že treba upozorniť na to... sa normálne bojím, lebo peniaze potrebujem, mam jedno dieťa a len z príjmu bytu, ktorý prenajimam, nevyžijem, keďže mám ešte aj hypotéku na krku...

negymama
30. okt 2025
@michaelaaa02

@negymama len ci im to mam aj povedať... niekde som čítala, že treba upozorniť na to... sa normálne bojím, lebo peniaze potrebujem, mam jedno dieťa a len z príjmu bytu, ktorý prenajimam, nevyžijem, keďže mám ešte aj hypotéku na krku...

@michaelaaa02 tak co ti poradit, tak nehovor.

negymama
30. okt 2025
@michaelaaa02

@michaelaaa02 pozri, dostanes formular, kde vyplnis pravdivo vsetky skutocnosti, ak ten formular nebude obsahovat udaj o pripadnom prijme z prenajmu...co by asi mal obsahovat, ak sa tento prijem vylucoval s evidenciou prip. poberanim podpory - tak to vidim tak, ye uspvar by ta mal upozornit na skutocnosti, ktore brania poberaniu podporz ci evidencii? ci?

michaelaaa02
autor
30. okt 2025
@negymama

@michaelaaa02 pozri, dostanes formular, kde vyplnis pravdivo vsetky skutocnosti, ak ten formular nebude obsahovat udaj o pripadnom prijme z prenajmu...co by asi mal obsahovat, ak sa tento prijem vylucoval s evidenciou prip. poberanim podpory - tak to vidim tak, ye uspvar by ta mal upozornit na skutocnosti, ktore brania poberaniu podporz ci evidencii? ci?

@negymama pozerám tie papiere a je tam otázka, či som SZČO s uvedením IČA, čo ja IČO nemám, iba DIČ... ale v čestnom vyhlásení je otázka, či vykonávam nejakú zárobkovú činnosť... zajtra ráno zavolám na úrad...

negymama
30. okt 2025
@michaelaaa02

@negymama pozerám tie papiere a je tam otázka, či som SZČO s uvedením IČA, čo ja IČO nemám, iba DIČ... ale v čestnom vyhlásení je otázka, či vykonávam nejakú zárobkovú činnosť... zajtra ráno zavolám na úrad...

@michaelaaa02 tak skus

Strana
z2