Majú deti z prvého manželstva nárok na náš byt?
Viete mi poradiť? S manželom chceme kúpiť byt mame 2 deti, ale keby náhodou sa mu niečo stalo on má ešte 2 deti z prvého manželstva? Musím ich potom vyplácať z našej nehnuteľnosti? Ďakujem
@mariska1989 nemyslela som to..ze koľko detí toľko nehnutelnsti - len skratka, aby mali niečo po otcovi. A nie do konca zivota "vycixiavat" moji rodicia tiez pripísali za svojho života dom na súrodencov a tým by sa asi aj vec autorky vyriešila).
@kittykat22 presne tak som to myslela..ale nie všetci sú s chrbtovou-kostou. mojibrodicia dali tiez dom na mladších súrodencov- a ti starší to neberú ako krivdu..neboli o nič upravený...
@emchuana no ak ste spisali papier....ze si nebudu narokovat uz na ine....ak su vyplatene....ale svedok musi byt tiez...pred notarom.....
Ale aj v takomto pripade nemoze manzel uz nic vlastnit....lebo potom by mohli podat namietku vysky dedenia....co by im mohlo prejst...a dovtedy sa bohvie ako zmenia zakony....ak darovacov zmluvou....treba mysliet na to kto je darca...aby to nebolo napadnutelne.
@emchuana moj dedko mal dvoch synov z prveho manzelstva a dvoch synov z druheho manzelstva. Majetok prepisal na synov z druheho manzelstva. Moj otec a jeho brat nezdedili nič ani neboli vyplateny. Aj takyto sposob existuje velmi jednoduchy. Tvoj problem v mojej situacii by trapil aj mna.
@ajka0207 nie je pravda....mozes....rovnako ako mozes napisat zavet....zavet ma prednost pred dedicstvom
@panelacikova dedia rovnakým dielom manželka a deti. Ak byt vlastnia obaja manželia ako v tomto prípade, tak je úplne jasné, že len polovica ide do dedičského konania. Polovicu už ona vlastní.
@panelacikova či vieš o nejakom zákone kde máš jasne stanovené, že manželka dedí 50 % a druhých 50 % deti? Lebo taký ja nepoznám. A na to som písala, že nech mi ho nájde.
Ja sa stále bavím o dedičstve po ňom a jeho podiele. To snáď ani nemusím písať, že keď ona vlastní 1/2 bytu, že to nie je dedičstvo po ňom. Tak nemá čo ona dediť niečo čo už vlastní. Zbytok čo je jeho majetok ide rovným dielom a nie 50% ona a 50% deti.
@sasa1310 to bude vyhodnotene za ucelove...
Osemetna zalezitost
Mozno ste urobili jednu chybu - zo starej nehnutelnosti ste vyplatili JEHO deti a vy ste sa zadlzili zas na 30 rokov? naco vyplacat deti za zivota. Mohli ste si tie peniazky uzivat. Takto to je blbe, keby ste tie peniaze pouzili na novu, myslim ze by ta tak neskrelo...
A potom este zalezi, kolko % ste obaja dali na tu novu. Ak 50:50, nebodaj ty viac, tak ta chapem
Bohuzial, byt macochou nesie so sebou plno neprijemnych situacii...
@pieksamaki ale no. Kto to kedy bude riešiť. Nemusia sa hneď zobrať naspäť. Veľa ľudí to takto robí. Prepisovať na dieťa za života tiež nie je výhra. Ak je tam hypotéka, vecné bremeno nemôže byť na LV a je to tým pádom veľký risk do budúcna. Takto je to najjednoduchšie. Nebude čo dediť, nebudú môcť nič napadnúť tie staršie deti.
@haley7897 tvoj muz nemusi vydedit tvoje deti z predchadzajuceho vztahu. Oni totizto dedit po nom ani nebudu. On s nimi pravne nic nema. Su to cudzi ludia pre neho. Dedia iba vase spolocne deti. Co on ma s tvojimi detmi z minulych vztahov?
Asi som len ja ta divna, ale ked ich vyplatil a dal im zaklad do zivota, teraz ked to potrebovali najviac na rozbeh a nie az o 40 rokov, ked uz budu mat hypoteky starsie deti vyplatene a s druhou zenou si ide kupovat nehnutelnost, na hodnote ktorej sa bude podielat aj ona, tak nevidim na tom nic zle, ze sa chce zabezpecit, aby v buducnosti nemusela skoncit na ulici.
Zial poradit neviem, ja som to vyriesila tak, ze som si byt kupila na seba a este pred manzelstvom, chlap mal svoj mensi tiez nadobudnuty pred manzelstvom a kazdy si splacal svoje.
@sasa1310 no hej....ale niekedy nevies...
Nikdy som tuto temu neriesila, ale zaujalo ma to.
Takze priklad, ona a jej manzel vezmu hypo na byt, splacaju, dokopy zaplatia trebars 200 000. Splatia vsetko do 10 rokov a on na 11.rok zomrie. Ona v tom byte samozrejme stale byva so svojimi detmi. Polovica bytu je jej, polovica bola manzelova. Je povinna v ten moment, ako on zomrie, vyplatit vsetky deti? Z tych 100 000-co je cast po manzelovi-je 20% pre ñu a kazde jedno z deti? A to im musi vyplatit hned? Ak ma uz dospele aj vlastne deti, a vsetky deti to po nej budu okamzite chciet, a ona nema tych 80 000 na vyplatenie 4 dedicov, co potom?
@sasa1310 však to staci len prepísať tu nehnutelnost na manželku- naco rozvod.
@tenerifka vidis a tu je vidiet, ze sa ani nezamyslaju nad tým, hlavne, aby už dospelé deti dedili aj cez mŕtvolu jeho ženy - skratka by musela predať nehnuteľnosť, aby vôbec mala...nehovoriac o tom, ze by eventuálne ešte nebol splateny byt.
@emchuana Vsetky deti su dedicia, bez rozdielu ci s nimi zije alebo nie. Splodil ich a mal by prispievat rovnakou ciastkou na ich vychovu.
Druha stranka je, ze mne sa to nezda spravodlive, ked si manzelia (novy zvazok) vezmu uver, splacaju nehnutelnost, napr. Zena prispieva 80% a muz 20% na splatky uveru. Muz zomrie a deti z predchadzajuceho vztahu dedia mozole macochy. Vtedy to uz nikomu nevadi 🤨.
Uplne rozumiem preco sa na to pytas, bohuzial je to tak ze dedia deti majetok po rodičovi, vsetky. Tomu vyplateniu celkom nerozumiem, nejaký právnik to riešil s vami? Skúste sa keď tak poradit ohľadom novej nehnuteľnosti s právnikmi tiež. Moja mama to riesila tak, ze dom je napísaný priamo na brata. Rovnako viete napísať vy dom priamo na deti. Popravde zit s niekym, pracovat na dom a ak sa niečo stane partnerovi riešiť vyplácanie jeho podielu detom nie je vobec lakava predstava, človek cchce mat klud a nie bojovať o strechu nad hlavou. Hlavne terax ked ceny nehnuteľností su 100tisice..
@desore no ano.ale musi byt zapisany v RL dietata..a od toho je aj vyzivne.....aj ked uz napriklad neziju s nimi v spolocnej domacnosti......ano..voci tomu sa da osetrit pravne...pricom nechce clovek byt nespravodlivy...ale druhe manzelstvo je uz druhy zivot s niekym inym..aj v dobrom aj v zlom........preto predvidavi a rozumni ludia si to osetria....kazdy je hyena...hlavne ked treba..a nemusi prist k hadkam na dedicskom konani...kazdy sa citi byt ukrateni.....ale sud neberie do uvahy emocie..energiu...zivot....je to iba delba majetku a %....preto je to niekedy tazke....aj pre samotnych zucastnenych.....sami nevedia na com su

@calin presne tak ďakujem za názor