Mám nárok na dom aj ja?
Ahojte. Mám takú otázku... Zaujíma ma pohľad na vec niekoho tretieho...
V roku 2019 sme začali (vtedy) ešte s priateľom stavať rodinný dom. Pozemok už mal kúpený (ten kupoval keď sme sa ešte nepoznali) na projekte začal vtedy pracovať s tým že spolu sme ho doladili podľa našich predstáv a pod... 11 mesiacov na to sme sa sťahovali. Všade je samozrejme písaný muž a aj hypotéku si bral on sám... Ja som do domu investovala niečo cez 10 000€ (zobrala som rýchlo úver trebalo súrne poplatit nejaké veci).
V roku 2022 sa z nás stáli manželia. Doteraz som to nejak neriešila lebo si veľmi dobre uvedomujem že po finančnej stránke je to proste naozaj manželove... ALE(!!!) Stavali sme to spolu ako partneri... Každý deň z práce som utekala na stavbu a robila všetko čo som urobiť mohla, denne varila robotníkom a robila dievča pre všetko keď bolo treba. Je tu kus mňa, cítim sa tu ako doma a beriem to ako aj svoj dom.
Teraz nedávno prebehla kolaudácia a čakáme na zápis do katastra kde treba vypísať či je dom vo vlastníctve osobnom alebo sme vlastníci obaja. Nebavili sme sa zatiaľ o ničom, ale vôbec neviem či mam manželovi narovinu povedať že si myslím že aj ja mám právo byť písaná ako vlastník alebo sa vôbec k tomu nemám vyjadrovať ak to nenavrhne on sám?
Nikdy nebol dôvod sa o tom baviť... Proste prirodzene sa vyjadrujeme o všetkom ako o našom spoločnom... lenže dom sa staval keď sme neboli svoji a "investovala" som do domu značne nižšiu sumu ako manžel. Nuž neviem... Má dcéru z predošlého vzťahu (neboli zobraty) a už niekoľko krát sa malá vyjadrila, že jediná dedička lebo je prvorodena🤣🤌🏻 čo ja len v tichosti prejdem aby som nepovedala niečo čo budem hľutovať. Mam pocit že by som sa aj ja mala nejako poistiť, chrániť
Môže ta dopísať ti napísať Napf 10perc podiel za tých 10 tis. Ale ako polovičnej spoluvlastník by som ja partnera nedala, pokiaľ by to nebolo n a polovicu. V prípade rozvodu máš nárok na vyplatenie polovici splátok hypo počas manželstva ale rovnako aj on polovicu splátok z tvojho úveru. Keďže aj jedno aj druhé ste splácaní zo spoločných peňazí uz
@negymama ja som si toho vedoma, len realna situacia ja a muz, vzali sme hypo, na chalupu 50tis, ked sa rozideme tak mam narok za 7r po splateni na 50% ceny chalupy, momentalne asi 90tis, cize 45. Ak by som bola v autorkinej situacii tak dostanem 25, trosku nepomer a to sa bavime o chalupe nie RD
@aneetra práve preto som sa prišla "poradiť" sem ak ma niekto podobnú skúsenosť... Ja rozumiem tomu že on dal do toho viac a pod... Ale tiež sa chcem cítiť ako vo svojom to je celé...
Samozrejme nechcem na to nijako tlačiť. Ďakujem za komentár
@negymama bavime sa o zapise LV a nie vyrovnani v pripade rozvodu ci smrti.
Autorka ale tebe nepomôže iného skúsenosť. Ty sa musíš porozprávať so svojím mužom . Ako to vidí on. A podľa toho sa zariadiť.
Úplne vážne, nemáš závideniahodnu situáciu, ak sa stane, že on to bude vidieť opačne ako ty. 🙁
Rady treba brat take ake su, kym ta nikto neuraza. Neviem, ci viac dementne reci nie su tie, ze dala som zanedbatelnu sumu do domu, chodila som tam varit, chcem polku domu za stovky tisic eur. Aj ked zarabam ovela menej a sama by som si taky dom nikdy nemohla dovolit ani len v polovicnej hodnote.
Uz teraz ako manzelka pri rozvode a aj keby muz zomrel zajtra z toho domu dostanes spolu s dietatom viac, ako si kedy do neho dala, ale stale to nie je dost.
@anjelicek26 na lv sa da zapisat aj pomerom, podla financovania do domu pred manzelstvom, priklad 1 ku 10, a nasledne splacat spolocne a kazdy by mal po rozvode narok na pol. splatok.
@negymama tak da sa vsetko, prakticky na nu moze napisat aj cely dom. Bavime sa o tom, co je v momentalnej situacii fer - a to je byt spolu-dlznik a aj spolu-vlastnik... teda smer banka...
@liljana 🙂 áno stále mi je málo... Keď sa nechcete a neviete vcítiť do toho o čom tu píšem tak prosím opustite túto tému a ďalej sa nevyjadrujte... Dovidenia
Toto je verejna tema na verejnom serveri, ked nechcete, aby sa tu niekto vyjadroval k vasim odpovediam k inym odpovediam, chodte debatovat na svoj facebook alebo na svoj sukromny portal. Ale ok.
@liljana a vy choďte mudrovať do nejakej inej skupiny🙂 alebo sa naučte byť slušná... Písať že mi stále nie je dosť a pod môžete svojej kamoške a nie mne✌🏻 rozbor si robte inde dovidenia
Slusna? Vazne? Kto tu normalny prispevok oznacil za dementne kecy? Asi mame rozdielny nazor na slusnost.
@liljana dovidenia
Ja stale nechapem, ze preco ta toto zacalo trapit az teraz, ked sa kolauduje.
Mate za sebou ziadost o ruku, svadbu a dieta na ceste...
No ked o vsetkom hovori ako onvasom, tak moz3s len pockat ako to dopadne a potom sa len pytat, preco aj dom nie je vas.
Zaroven, kolkonsi si ty usetrila kym ste neboli svoji? Ci vsetko si investovala do jedla?
Autorka,ty si ale kus nepríjemnej zenskej. Čo si čakala,že ti ti všetci napíšeme, aký je manžel zlý,lebo tá nedá na LV kvôli 10 000 e a vareniu pre robotníkov na stavbe. Tvojich 10000 pri 300000 doma alebo aký má manžel je naozaj len kvapka vody. Konkrétne 1/30. Nech ťa teda dá na LV v tomto podieli.
@kittykat22 ale my ju chápeme. Preto som napísala, že nie je v závideniahodnej situácii. Na druhej strane , ak sa bude jednať o tvojho syna, ktorý za slobodna začne vybavovať hypotéku a stavbu domu, mal by partnerku, ktorá vložila do domu maximálne desatinu hodnoty (a to beriem hodnotu domu 100 000€, čo je aktuálne nereálne, takže to môže byť skôr dvacatina hodnoty a menej), tak tiež by si trvala na Tom, aby tam syn napísal aj nevestu?
Môže a musí to komunikovať autorka len so svojím mužom a podľa toho sa rozhodnúť, čo ďalej a ako to bude brať.
A áno žena ťahá vždy (väčšinou) za ten kratší koniec vo väčšine situácii ohľadne financií, starostlivosti o dieťa a tak ďalej 🙁
@kittykat22 Ak by to bol môj syn, tak mu jasne vysvetlím, že žiadne dieťa nemá hodnotu polovice domu, ktorý on zaplatil zo svojho.
Mimochodom, on už dieťa má aj s ex, takže pochybujem, že druhé veľmi chcel.To skôr autorka a teraz sa chce aj vďaka dieťaťu dostať k domu. Chlap opustil prvú ženu, môže to urobiť znovu, ale prečo by mal kvôli tomu prísť aj o dom? Reálne si treba uvedomiť, že dieťa môže mať muž hocikedy a s hocikým, dom si však každý rok nový nekúpi. Zabudni na city a romantiku, tu ide o peniaze. Žijeme v ére, keď vzťahy nie sú na celý život a tomu sa ľudia aj flexibilne prispôsobujú.
@negymama osobne si myslím, že on za tie 2-3 roky trvania hypotéky neuhradil na splátke samotnej hypotéky viac než 10 000. (to by musel mať stovku splatenú za 10 rokov, že) 🙂
takže sú vlastne k dátumu sobášu viac-menej vyrovnaní.
autorka: musíš sa porozprávať s manželom, my to tu nevyriešime. ja ti úplne rozumiem, čo ti behá hlavou, už nie si sama, už budeš mať dieťa. nebyť toho, tak raz aj "vyhodená na ulicu" sa sama otrasieš a zariadiš. ale nie s dieťaťom na krku. čiže
1. rozhovor
2. ak nebude mať námietky, máte to vyriešené
3. ak bude mať námietky, požiadaj aspoň o čiastkový zápis, napríklad 1/3 (skús rozumne vypočítať, kto koľko do toho vložil, prípadne prirátajte pozemok, urobte podiely a v takom nech ťa zapíše - už aj vrátane pozemku. možno to vyjde len na 1/4, neviem. v každom prípade urobte v tom poriadok).
4. ak bude mať námietky a zubami-nechtami bude trvať na tom, že to bude napísané iba na ňom, oznámila by som mu, že nech si rieši odo dňa pôrodu MD a následne RD, lebo JA idem zarábať. a nebude ma zaujímať, z čoho bude platiť on ten SVOJ dom.
ktorási tu zabŕdla ohľadom druhej diskusie. neviem, možno som to bola aj ja, čo sa vyjadrila tam trošku inak. ale stále vidím rozdiel v tom, ak spláca dom 2 roky, je to nový dom a hypo povedzme na 30 a rozdiel v tom, ak niekto má dom už takmer splatený, ešte nie sú poriadne ani manželia, alebo sa práve vzali a ten druhý chce polovicu.....
nehovoriac o tom, že ideš rodiť aj jeho dieťa. akosi tu niektoré sfanatizované emancipované ženy zabúdajú (alebo mali naozaj super deti - pokojné a zdravé, alebo majú prípadne babky, dedkov.... či manželov doma na "HO"), že starostlivosť o dieťa môže byť veľmi komplikovaná a tá žena väčšinou fakt nemá čas pracovať (ak hovoríme o HO) a už tobôž do práce chodiť do bežného zamestnania.
@kittykat22 za to nemá žiadny právny nárok byť na LV. Neriešime tu starostlivosť o dieťa. Nech ju dá na LV podielovo kvôli tým 10000 a potom uvidí,aké mu autorka bude kvôli tomu podielu robiť peklo pri rozvode,ako to človek číta v diskusiách.
@eeffka presne o tomto som písala včera. že je sakra rozdiel byť vlastníčkou a rozdiel dostať vyplatené 50% z hypotéky....
@heleninamama no......asi chápem, ako myslíš svoj príspevok, ale to nešťastné vyjadrenie: "že žiadne dieťa nemá hodnotu polovice domu, ktorý on zaplatil zo svojho"......
aby sa ti toto raz nevrátilo.. veľmi idiotsky sformulovaná veta, prepáč.
Každopádne toto sa malo riešiť pred stavbou, teraz je to už len na vôli manžela. Bez ohľadu na to, kto tu čo napíše. Jedine, že by sa sem chcel vyjadrit manžel 😃
.. porozpravaj sa s nim .. ak s tebou bude suhlasit tak super a ak nie tak mas celkom problem .. inak celkom nechapem , ze sa o takych veciach spolu nebavite v zaciatku ...u nas to bolo prirodzene a spontanne sa o takych veciach bavit hned ... ved ste zakladali rodinu, byvanie ...
autorka - koľko rokov má tá jeho prvá dcéra teraz?

@eeffka ma okrem 10 tisic, narok na polovicu splatok hypoteky uhradenych pocas trvania manzelstva. Ak maju vysoku hypo s velkymi splatkami, moze to dat aj dost penazi.