Mám nárok na dom aj ja?
Ahojte. Mám takú otázku... Zaujíma ma pohľad na vec niekoho tretieho...
V roku 2019 sme začali (vtedy) ešte s priateľom stavať rodinný dom. Pozemok už mal kúpený (ten kupoval keď sme sa ešte nepoznali) na projekte začal vtedy pracovať s tým že spolu sme ho doladili podľa našich predstáv a pod... 11 mesiacov na to sme sa sťahovali. Všade je samozrejme písaný muž a aj hypotéku si bral on sám... Ja som do domu investovala niečo cez 10 000€ (zobrala som rýchlo úver trebalo súrne poplatit nejaké veci).
V roku 2022 sa z nás stáli manželia. Doteraz som to nejak neriešila lebo si veľmi dobre uvedomujem že po finančnej stránke je to proste naozaj manželove... ALE(!!!) Stavali sme to spolu ako partneri... Každý deň z práce som utekala na stavbu a robila všetko čo som urobiť mohla, denne varila robotníkom a robila dievča pre všetko keď bolo treba. Je tu kus mňa, cítim sa tu ako doma a beriem to ako aj svoj dom.
Teraz nedávno prebehla kolaudácia a čakáme na zápis do katastra kde treba vypísať či je dom vo vlastníctve osobnom alebo sme vlastníci obaja. Nebavili sme sa zatiaľ o ničom, ale vôbec neviem či mam manželovi narovinu povedať že si myslím že aj ja mám právo byť písaná ako vlastník alebo sa vôbec k tomu nemám vyjadrovať ak to nenavrhne on sám?
Nikdy nebol dôvod sa o tom baviť... Proste prirodzene sa vyjadrujeme o všetkom ako o našom spoločnom... lenže dom sa staval keď sme neboli svoji a "investovala" som do domu značne nižšiu sumu ako manžel. Nuž neviem... Má dcéru z predošlého vzťahu (neboli zobraty) a už niekoľko krát sa malá vyjadrila, že jediná dedička lebo je prvorodena🤣🤌🏻 čo ja len v tichosti prejdem aby som nepovedala niečo čo budem hľutovať. Mam pocit že by som sa aj ja mala nejako poistiť, chrániť
@nelca0510 preboha prečo by ste mali písať že môj manžel je zlý?!
Rozumiete že sme a ešte o ničom z toho nebavili a ja som sa tu pýtala žien či vôbec o niečo začať debatu?
Môj príspevok si prečítajte pozorne kde jasne píšem že si uveodmujem že po finančnej stránke je to všetko manželove ale že cítim že je to aj moje dielo a tak teda či niečo navrhnúť alebo nechať tak ...
Mám toho najlepšieho muža na svete 🤍 dobrého a starostlivého... Prišla som si po radu či pri tejto príležitosti mu povedať o svojích pocitoch... To však neznamená že tu niekto zo mňa bude robiť nevďačná alebo chamtivca a podobne. Čítať s porozumením
@heleninamama to čo ste si dovolila napísať?! Dieťa ktoré čakáme sme chceli obaja a vyprosim si aby ste tu takto vypisovala že pochybujete že ho chcel a podobné...a písať že cez dieťa sa chcem dostať k nejakému majetku. Ako si vôbec môžete niečo také doovlit napísať... To že ste to tak urobila vy neznamená že to tak robí každá žena
@panelacikova 13 rokov má dcéra.. je mala a rozumiem že tie reči sú len výplody jej mami ale samozrejme je mi to nepríjemné
@mondolina každý, kto číta túto diskusiu pochopí, že som písala o cene domu. lebo v nie jednom príspevku som uviedla, nech do toho zarátajú aj pozemok a nech jej zapíše podielovú časť (ale už aj vrátane pozemku). možno má pozemok od rodiny za 5000. čo ty vieš? nie všade sú pozemky ako v BA, kde stojí 600 m2 500.000 eur.......
@panelacikova pozemok dostal v podstate "zadarmo" jeden pán mu nebol schopný zaplatiť za objednanu službu dlhodobo sa natahovali a nakoniec mu zaplatil pozemkom ktorý však nebol stavebný...trebalo vybavovať výnimku
@panelacikova
píše že pozemok kúpil ešte pred, teda sa naňho nevzťahuje hypo.
to len tomu k tvojmu, že sú si teraz rovní čo sa týka výdavkov. no nie sú.
autorka ako prvé ignoruje útočné komentáre, tie ti nedajú nič. ohľadom veku dcéry som sa pýtala preto, aby som nadobudla predstavu, nakoľko je jeho dcéra už "odchovaná", či zabezpečená. keďže má 13 tak cca polovicu "chovu", ak si smiem dovoliť nadviazať na prvú časť vety, už majú za sebou (muž a jeho bývalá). určite sa s ním musíš porozprávať o tom, čo cítiš a čo hlavne môže nastať v prípade, ak dom už bude takmer aj splatený, ale len na ňom a jemu sa niečo stane.
ono totiž čím staršie dieťa má, tým viac by mal riešiť, že treba zaobstarať hlavne to mladšie. ak by bola jeho dcéra dospelá, dokonca by sa žiadalo, aby ten dom raz prepísal celý na teba. nechce sa mi to tu vysvetľovať, rozumný človek pochopí... naopak, ak by tá prvá mala napríklad 3 roky, tak by jeho uvažovanie o tom, že dom ostane iba na neho, bolo celkom rozumné, lebo by zvažoval zabezpečiť obe deti rovnako. no ale si tu ešte ty a mal by ťa zabezpečiť tiež. samozrejme, raz iste aj ty prispeješ opäť do rozpočtu, ale bavíme sa o súčasnej situácii.
čiže tému určite otvor, ak by oponoval tým, že myslí aj na tú prvú dcéru, tak sa s ním dohodni, že nech jej radšej utvorí nejaký fond na štúdiá a tam odkladá nejaké peniaze, ale že aj ty chceš mať istotu. ide o to, že ak dnes ste uhradili za DOM 200.000 formou hypotéky, budete ju spoločne splácať (ste manželia a nech si píše kto chce, čo chce, majetok nadobudnutý či splácaný odo dňa sobáša je spoločný)... no ako som spomínala, o 30 rokov ten dom môže stáť pokojne aj 600.000 eur a ty tak či tak, ak by sa manžel pobral skôr, budeš musieť vyplácať jeho prvej dcére nehoráznu sumu. viac-menej to vychádza tak, že ak ceny porastú 3-násobne, budeš jej vyplácať akoby polovicu jeho momentálnej hodnoty, čiže o eurá (čiastku) by si ju tak či tak nemohla "obabrať", dostane tak či tak polovicu, ale momentálnej hodnoty. skús mu to takto vysvetliť. lebo tie ceny za 30 rokov určite porastú minimálne 3-násobne. no a ak to na teba nenapíše, tak buď asertívna a oznám mu, že na MD ostáva on. ty píšeš, že tiež dobre zarábaš, respektíve kým si pracovala, si zarábala. tak nech on je na MD, a nech si platí dom. inak, ja som veľmi zvedavá, ako sa k tomu postaví. dáš vedieť?
Tak sa ho opytaj. Najhorsi vysledok bude taky ako je teraz, a potom budes vediet na com si a trosku mysliet aj na zadne vratka, aby si mala kam ist, ked sa manzelovi nieco stane a bude treba dom predat, aby si mohla vyplatit jeho prvorodenu dceru.
@mondolina áno, ale veľmi dobre vieš, že pozemky sú zapísané na katastri zvlášť. autorka si v podstate na pozemok ani nerobí nárok. píše celý čas o dome a istotách...
ozaj autorka - koľko stál vlastne ten pozemok, dom, hypo, to všetko, vieš nám tu dať konkrétne čísla? aspoň približné? možno potom niektoré zmenia/zmeníme názor 🙂
aha, už vidím, má ho takmer za nič.....
@mondolina už uviedla autorka, že pozemok za protislužbu. takže so všetkými vybavovačkami nech "stál" 10.000. aj so zavedením infraštruktúry.... čiže toľko, koľko dala autorka za úver. prakticky lietajú vo vzduchu splátky za 2 roky, čo nebude horibilná suma....
@nelca0510 preco by robila peklo? Ona si na to vzala uver - ma na to narok. Ked s tebou raz muz vymetie, tak sa mu budes este klanat 🤦🏻♀️ uz to vidim
@kittykat22 inak vidíš tu iróniu ( berte v úvodzovkách), berieme (diskutujeme), že tam vložila 10000 eur, ale som si teraz uvedomila, že je to zobrane ako rýchlo úver, a ten úver sa teraz musí splácať zo spoločných peňazí. Tak ak sa má zarátať tento vklad do domu, tak aj to, že sa to teraz spláca z bsm, čiže aj manžel na tých 10000 prispieva 🤷♀️
@kittykat22 presne tak. My máme nehnuteľností viac. Jednu financoval z 90 % manžel, hypo bola len na neho (neboli sme vtedy ešte svoji), ďalšia sa kupovala vyložene z peňazí, ktoré som zarobila ja atd. Ale na všetkých a od začiatku figurujeme ako vlastníci obaja. Cez to nejde vlak. Je to naša dohoda ešte z čias pred manželstvom a držíme sa jej. Nikdy sme neriešili také to "ja som dala toľko, ty toľko". Všetko berieme ako spoločný majetok, ktorý raz pripadne deťom.
@tiezjedna my to tiez tak mame, muz mal pred svadbou byt a plus dost odlozenych uspor /zarobil v zahranici/ , ja som mala vlastny maly byt.
teraz mame pozemok, dom spolocny, spolocne sme splacali /chvalabohu hypo je uz vyse 2r splatena/, ja som zarabala menej, mali sme 4 deti, takze vysoke zarobky a starostlivost o 4 male deti nejde dokopy, to kazdy hadam uzna.
@kittykat22 o to predsa vôbec nejde. Nepochopila si pointu. Píšem o prístupe, ktorý v našej rodine funguje. A nehnevaj sa na mne, ale na tom, že dokážeme zarábať a investovať nič hamižné nie je😉 Skús to prekusnúť.
A nieje pravdou aj fakt, že poznatky o zákonoch sú u vás nedostatočné a ani partner/manžel o tom ani neuvažuje(lebo nevie)?
@kittykat22 prosím ťa, neprežívaj to tak...😉 Rozcítila si sa tak, že si úplne OT. Vráť sa k téme.
Nečítala som všetko, lebo je tu toho veľa, tak sa ospravedlňujem, ak idem písať niečo, čo tu už bolo. Ale na LV môžu byť spoluvlastníci zapísaný v rôznych podieloch. Nemusí byť dom v BSM, ani nemusí byť "fifty fifty". Proste podľa hodnoty domu, sumy hypotéky a ďalších faktorov by autorka mohla byť vlastníčkou napríklad 1/10, alebo inej čiastky. Ale vzhľadom k tomu, že si brala pôžičku a investovala do domu aj svoju prácu, plus ďalej do domu investuje počas manželstva (všetko, čo sa do domu od svadby kúpilo, bolo zo spoločných peňazí), by som na autorkinom mieste trvala na zápise do LV.
@kittykat22 Sme na Slovensku. Tu nie je odnikiaľ ďaleko do "civilizácie".
@kittykat22 trošku si odbočila od témy. tých ľudí, ktorí skupujú nehnuteľnosti pre zárobok, nie je tak veľa. veľa je tých, ktorí majú peniaze a zabezpečujú deťom. ale to je vedľajšie. chcela som zareagovať napríklad na tvoju myšlienku, že ľudia hlúpnu, lebo nemajú kultúru alebo nežijú kultúrou. nuž, ja asi hlúpnem jedna radosť. ja totiž kultúrou absolútne nežijem 🙂 kino vidím raz za 3 roky, aj to preto, lebo dcéra má záujem ísť na niečo so mnou, čo už tiež padne, lebo už je puberta, divadlá akože fakt nemusím.... možno by som aj, ale vadí mi ten ich predpísaný "dress code", keby som mohla ísť v kraťasoch a tričku, alebo rifliach, možno by som chodievala občas... nejaké výstavy či prezentácie umelcov - nehrozí.... rôzne akcie v meste alebo priamo akcie mesta? no OK, ak ma niečo zaujme, že hrá nejaká fajn kapela, idem na hodinku pozrieť a domov. vôbec proste nežijem kultúrou, možno tak raz za 2-3 roky na hodinu 😀
som skrátka úplne iný typ a myslím si, že nás je veľa, ktorí uprednostníme napríklad prírodu pred kultúrou 🙂 to ale neznamená, že hlúpneme. to neznamená, že nečítame. že si nevyberáme zdroje, z ktorých čítame. že nemáme otvorené oči, apod. to len tak na okraj...
- ale inak dosť súhlasím s tvrdením, že vo všeobecnosti sú slováci naozaj takí, ako ich opisuješ, ale nemyslím si, že je v tom spojitosť so skupovaním nehnuteľností 🙂
@kittykat22 Reagovala som na to, že si písala, že ľudia zo satelitov nemôžu ísť do divadla napríklad. Ak chcú, môžu. K tomu, ktorý národ je aký, sa vyjadrovať nebudem. Nemám rada zovšeobecňovanie.

@panelacikova
a pozemok kto zaplatil?
keď píšeš, že už teraz sú vyrovnaní.