icon

Mám nárok na dožitie v partnerovom dome?

21. okt 2021

Dobrý deň,
s partnerom žijem v jeho dome cca 5 rokov. Do domu investujem aj svoje financie, tieto si zapisujem. Partner mi vravel, že ak budem v jeho dome žiť ako jeho partnerka viac ako 10 rokov, že v prípade jeho úmrtia mám právo v jeho dome dožiť.
Je to pravda?
Ďakujem za všetky odpovede

Strana
z2
zdena1990
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
21. okt 2021

@zdena1990 čo sa dá?

lindusss2016
21. okt 2021

Tym, ze si jeho partnerka, investujes a staras sa o dom, ti automaticky nebude nic patrit, ani nebudes mat ziadne pravo. Moja sestra zila s partnerom 19 rokov, budovala domacnost, po rozchode jej pravne nepatrilo absolutne nic. Vyplatil ju, ale bolo to jeho slobodne rozhodnutie. Ale keby pocas toho vztahu umrel, mala by smolu. Ako uz bolo pisane, ak ma na dom hypo, nemoze ta dat zapisat akp vecne bremeno, po splateni ano, ale stale nebudes moct s majetkom nijak nakladat.

0silvia0
21. okt 2021

autorka a pred 5-timi rokmi si bývala kde? Na tvojom mieste by som do domu žiadne svoje financie neinvestovala, ale mala by si myslieť na svoj budúci život a svoje peniaze investovať do svojho. Nevieš ako dopadne váš vzťah...

zdena1990
Autor odpoveď zmazal
ibrunova
21. okt 2021

Sklamem ťa, kamoška bola vydatá, mala v dome trvalý pobyt a nemala nárok na nič. Po rozvode odišla, nárok nemala na nič.

sasa1310
21. okt 2021

@zdena1990 netuším vôbec o čom stále točíš. On svoj majetok môže prepísať aj na cirkev za života a deti nedostanú nič. Jedine v záveti ich nemôže opomenúť potomkov

autor
21. okt 2021

@lindusss2016 ja nechcem nakladať s jeho majetkom..chcela som len vedieť či budem mať doživotne právo...odpoveď už mám...dakujem

sasa1310
21. okt 2021

A ma on deti?

lubka261
Autor odpoveď zmazal
lindusss2016
21. okt 2021

@ibrunova tevaly pobyt je nic, ten ti moze majitel nehnutelnosti zrusit aj bez tvojho vedomia na obecnom/mestskom urade. Ak bola vydata a dom nadobudol manzel pred uzavrerim sobasa, tak to je tiez prd platne

ibrunova
21. okt 2021

@lindusss2016 ja viem

autor
21. okt 2021

@sasa1310 ma jedno

maciatkolulu
21. okt 2021

@zdena1990 prečo sa nezobrali?

sasa1310
21. okt 2021

Tak potom právne nemáš nárok na nič.

natalienka12
21. okt 2021

Autorka: nemáš žiadne právo na dožitie v partnerovom dome, jedine v prípade ak by sa spísala zmluva o zriadení vecného bremena v prospech teba ako oprávnenej osoby, ktorou sa zriadi právo doživotného bývania, je to jednoduchá zmluva, zvládne ju aj začínajúci právnik, následne sa podá návrh na vklad do KN (JUDr.)

natalienka12
21. okt 2021

Autorka: doplním, ak je na dom hypo úver, takáto zmluva sa dá urobiť iba so súhlasom banky, v prospech ktorej je zriadené záložné právo, pretože dom, na ktorom viazne vecné bremeno dožitia inej osoby je fakticky nepredajný, taký dom by banka v prípade nesplácania úveru nepredala

zdena1990
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
21. okt 2021

@zdena1990 nič v zlom, ale tvoja rodina je absolútne bezpredmetná. Nerozumiem prečo ju tu vôbec splietaš. Preto som aj písala, že netuším o čom točíš. Či toto je téma o tvojej rodine?

zdena1990
21. okt 2021

@maciatkolulu pretože nie boli už vo vyššom veku takto sa dohodli

zdena1990
21. okt 2021

@sasa1310 vidím že to tu nemá zmysel chcela som len autorke poradiť ... majte sa pekne mažem. To nie je to téma mojej rodiny

@sasa1310

sasa1310
21. okt 2021

@zdena1990 ale autorka ma úplne iný problém

dilino
21. okt 2021

Mňe sa zdá že pokiaľ nie si v liste vlastníctva ako vecne bremeno alebo nevlastniš polovicu tak ak by sa mu niečo stalo v prípade smrti ťa môžu jeho deti ak má alebo pribuzný vyhodiť nakoľko dom nieje tvoj a nie ste manželia. To čo ti ON hovori to sú len sľuby nieje to tak to musi byť podchytene právne papierom u notárky. Otázne že aj ked si do toho domu investovala a nieje tvoj či v prípade jeho smrti dostaneš tu sumu čo si tam vložila od pozostalých nazad.Skús právne poradenstvo tu na MK sú tam právničky čo ti poradia jedna otázka je bezplatna.

oli18
21. okt 2021

V odpovedi pre mna si zmiesala dve rozne veci. Jedna vec je dozitie v partnerovom dome po jeho smrti. Kedze nie si mazelka, tak len vtedy, ak ta da priatel zapisat na kataster do listu vlastnictva ako tarchu .Akou formou sa to robi, neviem. Druha vec, ak by si tam nechcela dozit a dom by priatelovi dedici predali, mali by ta vyplatit z casti, lebo si pocas spoluzitia s priatelom do domu vrazala aj vlastne peniaze. To je vec bud dohody, alebo sudneho dokazovania.

zmrzlinka2021
22. okt 2021

autorka, nie, nemas narok, ste si v podstate cudzi ludia. Preco si nekupis vlastnu nehnutelnost? mozes ju dat do prenajmu a zhodnocovat.

Strana
z2