Mám nárok na dožitie v partnerovom dome?
Dobrý deň,
s partnerom žijem v jeho dome cca 5 rokov. Do domu investujem aj svoje financie, tieto si zapisujem. Partner mi vravel, že ak budem v jeho dome žiť ako jeho partnerka viac ako 10 rokov, že v prípade jeho úmrtia mám právo v jeho dome dožiť.
Je to pravda?
Ďakujem za všetky odpovede
Jedine že by ti daj doživotné právo bývania. Alebo sa vezmite a nech polovicu prepise na teba. Keby sa nie o stane jemu ty máš nárok len na to čo si investovala. Aspoň podľa toho čo som čítala. Skús napísať na právnu poradňu.
Dozivotne pravo byvania mas jedine vtedy, ak je zapisane v liste vlastnictva ako tarcha.
@1katus1 právna poradňa podľa všetkého už nie je aktívna.
@oli18 naozaj? Aj keď nadobudol dom pred uzavretím manželstva? Ja som myslela, že iba ak sa nejaký majetok nadobudne počas manželstva je tým pádom spoločný.
Skupina právne poradenstvo je aktívna, tam ti určite poradia.
Napíš na právnu poradňu ficekovi má na nete aj zdarma. Prípadne si tam dohľadať podobné prípady. Keď sme čokoľvek riešili písala som tam. A vždy pomohlo.
Môžeš tam iba dožiť.Ak budeš zapísaná ako vecne bremeno.To neznamená,že tam nepríde bývať aj jeho rodina ktorej ten dom bude právne patriť.Alebo to predaju cudzím aj s tebou.
Majetok nadobudnutý pred manželstvom spoločný nieje, avšak po manželovej smrti zdedis pomernú časť. V prípade rozvodu nemáš nárok.
@zdena1990 toho sa obávam aj ja
Skupina Právne poradenstvo funguje a veľmi aktívne.
Prečítaj si príspevky ohľadom majetku, dedenia , tvojich investícií, riešení je viac. Nespoliehaj sa na priateľove slová, sľuby, pri dedičstve sa ukáže charakter dedičov, potom bude neskoro plakať. Ak už teraz máš inštinkt, nebude len horšie...
Keď chces napíš mi ip
Nemáš žiadny právny nárok na dožitie. Jedine by si mohla po ňom dediť, ak by nemal deti. Vtedy je jediná výnimka v dedičstve aj pre toho, kto býval so zosnulym viac ako 1 rok. Ale to len v prípade ak by nemal potomkov. Ak by si mala právo dožitia, musel by dať na LV vecne bremeno, ktoré zasa nie je možné v prípade hypotéky
@sasa1310 teda ja by som bola v tomto prípade to "vecne bremeno"? Hypotéku na dome ešte má...
Áno tak. Ale vecne bremeno nemôže mať na nehnuteľnosti, ktoré je založené bankou. Keď ma tam hypotéku tak nemôže
@sasa1310 ďakujem
Mala by si byť opatrná v prípade investovania peňazí do cudzieho domu, hlavne keď nie ste ani manželia. V prípade rozchodu môžeš mať problém získať peniaze ktoré si tam investovala a nič nebudeš mať naviac. Situácia je pre Teba nevýhodná.

Hm ja si myslim ze nie pokial nestojis na liste vlastnictva alebo v zavete. Ale mozno sa mylim🤔