Mám nárok na hmotnú núdzu a príspevok?
Ahojte. Ocitla som sa v nezávideniahodnej situácii, nikdy by ma ani len nenapadlo, že sa mi to môže stať. Pred dvomi mesiacmi sa mi narodila dcérka, partner nás opustil. Presťahovala som sa k rodičom, no mám na krku hypotéku a spotrebný úver. Materskú nemám, je to na dlhé vysvetľovanie, poberám len nižší rodičovský príspevok. Z toho nevykryjem ani účty, ktoré mesačne musím zaplatiť, doplácajú mi rodičia a kupujú všetko pre malú. Návrh na určenie otcovstva je už podaný na súde, nakoľko ex sa k malej nehlási ani nie je zapísaný v RL. Do práce samozrejme plánujem ísť čím skôr, len by som s ňou rada bola doma aspoň do 6 mesiacov. Splnam podmienky na príspevok v hmotnej núdzi, alebo ochranný príspevok? Prosím neodsudujte ma, vždy som bola riadne zamestnaná, odvádzala dane, potrebovala by som len dočasnú finančnú pomoc. Ďakujem za odpoved
@nikaeli ďakujem, ja som úprimne ani nepočítala so sumou 700€, v podstate som ten návrh len prečítala a podpísala. Myslela som si, že sa do toho započítavajú aj moje výdavky, ktoré vynakladám na to, aby dieta malo kde bývať, atd. Ale to je jedno v podstate teraz. Každopádne to s tými peniazmi je strašne dlhy príbeh a nechcem any ma tu zase niekto obvinil, že si vymýšľam rozprávky. Každopádne to bolo nešťastne rozhodnutie
@kitycat nechcem byt v registri neplatičov, toto mi v banke neodporúčali robiť :/
Ďakujem všetkým, čo mi tu naložili, ešte viac podrazili kolená, a obvinili ma z toho, že som pomaly dostala svojich rodičov na ulicu. Moji rodičia toho človeka poznali dlhšie ako ja, súhlasili s tým, dokonca oni sami mi povedali, aby som mu pomohla keď potreboval, že mu veria a že si treba pomáhať. Asi sme taká prihlúpla rodina, že sme sa vždy snažili pomôcť, hold, niekedy to je na škodu. Ano, bohužiaľ mi rodičia budú musieť s hypotékou pár mesiacov pomôcť, preto som sa snažila získať informácie o nejakom príspevku navyše, aby som ich s týmto bremenom nemusela zaťažovať. Nechcela som ich prepit v šenku alebo si kúpiť novú kabelku. Zo srdca Vám prajem, aby vám v živote všetko vyšlo, aby vás nikto nikdy neokradol, nevyužil, neopustil a vy ste nemuseli prežívať to, čo momentálne prezivam ja.
Dakujem úprimne aj všetkým, ktoré ste sa mi snažili poradiť v dobrom a neosočovali ma, hlavne neodsudzovali.
rodicia este pracuju ?
Je mi ľúto do akej situácie si sa dostala.
Pani právnička už riešila s niekým výživné a určenie otcovstva s cudzincom? Mesiace môže trvať len to a kým sa vôbec k nejakým peniazom od neho dostaneš ďalšie. A 700 eur ti určite neodklepnú.
@mamina7070 hej, pracujú, mamina ma 54 a ocino 56
@januska12323 ďakujem.. ja viem, že to je na dlhé lakte, bohužiaľ. S tými 700€ ani nepočítam, ja som to v podstate celé nechala na nu, nemala som psychických sil sa nad tým zamýšľať, prečo navrhla takú sumu. Skôr som si myslela, že tam započítala aj moje náklady na “domácnosť” a výdavky spojené so zabezpečením bývania a akého takého štandardu pre dieta. Ale to do toho asi nespadá
Započítava sa tam časť výdavkov za nájom a pod. ako podiel z celej sumy. Napr. my sme v domácnosti 4, inkaso platím 260€ plus elektrina a plyn spolu 320€. Podiel na dcéru je 1/4 - teda 80€. Čiže aj ty si na bábätko musíš vypočítať jeho časť. Plus mliečko ak kupuješ, vitamíny, plienky a všetko k hygiene, oblečenie. Ak preň kúpiš nejaký nábytok, kočiar, samozrejme hračky. Ak pôjdeš do práce a drobec do jaslí, tiež si to dáš do výdavkov na dieťa. Neviem ako je to s výživným na teba, skús sa ešte poradiť v právnickej skupine tu na MK. Držím ti prsty!
a keby si ty skusila pracovat cez vikend alebo nocne ? aby si si privyrobila? naprv v obchode,sanitarka a pod ?
A ešte jedna vec. Ak ťa napriek svojmu príjmu nechal platiť rekonštrukciu jeho nehnuteľnosti, môže sa kľudne stať, že sa bude po rozsudku odvolávať a naťahovať proces (ako môj ex a súdili sme sa rok a pol) alebo ti platiť nebude, či pošle len časť sumy.. musíš sa zariadiť tak, aby si bola čo najmenej závislá od jeho peňazí.
@nikaeli ano to sú faktické a neodvrátitelne fakty a riziká. Viem, že to s ním nebude jednoduché. Snažím sa zariadiť už teraz, tak, aby som nebola závislá od toho, čo on posle či nepošle
@mamina7070 samozrejme som uvažovala aj nad tým, len som nechcela rodičov ešte viac zaťažovať, aj keď myslím, že by s tým mamina v konečnom dôsledku nemala problem postrážiť.
To je niečo na spôsob ako ľudia najprv pošlú čo majú a potom aj berú pôžičky pre internetových podvodníkov zo zahraničia... Lebo niečo sľubujú a píšu ľúbezlivé vety.
Neviem pochopit, ze rodicia suhlasili zalozit svoj byt a peniaze vrazit do nehnutelnosti, ktora ti ani z casti nepatri a muzovi, ktory nie je tvojim manzelom. Mali mat rozum aspon oni..
@la_dolce_vita ono ja som použila len časť peňazí z toho, čo som na svojej nehnuteľnosti zarobila. Nepožíčali sme mu chvalabohu celu čiastku. A ano, mali sme mat viac rozumu, môj ocino je dobrák od kosti, ono sa to všetko javilo úplne inak na začiatku. Bohužiaľ..už by som to nikdy nespravila.
@hiro ano presne, cítim sa ako pani na dôchodku čo naletela vojakovi z USA
Autorka, neber to prosim v zlom... len som uz vo veku tvojich rodicov a tak rozmyslam, ze by sa to stalo mojim detom.. Ta hmotna nudza, to mi uz evokuje socialny pripad, to ta nespasi, je to par drobnych. Esteze mas rodicov a ja by som riesila vyzivne kazdopadne. Nevyznam sa v tom, ale ak je otec dietata cudzinec, dieta by nemal ako dostat za hranice bez tvojho suhlasu. Snad sa nemylim..
@la_dolce_vita ja to vôbec neberiem v zlom 🙂 vo všetkom máte úplnú pravdu, ja som naozaj chcela úprimne pomôcť, nič navyše som za to nechcela. Bola som využitá a oklamaná, po toľkých rokoch spolužitia. Modlim sa, aby sa to podarilo vybojovať späť. A ano, ak sa nad tým hlbšie zamyslim, už to zaváňa sociálnym prípadom, tá hmotná núdza. Len mi je skratka trapne, že som sa prvý krát v živote ocitla v situácii, kedy som odkázaná na pomoc niekoho druhého. Od 15tich brigadujem, pracovala som popri VŠ, aby som nijak finančne rodičov nezaťažovala a takto som dopadla
Kazdy robime chyby, ale zivot dalej, drzim ti palce... Ja ako rodic by som svojmu dietatu tiez vzdy pomohla, neboj, zvladnete to.
Ja ti velmi drzim palce, budes to musiet zvladnut ...rady ti dali...Hlavne sa nevzdaj. Po dlhej dobe tu vidim maminu co ma sakra problem , ale citit ze je rozumna a snazi sa to vyriesit.
@gazpalm ďakujem z celého srdca
@la_dolce_vita ďakujem
Na hmotnú núdzu nemáš narok, lebo uz len tvoj rodicak a pridavky prevyšujú sumu pri ktorej by si mala narok
@la_dolce_vita Máš, pravdu, bez súhlasu rodiča by NEMAL dieta vziať za hranice...ale ak by mali rovnaké priezvisko, ver mi, nikto to nekontroluje na hraniciach...tu má autorka výhodu v tom, že otec nie je zapísaný v RL a tým pádom má autorkine priezvisko a verím, že to tak aj ostane, aj keď ho zapíše do RL. Len ako som spomínala...ja mám dcéru s cudzincom a má aj jeho priezvisko...veľakrát som cestovala za hranice...ona iné priezvisko...ja iné priezvisko...jediné, čo chceli, bol RL, žiaden súhlas druhého rodiča 🤷♀️ proste na hraniciach na to kašlu...v RL je otec? Je. Pustia....ale napr. ja otcovi mojej dcéry verím, žeby mi dcéru nevzal ale aj napriek tomu máme spísanú dohodu, overenú..že ak by bez môjho vedomia rozhodol o niečom, alebo ju vzal bez môjho súhlasu, je si vedomý, že bude trestne stíhaný! Ono to je len taká náplasť ja moju dušu, že ten papier mám, ináč viem, že mi to je prd platné.
@rachel36a ďakujem
@earlgrey ja som z toho celého momentálne zmätená, čo pokračovať v tom, v com som začala alebo sa na to vykašľať. Musim si to nechať ulezat v hlave.
@autorka
My tvojho bývalého nepoznáme...poznáš ho ty...takže ty najlepšie vieš, čo od neho môžeš očakávať a aj ako ste sa rozišli, či v dobrom, či v zlom a podľa toho sa zariaď. U mňa bola výhoda aj v tom, že otec malej nemá rodičov, čiže žiadna babka a ani dedko si na vnučku nenárokovali.
@earlgrey mám pocit, že ho poznám do takej miery, ako vy 🙂 absolútne netuším, čo od neho po tomto všetkom čakať. Ja len viem, od známych z Nemecka, že tvrdí, že dieťa nie je jeho, zevraj som ho podviedla a chcem to prišiť jemu. A malá ako by mu z oka vypadla. Nemám slov
Na hmotnú núdzu určite nemáš nárok, keď poberas rodicak. Len vydržať a potom neskôr dieťa do jaslí a ty do práce.

@nelca84 tak to jej nezavidim a ani chudakom rodicon