icon

Mám právo preveriť si budúceho nájomcu?

15. apr 2025

Ahojte, idem prenajat byt a kedze chcem vybrat slusneho najomcu, mam pravo sa pytat na to, ci pracuju, kde pracuje a tak podobne, proste osobnejsie otazky? Kedze je vela pripradov, kedy najomcovia prestanu platit a v podstate im prenajimatel nic nemoze, kedze zakon je na strane najomcu neplatica, tak sa obavam, aby som nedopadla rovnako.
Dakujem za rady

Strana
z2
januska12323
15. apr 2025

Pýtať sa môžeš on nemusí odpovedať.

lelelienka
15. apr 2025

Spytaj sa, ved ked nebude chciet, neodpovie. A ked nebudes chciet ty, neprenajmes mu svoj byt. Kazdy z vas si moze vybrat.

pl2y
15. apr 2025

Manzel sa pravidelne pýta take nenapadne otázky, ale jasne, že si chce urobit aj obraz o tom človeku..často sa ľudia prekecnu a povedia viac ako sa pýtame..takze isto by som sa pýtala minimálne na tu pracu, domace zvieratá, deti a podobne

anjelicek26
15. apr 2025

Je to uplne bezne a logicke... neodpovie, na ruke mam desat dalsich, co chcu objekt prenajat. Po tom, co sme mali v dome v prenajme kadekoho a riesili sme vratane sudneho vystahovania mozne a nemozne, je mi uplne jedno, co si kto mysli, nedoverujem - neprenajmem, nemam na to nervy...

petamich
15. apr 2025

Podla mna je pochopitelne, ze chces take cosi zistovat. Ak to niekoho nastve alebo neodpovie asi ma dovod.

kittykat22
15. apr 2025

to ze ma dnes pracu neznamena, ze ju bude mat aj zajtra. Keby si sa ma spytala na prehliadke co robim, tak sa otocim a dovidenia. Ty prenajimas nehnutelnost za peniaze, ty niesi charita. Ja sa ta v praci budem pytat ci si single a ci planujes deti - lebo zeny s detmi su problematicke. Ako, zakon to neumoznuje, ale preco by som sa nespytala.
Prislo by ti toto spravanie normalne?

gemerka17
15. apr 2025

Samozrejme, že sa to mas opýtať. Ak nechceš mat problémy v budúcnosti, tak musis. Keď neodpovie, je to red flag a tam sú dvere. Radšej maj jeden mesiac byt prázdny ako zobrať hocikoho. Ak sú par, je dobre sa spýtať aj koľko sú spolu. Čo a kde pracujú je úplná samozrejmosť. Veď aj úplne bežnú konverzaciu a uvidíš ako sa človek správa.

evaachesa
15. apr 2025

Prever si ho aj na FB ak tam niečo má, môže ti to o ňom veľa napovedať. Ak už budeš mať údaje do zmluvy, podľa dátumu narodenia a mena si vieš preveriť či nie je na zozname dlžníkov/exekúcií a tiež podľa mena vieš vygoogliť či nemá dlh na poistnom.

beata_k
15. apr 2025

Pytat sa, ci ma stale zamestnanie je ok, ale vypytovat sa kde pracuje mi pride uz nevhodne.

olga_hurajova
15. apr 2025

Manžel si pýta aj výpis z registra trestov nie starší ako 6m., výpis z banky, pracovnú zmluvu (manžel a jeho kamaráti poznajú skoro každú firmu v okolí alebo niekoho kto vie kontakt na majiteľa tak si vždy preklepne aj u zamestnávateľa, či sú informácie pravdivé)… máme v prenájme viac nehnuteľností a za 12 rokov od prvého prenajatého bytu sme s nikým nemali problém (samozrejme sa viac-krát stalo že nám volal nájomca, či sa môže omeškať s úhradou keď sa niečo udialo a vždy sme sa ako ľudia dohodli). Dávame do zmluvy aj “bonus” vo výške XY€ ak za 12 mesiacov po sebe zaplatíš nájomné načas tak 13. nájom máš zľavu 100-200-300€.

Občas pri obhliadkach má niekto problém s tými dokladmi ale manžel je neoblomný tvrďák a vie, že ak by bolo všetko ok tak to prinesú.

domiklik
15. apr 2025

Zo zákona na to právo nemáš. Ale nakoľko máme zákony ako mame, úr ite si ho prever.

miriamzba
15. apr 2025

Ano treba sa pýtať, práve preto že pravna vymahatelnost je v SK taká slabá. Ja sa zvyknem pýtať při ukazke okolia, či pracuju niekde blízko alebo čo by ich v danej lokalite zaujímalo, vacsinou povedia sami. Aj keď u niektorých neviem kde presne pracuju. Ak máš možnosť si ich preverit, určite to urob.

julish
15. apr 2025

@olga_hurajova neoblomny tvrdak? Ja by som vam zo zasady nic take, ako pozadujete, nepriniesla. Chore

gemerka17
15. apr 2025

@julish keď raz budeš stáť na strane prenajímateľa a naberieš ako také skúsenosti (ideálne s viacerými bytmi), tak pochopíš.

olga_hurajova
15. apr 2025

Ja by som ukázala random 10 ľuďom na ulici môj výpis z registra trestov, tiež pracovnú zmluvu (samozrejme začiernené príjmy), výpis z účtu (všetko môže byť začiernené iba viditeľné že bol príjem od zamestnávateľa prijatý) a nemala by som s tým problém. Nemám čo skrývať 🤙🏽

olga_hurajova
15. apr 2025

@julish ak by ste to zo zasady nechcela priniesť na obhliadku, obhliadku by ste u nás ani nemali. Môžte si vybrať z celej palety voľných prenájmov rovnako tak, ako si my môžme vybrať z nájomníkov. Skúsenosti však máme také, že radšej tvrdšie kritéria a cena prenájmu 10% pod trhovou cenou (preto je na každú nehnuteľnosť XY záujemcov) ako šponovať cenu do maxima ale mať obmedzený vyber 🤙🏽

julish
15. apr 2025

@olga_hurajova ja najom nepotrebujem, ale pripada mi to nesmierne krute k ludom, ktorym sa proste v zivote nezadarilo a spolocnost im aj takto dava kopance. Najma ked mate nehnutelnosti viac…

petamich
15. apr 2025

@julish pockat co je na tom krute? to, ze je to kus extrem ziadat taketo doklady, je jedna vec a aj ja by som s tym mala mentalny problem, hoc "nemam ziadny problem" ale vyberat si najomnika je v tvojom vlastnom zaujme, preverit si rozumne jeho zazemie a bonitu je v tvojom vlastnom zaujme, nikto predsa nechce riesit neplaticov, nedoplatky a zhumplovany byt, ktory sa ti vrati v dezolatnom stave a musis to potom riesit na vlastne naklady, tiez mi ten byt nikto nedaroval (a ked by aj daroval) 🤷‍♀️ to snad dava zmysel kazdemu

kvieta
15. apr 2025

@julish Ty vieš o čom hovoríš? Prenajímala si niekedy nejakú nehnuteľnosť? Vieš, aký je problém s insolventným nájomcom? A ak má nebodaj deti? Z jednej by si šla do mínusu čo sa týka nákladov. Ak nemáš dobrú zmluvu, nedostaneš ich z bytu tak skoro. Charita sa dá robiť aj inak😉

gemerka17
15. apr 2025

@julish takže vlastne obhajuješ názor, že keď je niekto v živote úspešný a šikovný (načo častokrát tvrdo makal), má viac nehnuteľností, tak má robiť charitu a dobrovoľne si ničiť svoj ťažko nadobudnutý majetok pre niekoho kto nebol ochotný na sebe pracovať.

ivaa_
15. apr 2025

Som v podnájme, a taktiež sa ma pýtala kde pracujem , ale resp. či mám stálu prácu. Nemala som problém povedať, kde to je. Ale keby chce odomna výpis a neviem aké všelijaké dokumenty tak to by som určite nerobila

julish
16. apr 2025

@petamich snad platite aj dane

olga_hurajova
16. apr 2025

Apropo v zahraničí (osobná skúsenosť Portugalsko, Kanada, USA) je úplne bežné, že žiadajú od teba tieto veci + vedieš si akokeby “životopis” kde si ako dlho bývala a pripájaš tam referenciu od prenajímateľa… len tu ste všetci nejakí vztahovační na osobné údaje 😂

julish
16. apr 2025

@olga_hurajova referencie su jedna vec a vypis z registra druha!

gov
Odpoveď bola odstránená
lelelienka
17. apr 2025

@gov nemas tam preklep? Lebo na dobu neurcitu by prenajal asi len blazon 😁 Treba zmluvu na dobu urcitu a podla zakona o kratkodobom najme bytu sa na dobu neurcitu ani neda. Len na urcitu, max 2 roky a nasledne predlzenie. Na dobu neurcitu sa da len podla obc zakonnika, ale to nie je tak vyhodne pre prenajimatela ako podla zakona o kratkodobom najme.

lelelienka
17. apr 2025

@julish dali sme inzerat na prenajom bytu, do 5 minut sa ozval prvy zaujemca a do druheho dna 20, kto si myslis ze si moze vyberat? 😉 Nedoda/neodpovie niekto to co pozaduje prenajimatel? Dalsi v poradi, prosim…prenajom nie je charita ako tu uz bolo spemenute. (btw, neziadame vypis z registra trestov, ale pytame sa na vselico plus samozrejme aj clovek vidi kto pride) Ked raz budes mozno prenajimat, spomen si na tuto diskusiu…

zuzanka.zuzu
17. apr 2025

@lelelienka pravdepodobne myslel nájomcovu pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a nie nájom na dobu neurčitú keďže radí prenajímateľovi 😉

julish
17. apr 2025

@lelelienka no a ja reagujem na tu, ktora ziada aj vypis z registra trestov, vypisy z uctu… uz chyba iba kopia zdravotnej karty a kadrovy profil. :(
(Pozadovat taketo informacir je nelegalne mimochodom)

olga_hurajova
17. apr 2025

@julish čo je na tom nelegálne?😂😂😂 ak dobrovoľne ukážeš tieto dokumenty čo je na tom nelegálne?😂😂😂 ty budeš určite právnička

Strana
z2