icon

Mám právo preveriť si budúceho nájomcu?

15. apr 2025

Ahojte, idem prenajat byt a kedze chcem vybrat slusneho najomcu, mam pravo sa pytat na to, ci pracuju, kde pracuje a tak podobne, proste osobnejsie otazky? Kedze je vela pripradov, kedy najomcovia prestanu platit a v podstate im prenajimatel nic nemoze, kedze zakon je na strane najomcu neplatica, tak sa obavam, aby som nedopadla rovnako.
Dakujem za rady

Strana
z2
dankakuc
17. apr 2025

my prenajímame byt a veru sa pýtame. Mali sme nepríjemnú skúsenosť a poviem Vám riešiť to potom nie je nič príjemné. Však ten čo príde a má záujem ti buď odpovie na tvoje otázky alebo nie.

evaachesa
17. apr 2025

@julish robíš si srandu, no je veľmi dôležité až nutné preklepnúť si budúceho nájomníka. Naposledy sme mali 2 záujemcov, sympatický pár a potom pracujúceho pána. Pán bol na obhliadke prvý a hneď sa vyjadril že má záujem. Párik bol ako druhý, a tiež hneď vyjadrili záujem. Mne sa viac páčil párik, mala som z nich dobrý pocit, no muž chcel byť spravodlivý a preto sme ho teda chceli prenajať tomu prvému záujemcovi. Vtedy sme ešte neriešili žiadne overovania, len podľa sympatií. Pán sa ale začal divne vykrúcať keď už sme mali návrh zmluvy, že či by mohol depozit zložiť až pri preberaní bytu lebo zamestnávateľ mu nevie poslať výplatu, že majú problém so systémom. Mne sa to nepáčilo, ale muž bol dôverčivý a že však môže sa stať, že ok. Sťahovať sa mal v pondelok a zložiť pri podpise zmluvy nájom aj depozit. O hodinu mi písal či by nemohol dostať kľúče už v sobotu aby si ponosil do bytu veci lebo tak mu to viac vyhovuje kvôli práci, že v pondelok by už len podpísal zmluvu a dal nám peniaze. Tak po tomto mi zablikali všetky kontrolky pri predstave že cudzí chlap, s ktorým nemáme zmluvu, nemáme ani depozit nič, nám cez víkend akurát vykradne celý byt. 🤦🏻‍♀️ Hneď som začala googliť podľa údajov a našla som že ma vysoké dlhy na poistnom a je na zozname exekúcií s dosť vysokou sumou. Takže asi takto by sme dopadli keby sme len dôverovali no nepreverovali. Okamžite sme s ním všetko zrušili. Ten párik si už medzitým našiel iným nájom. Odvtedy dávam na dojem a samozrejme takto overujem poistné a exekúcie...tiež aj príspevky na FB veľa povedia o danom človeku. Pracovnú zmluvu a výpis z registra trestov síce nepýtam, no tie základné overenia zatiaľ stačili a doteraz sme s nájomníkmi problém nemali.

tiezjedna
17. apr 2025

@olga_hurajova robí to správne. Postupovala by som rovnako a na mieste nájomcu, pokiaľ by som nebola pochybný floutek, by som nemala problém nič z toho doložiť.

julish
17. apr 2025

@evaachesa no vidis, a vyuzila si vsetky dostupne zdroje infotmacii a ochranila si si majetok. Super ved. Ja sa pohorsujem nad inym

gov
Odpoveď bola odstránená
alica110
17. apr 2025

@olga_hurajova Toto je choré. A možno aj protiprávne.

alica110
17. apr 2025

Vďakabohu za vlastnú nehnuteľnosť, byť odkázaná na takýchto otrokárov s prenájmami, to musí byť strašné, chudáci ľudia.

zuzanockamt
17. apr 2025

@olga_hurajova Robíte to perfektne. Treba byť ostražitý.

julish
17. apr 2025

@gemerka17 nie, vravim, ze ma dodrziavat zakonne ramce - uzavriet riadnu zmluvu, platit dan z prijmu a nevyzadovat doverne udaje, na ktore nema pravny narok.

tiezjedna
17. apr 2025

@julish o akom právnom nároku hovoríš? Ona sa chystá prenajať mu svoju nehnuteľnosť, nie prijať ho do pracovného pomeru.

gemerka17
17. apr 2025

@julish mýliš si pojmy a dojmy. Jej nehnuteľnost, jej pravidlá. Ak potencionálny záujemca nie je ochotný poskytnúť dane údaje, nech sa páči tam sú dvere. S normalnou cenou najmu, je záujemcov viac ako dosť a je si z čoho vyberať.

betulinka1
17. apr 2025

My sa vzdy pýtame aj na zamestananie aj ci ma zmluvu na dobu urcitu a aj na to, ci im to z platu vychadza platit najom. Lebo ak pride nejaka predavačka, co zarobí 800€ a najom ma platit 600€ je jasne, ze nebude vediet platit. Este sa nam nestalo aby s tym mal niekto problem, resp. uz realitak mava komplet info o cloveku. Kto ma problem, nech ide hladat iny najom. Vo svete je uplne bezne, ze si vypýtajú aj pracovnu zmluvu a aj overia cez zamestnavatela.

oblecenie99
17. apr 2025

Preklepnúť si budúceho nájomcu je jedna vec, žiadať pracovnú zmluvu je druhá. Ani budúceho prenajímateľa NIČ do toho, u koho pracujem, na akej pracovnej pozícii, akú mám pracovnú dobu, čo je náplňou mojej práce, koľko zarobím. Vyčiernenie o výške platu čo pomôže? Kľudne tam môže byť smiešna suma.. A prečo nie aj výpis z účtu rovno? Čestné vyhlásenie o tom, koľko držím bokom v keši pod posteľou?

PS: žila som v nájme cca 3 roky, kým sme nemali vlastný byt, dokonca v dvoch najmoch, a nemala som absolútne žiadne problémy s normálnymi otázkami, či vyložiť karty na stôl. Nikdy nebol žiadny problém z mojej strany, úhrady išli vždy načas, šetrili sme prenajímateľom tak, že museli mat veľmi slušné preplatky (videla som a vidím to na našej spotrebe už v našom byte), a o byty sme sa starali viac, akoby boli naše, naozaj sme nič nezničili, ani neopotrebúvali. Odovzdali sme jeden aj druhý v takom stave a v takej čistote, že sa tam dalo z podlahy jesť doslova, nielen obrazne (čo sa nedalo povedať o stave tých bytov, keď sme ich preberali...).
Ako právnička som pomáhala viacerým klientom - prenajímateľom pri koncipovaní nájomnych zmlúv tak, aby boli v poriadku a prenajímatelia boli chránení, zastupovala som aj zúfalých prenajímateľov, ktorí sa nevedeli roky zbaviť vysoko problémových nájomcov. Čiže veľmi dobre poznám tienistú stránku a úskalia prenajímania a "muchy" ustanovení Občianskeho zákonníka o nájomnej zmluve, cez skúsenosť klientov možno viac, ako väčšina prenajímateľov aj v tejto diskusii.

NAPRIEK tomu napíšem, že pri požiadavke o priame sprístupnenie mojej pracovnej zmluvy by som sa otočila na päte, lebo tam by bola nastavená moja hranica, ktorú nie som ochotná prekročiť. Chápem prenajímateľa, ale odtiaľ potiaľ, tiež mám svoju úroveň. Dnes sa môže aj prenajímateľ dobre zabezpečiť dobre nastavenou zmluvou na dobu určitú, nie je problém dostať sa za pár klikov zadarmo k informáciám o prípadnom osobnom bankrote, vlastníctve či exekúciách nájomcu. Nemala by som problém ani s tým, aby som doniesla hoc aj referenciu od predchádzajúceho prenajímateľa či svojho zamestnávateľa. Pracovnu zmluvu či ďalšie údaje by som však nikomu nedávala, najmä nie osobe, u ktorej MOŽNO budem dočasne krátku dobu bývať, a to nie preto, že by to bolo ultra top secret, ale z princípu nie. Rovnako by som bola maximálne pobúrená, ak by som zistila od zamestnávateľa, že takáto osoba o mne zisťovala od neho údaje hoc aj nepriamo cez iné osoby. Ako píšem, otvorene, priamo nemám problém odpovedať priamo potenciálnemu prenajímateľovi.

lelelienka
17. apr 2025

@oblecenie99 prepac, ale ked ako pravnicka napises “šetrili sme prenajímateľom tak, že museli mat veľmi slušné preplatky”, tak radsej nikomu s koncipovanim najomnej zmluvy nepomahaj 😉

oblecenie99
17. apr 2025

@lelelienka Áno, šetrili sme (pravdepodobne), a nemala som problém ponechať im tú sumu. Išla som vtedy do toho dobrovoľne, bola to naša vec, nežiadala som ani vyuctovanie. Druhým dychom dodám, že som bola čerstvo po škole a nájom som potrebovala súrne, doslova zo dňa na deň, tak som na isté kompromisy pristupila aj ja, a s týmto som problém nemala. Nezasahovala som do zmluvy, bola som rada, že som rada a mám kde bývať.

Rovnako som v Tom čase nepreverovala a neriešila, či prenajímatelia platia dane, za odpad. Pravdepodobne neplatili. Ak niekto nemá problém sprístupniť prenajímateľovi svoju pracovnú zmluvu, je to jeho vec. Ja som napísala, že toto je to, co by ma úplne odradilo od budúceho nájomného vztahu. Už mám aj skúsenosti (vlastne, aj pracovné), kedy viem, na čo by som dokázala povedať rázne nie, vedela sa ohradiť. Na druhej strane, ak je donútený okolnosťami, tak hej, človek sa prispôsobí, ak musí.

evka_p_m
8. dec 2025

@anonym_autor Ahoj, skus rentalkovo.com, slovenska stranka, urobil ju jeden manželsky par pre seba ako nastroj na pomoc pre prenajimanie a nedavno ju pustili verejne von. V inzerate si nastavis zoznam otazok na ktore musi odpovedať potencialny zaujemca o tvoju nehnuteľnosť. A potom si už len vytriedis z toho co príde a overíš, či neklamali. Na to overenie tu už bolo popísané hodne, resp skus tie registre co maju na stranke,

Strana
z2