Mám pridať muža do listu vlastníctva?
Skúsim co najkonkretnejsie opísať moju situáciu. Sme s mužom spolu 2 roky, mame babo. Žijeme v jeho byte, ktorý si splatil ešte pred našou svadbou. Ja som si kúpila byt na hypo krátko predtým, ako som ho spoznala. Teraz ten môj byt prenajímame. Zostáva tam splatiť ešte cca 75tisic. S mužom mame spoločný účet a mimo toho má on ešte svoj vlastný podnikateľský účet. Muž mi navrhol, že by sme ten môj byt vedeli splatiť tak, že jeho firma nám dá bezurokovú pôžičku, ale chce, aby som ho dala pripísať ako spolumajiteľa do listu vlastníctva. Ja som sama do toho bytu investovala všetky svoje životné úspory, cca 45tisic. Teraz ten zvyšok 75tisic by doplatil viac menej on, keďže on tie peniaze zarobil podnikaním. Išli by ste do toho? Ak ho tam aj nepridám, tak ci tak splácame hypo spolu ako manželia. Mne to príde ako ferova ponuka, vidíte v tom nejaké úskalia do budúcna?
Určite nie. On ako podnikateľ sa môže dostať do zlej situácie a nemusí jeho vinou, ale na tvôj byt ti nikto nesiahne. A ste spolu krátko.
@karinka223 to ze to tak mate vy a vyhovuje vam to este neznamena, ze to je univerzalny model
my mame s manzelom pekny vztah, lubime sa, doverujeme si ALE to si myslelo aj tych 50% co sa napokon rozviedlo 🙂 takze nevidim dovod, preco by mal ktokolvek cokolvek prepisovat tomu druhemu na znak dovery, my mame financie oddelene a takto nam to vyhovuje a nijako to neovplyvnuje kvalitu nasho vztahu a to ako sa mame radi, lebo sme sa na tom dohodli a je to model, ktory nam vyhovuje obom
Ďakujem za vaše výborne postrehy. Presne takýto širší náhľad som potrebovala. Presvedčili ste ma, rozhodne ho na LV nedám.
Nie,nesla,nikdy…
Skus si to prepocitat: ak vyplatis byt bezurocnou pozickou, usetris na zaplatenych urokoch v buducnosti, kolko to je? Za tuto vysku urokov ziska Tvoj manzel polovicu Tvojho bytu, samotnu sumu by si mala splatit, budes splacat v ramci manzelstva, cize BSM. Cena bytu casom stupa, v pripade rozchodu vyplacas manzela z aktualnej ceny bytu v dobe rozvodu. Ak ale budes splacat byt z najmu, zostanes jeho 100% vlastnicka a do BSM sa zapocitava polovica realnych splatok zaplatenych v priebehu manzelstva. A uplne cierny scenar, a to napr. manzelovo potencialne dieta s inou zenou a mechanizmus dedenia, atd. Este stale sa Ti zda prva moznost ferova ponuka?
Len korekcia, vyplacala by si v kontexte BSM polovicu splatok hypoteky, blbo som to napisala.
@draik vždy lepšie na polovicu splátok hypo, píše že ešte treba splatiť cca 75tis, teda necelých 38, ako polku bytu, 😊
@draik Len pre istotu sa pytam, inkasovane najomne minus prevadzkove naklady a udrzba bytu, nie?
@draik Ale rozvádzajúci sa manželia sa môžu na rozdelení majetku aj dohodnúť, nie? Čiže moje peniaze (mnou zarobené) mi ostanú a mužovi tiež.
Nikdy by som to neurobila.Hej a príde k rozvodu a TY mu budeš musieť vyplatiť polovicu trhovej ceny alebo ho z polovice vyplatiť.Neblazni ja by som to nikdy neurobila čosi.Nechaj si sama byt na horšie časy.Niečo sa pokazí nikdy nevieš dôjde k rozvodu a TY mu budeš musieť polku vyplatiť.Teraz sa to zda vyhodne potom už to vyhodne nebude.To čo bolo tvoje pred manželstvom si nechaj na horšie časy.Ved byt tvoj môžeš dať do prenájmu a nech TI nájomnici platia.
och aký múdry ON na svoj byt ťa nenapiše to TI už povedal ale s tvojho by chcel byť spoluvlastníkom ani za svet.Povedz že si to kúpila pred manželstvom je to len tvoje máš tam nájomnikov tak TY TI to splacaju nie žiadne take nebud blba.
Chápem to správne, že vlastne on by získal polku Tvojho bytu, a ešte by ste to spolu splácali jeho firme?
Takze pri rozchode by si mu dlžila nielen pol vlastného bytu, ale ešte aj za tu pôžičku?… 😲😂😂
Ešte keby navrhol že dá 75tis a chce byt na LV, tak chápem, že to nejak zvazujes… ale že on ich len POZICIA, vrátia sa mu všetky a ešte získa pol bytu, tyyjo 😳 šikovný.

Nie, nikdy! Vzťah skončí skôr či neskôr a ty budeš mať zase svoj byt. Akoby povedala nora,nedaj sa o*ebat žiadnym chlapom.