Máme sa zúčastniť na druhom kole testovania?

6. nov 2020

Dobrý deň, nieje mi celkom jasné, ako mám postupovať ďalej. Žijeme v dome. Jeden člen rodiny bol v sobotu pozitívne testovaný, ostatní (4) sme boli negatívni, samozrejme od soboty dodržujeme prísnu karanténu všetci 5, presne tak, ako je stanovené. Pozitívne testovaný mal bežné príznaky ako strata čuchu a mierna nádcha, ostatní sme bez príznakov. Včera som sa dočítala, že pozitívnemu po 10 dňoch po dohovore s všeobecným lekárom končí karanténa bez toho, aby potreboval mať negatívny test. Či po skončení karantény si budeme musieť všetci okrem pozitívneho test zaplatiť alebo sa ísť dať testovať zajtra, čo by v tomto prípade bolo porušenie karantény, alebo ako v tomto prípade postupovať?

zdencaaaa
6. nov 2020

Skoncite desat dnovu karantenu ak ste vsetci fit moete do prace a normalne fungovat dalej. Ziadne testovanie, ani celoplosne, porusili by ste karantenu a hrozila by vam pokuta.

autor
6. nov 2020

@zdencaaaa a nebude problém s tým, že po tomto testovaní sa budú ľudia musieť znovu preukázať certifikátom s negatívnym výsledkom. A ak ho my nebudeme mať?

zdencaaaa
6. nov 2020

Doktor by vam mal vystavit papier ze ste boli v karantene. No neviem ci budu vsetci ochotni, pozname situaciu. U nas doma je manzel pozitivny, ja negativna. Na certikat do obchodov im kaslem, bude chodit muz, ten sa bude preukazovat pozitivnym testom, snad nebude hanba. Ja si jeho test prefotim a budem nosit svoj stary certifikat pre pirpad zeby ma prisiel niekto skontrolovat do prace. Viac to riesit nebudem lebo cele testovanie aj certifikaty su nedomyslene, nie su dotiahnute vzniknute problemy do konca.

sono2
6. nov 2020

Toto je to sporne. Ako dôchodci nemusia ísť ale musia byť v karanténe pritom môžu do obchodu. Pritom je to takto dané a napriek tomu som počula, že to nikoho nezaujíma a do obchodu bez testu nepustili.
Predĺženie ma byt do toho 14teho . Potom je možné že preukázanie testu padne a naopak, že to ostane.
Majú byť miesta kde sa bude dat už na stalo možné testovať. Tak teda ak budete mať skonečnú

sono2
6. nov 2020

Karanténu pred tým 14tym a budú miesta kde sa bude dat zadarmo otestovať šla by som. Opačne si niekde zavolaj ak tie miesta nebudú a že čo máš robiť. Ja by som to takto urobila

zdencaaaa
6. nov 2020

@sono2 rozmyslali sme ze pojdeme po karantene na antigenove testy ked budu zriadene tie mobilne odberne miesta, lenze je vysoko pravdepodobne, ze muzovi by vysiel znova poztivny test i ked uz nie je infekcny. Cize znova karantena

sono2
6. nov 2020

@zdencaaaa chápem. To hovorili. Tak neviem. Nech on a aj radšej vy počkate ešte dva tri dni. Ja si myslím, že to už potom bude ok

sono2
6. nov 2020

Manžel môže skončiť karanténu ak nemá 3 dni príznaky. Tak ak ten papier stačí, urobila by som tak. Neviem no. Myslíš, že priňom ostanete negatívne?

sono2
6. nov 2020

@zdencaaaa preukazovať pozitívnym? Asi negatívnym nie? A tvojim?
Prečo? Veď má byť doma a potom dostane svoj negatívny alebo nech dodrží riadne karanténu.
Veď ak je pozitívny tak to aspoň trochu rešpektujte. Ja mám tiež názor na testy ale keď by som bola pozitívna dodržala by som pravidlá. Či neveríte v pozitivitu? Lebo som tvoj príspevok nepochopila

zdencaaaa
6. nov 2020

@sono2 ja som nikde nepisala ze nedodrzujeme karantenu, skor si ma nepochopila. manzel certifkat nedostane, bude mat len ten ze bol pozitivny a ak mu da dr papier (ak bude dr ochotny samozrejme) ze skoncil karantenu.

gugugaga123
6. nov 2020

Určite zostaňte doma.

mogaa
6. nov 2020

Predpokladám že ste mali všetci karanténnu PN, takže miesto certifikátu od lekára papier že ste boli 10dní v karanténe.....

zalka
6. nov 2020

Zadávateľka, mali ste sa registrovať na korona.gov , že máte v rodine pozitívneho a oni by vás zavolali na normálne PCR testy. Stále to môžete urobiť .

h2
6. nov 2020

@zdencaaaa Je to tak, ako píšeš. A či je doktor ochotný, alebo neochotný, potvrdenie musí vystaviť. To je, ako keby odmietol vystaviť ukončenie PN-ky. Potvrdenie o absolvovaní 10-dňovej karantény bude potom dokladom, ktorým sa bude autorka a ostatní negatívni členovia jej rodiny, preukazovať prípadnej kontrole.

hettinka
6. nov 2020

@zalka presne tak.
A ak má pozitívne testovaný príznaky, tiež by mal ist ešte na PCR test. Iba 10 dni karantenu majú bezpriznakovi pozitívne testovaní ľudia.

mlska19
6. nov 2020

Treba rozlišovať, odkiaľ ste. Ak ste v červenom okrese: Keď budete mať potvrdenie o tom, že vám karanténa trvala počas 7. a 8. novembra 2020, a preto ste sa nemuseli podrobiť testu na ochorenie COVID-19, tak sa na Vás zákaz vychádzania po uplynutí karantény nevzťahuje, musíte to ale vedieť preukázať. Ak ste v zelenom, táto výnimka tam nie, preto by sa na vás mal vzťahovať zákaz vychádzania - ak si ale ako samoplatcovia dáte spraviť PCR test a bude negatívny, už nemáte zákaz vychádzania.

h2
6. nov 2020

@zalka Rodinní príslušníci pozitívne testovaných v celoplošnom testovaní nechodia na PCR testy, pokiaľ nemajú príznaky. Majú zostať doma v karanténe a sledovať zdravotný stav.

zalka
6. nov 2020

@h2 a to máš odkial? https://korona.gov.sk/celoplosne-testovanie-na-...
SOM POZITÍVNY
Čo najskôr po získaní výsledku sa presuňte do domácej 10-dňovej karantény. Tí, ktorí nechcú absolvovať karanténu v domácom prostredí, budú môcť absolvovať karanténu v súkromnom hotelovom zariadení, ktoré bude prispôsobené na režim karantény. Viac informácií o zariadeniach poskytne v krátkom čase minister dopravy.

O výsledku testu informujte aj všetky osoby, s ktorými ste boli v úzkom kontakte a to v období 2 dní pred odberom. Požiadajte ich, aby rovnako absolvovali celoplošné testovanie alebo sa prihlásili na testovanie prostredníctvom stránky korona.gov.sk. Pre tieto osoby rovnako platí povinnosť domácej 10-dňovej karantény až do výsledku negatívneho testu.

čiže sa kludne môžu nahlásiť na pcr testy čo sú presnejšie ako antigenove ,.

janage
6. nov 2020

Na testovanie ísť nesmiete - ste v karanténe. Potom sa preukážete papierom od lekára, ktorému ste sa hlásili a má vás zaznamenaných, že ste v karanténe.

janage
6. nov 2020

@zalka toto plati v prípade ak by už na celoplošnom testovaní všetci neboli. Ale oni ako rodina už boli.

janage
6. nov 2020

@zalka z tej istej stránky Domáca izolácia sa vykonáva v súhrnnej dĺžke minimálne 10 dní od zistenia pozitívneho výsledku na COVID-19. Ak máte klinické príznaky, izolácia sa môže ukončiť najskôr ôsmy deň po ich začatí a najskôr štvrtý deň po ich vymiznutí. V prípade závažného priebehu ochorenia, alebo u osôb s vážnou poruchou imunity sa môže doba izolácie predĺžiť. O dĺžke izolácie rozhodne Váš lekár. Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny RT PCR test. U mnohých osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa nepovažuje za infekčnú.

V prípade, že Vaša karanténa už nie je potrebná, Váš VLD alebo VLDD Vám vydá Potvrdenie o chorobe s dátumom ukončenia karantény (možné aj mailom, SMS a pod.).

Do práce (školy), môžete nastúpiť po predložení Potvrdenia o chorobe zamestnávateľovi (škole). V prípade, že Vám bola počas karantény vystavená PN, stačí predložiť tlačivo s ukončením PN.

h2
6. nov 2020

@zalka To, čo píšeš (že sa majú objednať na PCR testy), platí pre blízke kontakty, čiže ľudí, s ktorými bol pozitívne testovaný v kontakte, ale nežije s nimi v spoločnej domácnosti, ako napríklad kolegovia... Rodinní príslušníci s ním zostávajú doma tak či tak, či sú pozitívni, či negatívni. Preto je zbytočné, aby chodili na PCR testy, pokiaľ nemajú príznaky.

zalka
6. nov 2020

@h2 ak neboli na antigenove môžu ísť na pcr ..

h2
6. nov 2020

@zalka Ale na čo im to bude? Aj keby boli na PCR negatívni, musia zostať v karanténe, lebo od pozitívneho člena rodiny sa môžu nakaziť.

janage
6. nov 2020

@zalka ani bezpríznakových nikto PCR testami nebude testovať, jedine žeby si to zacvakali sami a aj keby boli negatívni tak musia ukončiť 10 dňovú karanténu z logického dôvodu ako píše h2. Sú v neustálom kontakte s pozitívnym teda môžu sa od neho kedykoľvek počas tých jeho 10dní nakaziť. Z kontextu tiež predpokladám, že boli ako rodina na antigénových testoch a pani sa obáva aké potvrdenie bude mať, aby sa po ukončení karantény vedela preukázať a voľne sa pohybovať.

sono2
6. nov 2020

@zdencaaaa tak. Si to po sebe prečítaj. Si to ty zle napísala.

zdencaaaa
6. nov 2020

@sono2 citam ale kde? Moze byt ze som niečo skomolila, hlava ide rýchlejšie ako prsty

autor
6. nov 2020

K tomu som sa teraz dostala, neviem, čo je na tom pravdy, ale snáď sa to nejak vyrieši, aby nenastali žiadne komplikácie a nedorozumenia.

simka1454
8. nov 2020

Opýtam sa tu v tejto téme. Ak bol niekto testovaný s výsledkom pozitívny teraz na celoplošnom testovaní môže sa prihlásiť na PCR test?

janage
8. nov 2020

@simka1454 nie, ma byt doma 10dni a kontaktovat osetrujuceho lekara.