Manželovi zadržali vodičský preukaz
Ahojte,
dnes manžela odchytila ráno polícia a mal v dychu zvyškový alkohol - 0,15 ktoré kleslo v priebehu 10 minút na 0,10. Vodičský preukaz mu len zadržali a vraj sa mu úrady ozvú od jedného do dvoch dní. Nemal doteraz žiadne priestupky, bola to len hlúpa náhoda a aj policajti boli ústretový, no vraj museli spraviť záznam. Keďže potrebujeme auto a ja nemám vodičský preukaz, život nám to veľmi skomplikuje - vraj by za to mala byť len pokuta, nič viac. No chcem sa uistiť, či to tak skutočne je, alebo nie. Som vystresovaná a potrebujem nejaké istoty...
je za to pokuta a zadrzanie vodicaku na 3 - 24 mesiacov (vacsinou davaju 6-12m)
urcite to nebude len pokuta. toto iste sa stalo mojmu bratovi (presne aj tie iste promile) v oktobri, takze cerstva skusenost.
plus treba potom spravit opat test v autoskole.
Hahah ze otrasná slovac hnusná 🤣 jediný, kto je hnusný si tu ty. Čítala som všetky komentáre a ani jeden nebol zlý, útočný, vysmievavy, drzý... Narozdiel od tých tvojich. Hneváš sa na tieto ženy, že ti napísali pravdu alebo na to, že budeš musieť chodiť peši? My za to nemôžeme, tu si darmo vybijas nervy a si hrdinka.
Poznám viacerých so zostatkovým, všetkým odobrali vodičák na niekoľko mesiacov, pokuta a niektorí museli ísť na testy znova.
Kamoška napr vypila večer, keď sme zatvárali podnik 2x vodku. Ani na to nemyslela. Ráno musela ísť skoro na nákup a ani jej nenapadlo, že by ešte niečo mohla mať v sebe. Zobrali.
A autorka, chyba je tvoj manžel, zbytočne sa dušuješ, či iný nevypije, či sa inému nestane. Môj keď si dá večer na nejakej návšteve, odmieta na druhý deň šoférovať aj keby na pohotovosť mal niekoho niesť. Proste šoférujem vtedy ja (dlhoročný abstinent).
Baby ona to nezvladla, zrusila si nick
@fireheart u nás je nulová tolerancia nameraného alkoholu, takže vôbec nemusia prihliadnuť na to že išlo o zvyškový alkohol....nafúkal a teda to záleží od konkrétneho človeka či mu dajú "len pokutu" alebo aj zadržia preukaz a na ako dlho....takže ak mu ho aj zadržia na pár mesiacov a následne bude musieť robiť znovu skúšky, nepomôžeš si a môžeš sa sťažovať akurát na lampárni.....
@fireheart nafukal tak,ze to nie je tretny cin,ale priestupok. Hrozi mu pokuta a zákaz vedenia motorového vozidla. Výška pokuty a dĺžka zákazu závisí vždy od konkrétneho prípadu,nie je možné to napísať takto všeobecne. Zakaz moze byt aj do 5 rokov,co nebude jeho pripad a pokuta ak sa nic nemenilo,od 200-1000e. Mozno mu daju vyssiu pokutu a zakaz cinnosti na pol roka. Treba potom ratat s nasledkami,VP robi akoby na novo.
@fireheart za alkohpl dneska pokuta, prosim ta v dnesnej dobe , ho uz ani nevybavis za uplatok , ano pokuta tak 1000eur a odklad 3roky
Slovensko síce uplatňuje nulovú toleranciu, ale hodnota do 0,14 sa akceptuje (fyziologické dôvody). Samozrejme, vodič si sám sebe môže poškodiť, ak má potrebu sa vykecávať o tom, ako píl.
@draik to by som chcel vidiet ktorej diere mu toto pomohlo na slovensku, urobily zaznam cesty naspet nieje
@fireheart tu mas taky vynatok od pravnika
hodnoty, ktoré ste dosiahli pri dychovej skúške na alkohol, 0,15 a následne 0,11 promile, znamenajú, že sa nepohybujete v rozsahu trestného činu podľa § 289 Trestného zákona, ktorý sa týka ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, a uplatňuje sa ak je nameraná hodnota aspoň 1 promile, čo je cca 0,48 mg/l. Vo Vašom prípade ide teda o priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v zmysle zákona o priestupkoch. Pri priestupku môžete očakávať sankcie v podobe pokuty a prípadne zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, pričom výška týchto sankcií závisí od posúdenia konkrétnej situácie správnym orgánom.
@fireheart pokiaľ ide o alkohol za volantom a trest, obyčajne tento trestný čin neskončí v prípravnom konaní ale v súdnom. Sudca rozhodne trestným rozkazom, uloží páchateľovi, pokiaľ to je prvý krát čo došlo k alkoholu za volantom v jeho prípade peňažný trest alebo podmienečný trest so skúšobnou dobou. Súd zároveň uloží ako trest za alkohol za volantom aj trest zákazu činnosti (minimálne v trvaní 1 roka).
Alternatívnym trestom môže byť okrem peňažného trestu aj trest povinnej práce alebo trest domáceho väzenia.
Výška trestu za alkohol za volantom závisí od toho, čo sa stalo, ako došlo ku skutku, prečo si páchateľ sadol za volant pod vplyvom alkoholu. Súd teda prihliada na okolnosti prípadu. Tie sú zrejmé práve z výpovede páchateľa v trestnom konaní. Preto už v prípravnom konaní je potrebné myslieť na to, čo uvedie páchateľ do zápisnice o výsluchu.
Trestný zákon v osobitnej časti uvádza iba tresty odňatia slobody za alkohol za volantom, alternatívne tresty za alkohol za volantom vyplývajú zo všeobecnej časti Trestného zákona
@sylvester1 @draik je právnik, tak sa ukľudni.
@fireheart Nemal večer piť keď vedel ze ráno sadne za volant.Nic viac, nič menej. Netreba okolo žiadne omáčky rozprávať.
@janinah dreger. Najlepšie je mať ho v aute. Pre istotu....
@petracandle niektore vodicak nepotrebuju, lebo maju zodpovedneho chlapa, ktory za volant nesada, ked si vypije.
Ach to MDZ. 😂To bolo take klise pocas socializmu ze sa muzi opiju ale zda sa ze to stale trva.
@fireheart bohužiaľ, aj môjmu švagrovi namerali zbytkový alkohol 0,17 a po chvíli mu dali fúkať a namerali menej, zobrali vodičský, platil 1000.- eur pokutu, bol na preskúšaní a na psychologických testoch, VP po 3 mesiacoch a tiež nikdy nemal žiadny priestupok, takže nejde o to aká je slovač, také sú predpisy a nie sme jediná krajina s nulovou toleranciou, držím palce aby sa to vyriešilo čo najskôr
@alenka58 Áno zákon je zákon. Žiaľ stane sa.Ja neodcudzujem zato nikoho. Pretože niekedy si človek ani neuvedomí. Nemusí byť zato hneď alkoholik.A @autorka nemá najmenší dôvod odtiaľto odchádzať.Ale chápem ťažko sa to číta..Pretože doplatila nato aj ona. Všetci. A naštrbí to riadne rodinný rozpočet.
Tipujem, že na zákernú otázku, či požil pred jazdou, bol príliš úprimný, lebo inak tie namerané hodnoty sú na hranici preukázateľnosti, a ideálne (ako tu už padlo) keby spochybnil orientačné meranie (fúkanie) a žiadal odborné vyšetrenie (odber krvi), tak rozbor krvi by na 90 % (to je môj odhad pravdepodobnosti) vyšiel negatívne.
@tiezjedna v dnesnej dobe treba iba poznat dobre cislo alebo spravnych ludi, nic ine to nieje
Sprav si vodicak.
Akoze ja by som mu skor ako o 3 roky VP nevratila.
1. ked vie, ze bude soferovat, nema pit
2. ked potrebuje pit, ma mat doma dreger na kontrolu
Myslíte, že keď si autorka zmazala účet, chodí si ešte furt čítať odpovede? 🤔
@123profil321 to je možné, stačí si založiť nový a bez problémov môže šmírovať😎

Presne ako píše
@cameellia pripraviť sa na pokutu a na dlhodobo byť bez VP + psychotesty ktoré bude treba tiež zaplatiť