Matrika odmieta zapísať mňa ako otca
Zdravím idem si ku vám po radu . Kedže maly drobec sa narodil v decembri tak je to dosť nutná vec , ktorú potrebujem vybaviť . Ale kedže covid -19 tak sa všetko zbrzdilo . Navyše maleho trápia stále silne koliky (Riešime to s DR.) . Volal som teda na Matriku ako to vybaviť kedže ja a priatelka nie sme zosobašeny . Pani mi povedala , že tam sme v Patovej situácii . Že mi treba overenie že som jeho otec . Že by ma vedeli overiť ak donesiem rodný list od malej (Prvonarodené) . Ale tu nastal fuck app . Že mi odmietaju dať meno po mne . (Lebo že covid a nerobia overenie otcovstva . ) . Stretol sa niekto s takýmto prístupom?. Ako to riešiť ?. Ja nesuhlasim aby sa volal po mame kedže sa budeme brať na jar . Malá Sa volá Po mne priezvyskom . Ďakujem za každe rady .
Ďalšia vec je , že by som chcel nabehnuť na Matersku a bez potvrdenia , že maly je môj mi to proste nedaju . Priatelka nemôže isť matersku lebo nemá odpracované roky (Bola na materskej a rodičáku pri malej) .
@simca06022011 Áno zajtra tam ideme obaja . Ina cesta nepôjde . Ďakujem za rady 🙂
My sme vybavovali rodný list v novembri a s ničím nebol problém..teta sa ešte pýtala aké bude mať drobec priezvisko(dali sme po mne),podpísali sme vyhlásenie o otcovstve a vybavené 🤔 otázka pár minút,len sme tam museli byť obaja..čiže buď vám niekto postráži drobca,alebo budete musieť zobrať so sebou,keď budú robit
@pepe12333
1. Ako vojak si nepretrzite uz skoro rok povolany? Ved hadam odkedy ste zistili, ze cakate dieta, tak sa nasiel aspon ten jeden jediny den alebo par hodin cas aby ste isli podpisat to vyhlasenie.
2. To vyhlasenie sluzi presne na to, ze ho matka odovzda v porodnici a ty si mozes ist po rodny list - si v nom zapisany ako otec a aj priezvisko ma dieta take ako ste sa dohodli. Bez toho nechaju v kolonke otec prazdno, priezvisko ide automaticky po matke. A potom treba ist dodatocne na urad riesit to.
@zuzanockamt ja som rodila v novembri a sami si odomna vypýtali kontaktnú osobu,dali mi heslo ktoré som mala poslať chlapovi,keby sa na mňa chcel informovať ma im nadiktovať heslo a podali by mu informácie..🤷
@dollyzv keď to majú takto ošetrené ok, ale keď príde pánko len tak a nepreukáže vzťah k osobe, že nie je jej manžel, brat, otec atď, tak smola
Akože nič ma do toho nie je...ale vojak na materskú a žiť budú z čoho?....toľko komplikácií a zbytočne,lebo riešiť sobáš až po druhom dieťati ,? mim. dosť netradičné....ale asi by som si našla kontakt na najvyššieho šefa čo na tej matrike sedí a dohodla si termín vybavenia celej záležitosti,ak by sa okúňal,tak spomeniem ministerstvo či koho to oni majú nad sebou....
@kikulienka94 prve dieta som mala ked sme este neboli s manželom zosobášení, a ked sme prišli na matriku, ze chceme spisat vyhlasenie o otcovstve, tak na nas pozerala ako puk, zo com tam robime, ked som este ani neporodila.
@pepe12333 počúvaj, trocha hrebienok dole. Skrátka je to tak, covid, necovid, buď súhlasné vyhlásenie pred pôrodom, alebo spoločne po rodný list po pôrode. Ináč by si na matriku mohol zavolať hocikto a dopísať sa kde chce. Tak je to v BA aj v Bardejove, či kde. Není mozne za 7 mesiacov nemať na to dve hodiny. Btw,nie som si istá, či vojak moze ist na materskú. To si zisti. Vztahuje sa na vás špeciálny zákon a pár krát sa to tu rozoberalo.
@ukulela na sobas obaja!!! Skoro som sa kavou obliala, ako sa rehocem 🙂
uz odisiel z MK ktovie ci si stihol precitat radi ze na sobas obaja opakujem o-ba-ja
@loginexistuje škoda, že odišiel. Ten ešte len bude nadávať, keď precitne, keď mu veliaci dôstojník vysvetlí, že na materskú ako vojak nepôjde .... (Teda myslím, že by musel platiť dobrovoľne poistenie, a to neviem, či má.... )
Naša dcéra sa narodila v apríli 2019,ale papiere na matrike sme vybavovali pred pôrodom.Keďže nie sme zosobašeny sme išli na matriku vyplniť ten papierik, že malá bude mať priezvisko po otcovi.Po pôrode drahý vybavil rodný list kým sme boli v nemocnici.Vybavoval v BA a žiadny problém nemal. Teraz neviem ako to je cez Covid ale držím palčeky.
skoda, ze si mlady pan zrusil konto. 🤷♀️
Z toho, co som si precitala mi pride, ze mota piate cez deviate.
V prvom rade, maju ist obaja na matriku, co ocividne neurobili. Zavolat si, dohodnut termin a ist tam. Nie som si ista, ale myslim si, ze sa to asi vybavuje na matrike, kam spada porodnica, v ktorej sa dieta narodilo (mozem sa ale mylit, nikde som tuto info nenasla)
V Ruzinove maju k matrike v case covidu uvedene nasledovne:
narodenie dieťaťa - na základe hlásenia o narodení dieťaťa z pôrodnice matričný úrad zasiela rodný list poštou (nie je potrebné navštevovať úrad osobne)
(výnimkou je len priznanie otcovstva, termín si treba dohodnúť vopred – ludmila.grusova@ruzinov.sk/ +421 2 48 28 44 69, eva.furakova@ruzinov.sk/ +421 2 48 28 44 67, andrea.weinstukova@ruzinov.sk/
+421 2 48 28 43 61)
v starom meste (Koch) je to nasledovne:
Centrum služieb občanom, matrika a stavebný úrad budú pre občanov otvorené pre nevyhnuté úkony, ktoré nie je možné vybaviť inak než osobne.
a v Novom meste (Kramare) takto:
Klienti môžu využívať aj nevyhnutné služby MATRIKY, taktiež však až po predchádzajúcom telefonickom, prípadne emailovom dohovore s pracovníčkou matriky (telefón: 02/49 253 263, e-mail: jana.horvatikova@banm.sk, https://www.banm.sk/matricny-urad/).
Petrzalka info nema, ale pre veci, ktore sa nedaju vybavit telefonicky / mailom by mali mat urady postup aj v tejto situacii.
Dalsia vec, neviem co mota do tohoto problemu to, ze dieta ma koliky? Mali 9 mesiacov na to, aby sa zariadili, ale nebol cas, lebo on bol v sluzbe. A dieta urobit stihli? To nebol v sluzbe? Ked je to take dolezite, tak si teba najst tu hodinku cas. Kedze si ich na matriku urcite objednaju presne na cas, tak to maju vybavene za chvilocku, nech mi netvrdi, ze nie - neverim.
Dalej mota, ze ine priezvisko, to je snad teraz jedno? On nesuhlasi. Mamu dietata si dodnes nezobral a teraz je problem, ze maly nebude mat do marca jeho priezvisko, ale jej. No chlapce, mal si si ju zobrat a nemusel si riesit. No tak si priezvisko zmenia aj s mamou po svadbe. Snad to chlapec prezije. Aspon bude mat motivaciu, ze si ju naozaj zoberie 🤣🤣🤣
Dalej - co ma rodny list malej s overenim otcovstva syna? To, ze je jej otec, neznamena predsa automaticky, ze je aj jeho otec. Podla zakona treba vyhlasenie matky, nie rodny list prvorodenej 🤦♀️
A nakoniec, na 99% ako vojak nebude mat narok na matersku, pri tom, ako tu splieta rozne veci silno pochybujem, ze na to dopredu myslel a zariadil sa.
Tak bud chlapec - ked volal na matriku pomiesal vsetko, co chce rovnako, ako v tomto prispevku - a pani vobec nepochopila, co potrebuje, alebo sa dovolal niekde na ustrednu, kde mu prd vedia povedat, alebo (co velmi pochybujem) sa dovolal na matriku niekomu naozaj neznalemu. Viac sa uz nedozvieme 🙂

@loginexistuje Pani / Slečna ja sa nevyhováram , ALE mám aj svoju prácu a kedže viete nevykonávam ju z domu , ale keď ma povolaju musím ísť aj mimo okres / Slovensko . Zdvihnuť šunky?... nechápem prečo ste taka zákerná ale musel vás v živote niekto dobre nahnevať keď si to vybijate sem . 😉 Ja som si prišiel po radu a nie riešiť flustráciu nejakej neznamen osoby bez identity a štipku empatie . Pekný zvyšok večera .
PS : Áno v službe som bol od Marca do Decembra 😉 .