Môže ma zamestnávateľ preradiť na inú pracovnú pozíciu bez relevantného dôvodu počas tehotenstva?
Ahojte 🙂
Som v 4.mesiaci tehotenstva, ktoré zatiaľ prebieha bez problémov. Vykonávam manažérsku prácu, fyzicky nenáročnú, v ktorej by som chcela zotrvať najdlhšie ako by to bolo možné (najmä kvôli výpočtu materskej, čo je úplne pochopiteľné). Napriek tomu prišiel za mnou zamestnávateľ s návrhom na preloženie na inú pozíciu so zárobkom menším v priemere cca o 200 eur netto. Jeho dôvodom je dočasné vyplnenie prázdneho miesta po kolegyni, vraj na moje miesto nájde náhradu skôr. Samozrejme, že s touto zmenou nesúhlasím.
Má zamestnávateľ právo preložiť ma na iné miesto aj napriek môjmu nesúhlasu, keďže svoju prácu si môžem pokojne vykonávať až do konca tehotenstva???
Resp.ak má na to právo - môže zamestnancovi v tehotenstve znížiť plat o takú sumu len preto, že jemu to tak vyhovuje???
Ďakujem pekne za všetky odpovede 🙂
@charlie1980 Vies ono vyhlasovat. Som tehotna a v plnom prave nie je zrovna najlepsie. Tehotnost nie je choroba. Takisto rezolutne odmietat kompromisy tiez nie je najlepsie. Ta palica ma dva konce. Teraz sice zamestnavatel na par mesiacov ustupi no nemusi nasledne robit kompromisy ked bude chciet zostat s dietatom doma pri chorobe ci prázdninách. Sice sa teraz buduca mamicka citi dobre no o mesiac to moze byt inak na co jej sef nemusi brat zretel a necha ju makat v plnom tempe.
Materská sa aj tak počíta z roku 2018 takže si ju nijako neprilepsis ani nepohorsis..no možno by som si to dala dáko zmluvné ošetriť ,že po návrate naspäť do práce po MD a RD sa vrátim na svoje pôvodné miesto aj s príslušným platom..
Nemoze ta prelozit ak nesuhlasis. Na tvoju poziciu nemusi najst skor, skor sa boji, ze nenajde nikoho normalneho na zastupovanie pocas MD, tak to chce riesit posvojom. Nedaj sa opinkat.
Tak materska sa jednak pocita za predchadzajuci rok, ako uz baby spomenuli. A za druhe, ak naozaj vykonavas manazersku pracu ako tvrdis, tak 200 eur hore dole by ti ziaden rozdiel v materskej neurobilo, pretoze manazerske platy sa hybu niekde inde ako bezne a nepredpokladam ze riesis ci dostanes 300 alebo 400 eur matersku. Z manazerskeho platu mas isto narok na maximalnu matersku bez ohladu na to ci ti da teraz o 200 eur viac alebo menej. Maximalna materska je zastropovana, takze tam viac ako to maximum skratka nedostanes.
@lijan318 ty si nastupila na poziciu a hned na to si otehotnela? Mas zmluvu na dobu urcitu alebo neurcitu ? Je to na zaklade tvojho tehotenstva alebo aj tvojich vysledkov ? Materska sa pocita z roku predtym nie z tohto roku , takze to ti nijak nepomoze
Este sa mozes hodit na rizikove a nech si potom hlada nahradu na tvoje miesto bez toho, aby si ty prisla o miesto...
@17juraj17 Ziaden kompromis neprichadza do uvahy... ako ona k tomu pride, ze jej len tak znizia plat napriek tomu, ze svoju pracu vykonava velmi dobre? To je vylucne zamestnavatelov problem, ze na tej nizsej pozicii vypadol clovek. Preco by ona mala kvoli tomu co i len o 10€ menej zarabat... ide o princip. Ferove by bolo ponuknut jej prelozenie s tym, ze plat jej ostane ten isty.
@eeffka je to len formalny narok ale
v realite je to proste inak brane a ja sa necudujem z mojej skusenosti radsej absolventa chlapa bez skusenosti ako zenu po rd vo fertilnom veku
@loginexistuje formalny neformalny... myslim ze zena v manazerskej funkcii zrejme na retazovku nepojde. Ale informacie ktore tu byvaju prezentovane ako ze ti drzia miesto len 6m a ze jej tohorocne znizenie ovplyvni md su tak trosku mimo 😎 a take tie rady.ze hod sa na rizikove..... a zeny sa potom cuduju ze su pre zamestnavatela ako mor.
@katrin21 vypocet materskej bude z roku 2018
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
Podľa toho čo píšeš, on Ťa nechce prezradiť na ľahšiu prácu,veď Ti chce dať aj tak manažérinu robiť!!! Chce si vopred poriešiť situáciu vo firme. To čo Ti navrhuje, je obchádzanie zákona!
@lal treba rozlisovat vrcholovy manazment, stredny manazment a manazerov na najnizsej urovni riadenia. Asi sa tu bavime o tej nanizsej manazerskej pozicii - prevadzkovej, mozno niekde v Hornej Dolnej, kde sa tie platy nepohybuju ktovieako. Netreba ludi hned ponizovat a robit z nich hlupakov, ze u manazera 200 € nehra rolu. Pekny den, dobru naladu a trosku nadhladu prajem 🙂
@lal tak poprve nebudem dosahovat maximalnu matersku, keby to tak bolo, tak nieco taketo ani neriesim a po druhe okrem februarovej mzdy ak bude vsetko v poriadku ide este o dalsich 5 mesiacov, ktore mozem odrobit a pokial je pre teba 1 200e nic a nehra ziadnu rolu tak si stastny clovek, ale pre mna a asi aj pre vacsinu ludi tu je to pekny peniaz a nenajdeme ho len tak na ceste a nevidim dovod preco by som sa mala o tieto peniaze ukratit (podotykam este raz ak bude vsetko po zdravotnej stranke v poriadku)

Pozor aj na nástup do práce po materskej- ak prejdete na iné miesto, nebude za vás nova osoba iba ako náhrada počas materskej, ale nastálo. A vy sa vrátite na pozíciu s nižším platom... Vidí sa mi,, že zamestnávateľne premyslené...